用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語言障礙的定義
go

[聽/語障] 語言障礙的定義 [複製鏈接]

宜家好多小朋友都有依樣野, 自己小朋友已經21個月, 仲o係度講外星話, 醫生就話佢發展遲緩, 有d人又講小朋友有差異, 有d成3歲先講野, 而事實有d小朋友又真係去到某個位先突然bileebala......都唔知邊句真?
   0    0    0    0

Don't worry

我仔仔最初都俾人話講o野慢, 後來到了2歲, 一次我帶他返大陸, 可能好開心, 好似開左"hill", 忽然間識講好多字, 最好多出街, 和他多說故事和傾計, 說話能力會好好多.  Don't worry.

原文章由 henhen 於 07-8-22 14:02 發表
宜家好多小朋友都有依樣野, 自己小朋友已經21個月, 仲o係度講外星話, 醫生就話佢發展遲緩, 有d人又講小朋友有差異, 有d成3歲先講野, 而事實有d小朋友又真係去到某個位先突然bileebala......都唔知邊句真?

我都覺得現在有好多小朋友都有這問題, 當然有好多小朋友都口齒伶俐.  我仔仔現在四歲多, 評為語言發展遲緩, 現在遲九個月左右. 但我們剛從上海回港(離開HK2年), 仔仔在上海讀了兩年國際學校. 我們回港已九個月. 我在三月時同仔仔去健康院講要做話言的評估, 因學校說仔仔說廣東話唔多會及與同學溝通唔到, 有時會唔出聲或唔應你, 尤其是用廣東話問佢, 另一方面仔仔比較好動. 所以我就去健康院做評估, 當時姑娘說要見普通兒科醫生, 醫生當時說佢語言能力與同年相差二年, 再轉介專科, 出年再做評估.

之後我再去私人的言語治療師做言語評估, 我將我的情形對治療師說,  但治療師說沒有關係, 這情況做評估都是一樣的. 本人覺得有點奇怪, 當時的治療師問我要用英文做評估,還是中文, 但我說政府是用中文的, 但沒有一定要求我用那一語言作評估, 有時仔仔答佢英文, 兒科醫生都會用下英文再問. 治療話唔可以, 如果問小朋友中文, 就答中文, 問英文就答英文.  治療師要我決定中英, 我選中.  言語治療師我仔仔與同年相差好遠, 之後我同仔仔上了四次的療情, 結果我沒有再上.  因她完全用中文同仔仔講指令及要求仔仔用完全的中文回答, 最後兩堂, 仔仔完全唔聽她指令.  我看到佢跟仔仔說的指令後, 我現在在家經常教仔仔說, 同時我買了很多關於這一些書來看.  仔仔沒有做言語治療了, 另叫家姐同細老說話都要全用廣東話(單一語言).  上個月我再給私家的兒科專科醫生做 assessment, 得出結果語言能力比同年差9個月左右. 可能醫生有計算仔仔用英文作答的分, 其他都沒有問題.

現在我都努力教仔仔說廣東話來表達意思, 但佢此終比較記英文多, 如用英文答會比較準, 同一問題但中文答時會錯, 如問數字: 除意抽 1 to 10, 當我再用英文問佢, 佢會即答對, 但有時用中文問佢, 叫佢用中文答, 會好多時答錯.  我仔仔讀英文 A to Z, 是好準的, 如 F, S, Z, X, H, .. etc 都發到音, 但有時讀英文字就不太準. 如讀廣東話更差.   

我仔仔兩歲時都比別人說佢講外星話, 其實當時我自己都唔知仔仔說什麼, 當時其他人都說男仔是這樣的, 比較遲說話. 加上我們又要離開HK, 當仔仔讀書時, 所有的同學都來致不同的國家, 我發覺不到仔仔有語言遲緩的問題.  慶幸回港發覺得快, 可以盡早幫仔仔, 現在同仔仔說話是用單一語言, 仔仔用廣東話完全有問有答. 但我都唔可以忽略仔仔的發展, 所以愈早發現就愈好.  唔好聽別人說, 有些小朋友是遲D說話, 或男孩子比較遲說話.  

原文章由 henhen 於 07-8-22 14:02 硐表
宜家好多小朋友都有依樣野, 自己小朋友已經21個月, 仲o係度講外星話, 醫生就話佢發展遲緩, 有d人又講小朋友有差異, 有d成3歲先講野, 而事實有d小朋友又真係去到某個位先突然bileebala......都唔知邊句真? ...

我仔仔已經上左年幾語言治療,因為細個我少同佢講野,屋企得3個人,老公番左公得番我同佢,而家可以做既,就係咩都講出口,例如: 媽媽去廚房煮飯....仔仔拿杯飲水....後加3句語如: 今日我要去超級市場買菜....要佢多d講來表達,唔如佢指手畫腳你就明佢要咩就俾佢,以前我就係咁,咩都服侍週到,攪到佢咩都唔使講
‹ 上一主題|下一主題