用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角衛理堂戓者蘇淅
go

北角衛理堂戓者蘇淅 [複製鏈接]

我想問下北角衛理堂戓者蘇淅邊間好D 啊,有無媽媽選這兩間啊???有無住北角的媽媽啊,分享下啊
   1    0    0    0
我愛BB

兩間都好多人揀架,我個女讀蘇浙,同好多其他蘇浙家長一樣,揀呢間因為可以學曉普通話同埋英文都會好d。我朋友個女讀衛理,主要係因為衛理係基督教學校,老師亦好有愛心,但佢唔多滿意個女d英文程度(不過佢個女nursery讀國際班,可能會把衛理比下去)
我兩間都去過,感覺衛理較乾淨,但蘇浙較多空間,看你著重甚麼。
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

原文章由 hoeve 於 07-8-27 09:37 硐表
兩間都好多人揀架,我個女讀,同好多其他蘇浙家長一樣,揀呢間因為可以學曉普通話同埋英文都會好d。我朋友個女讀衛理,主要係因為衛理係基督教學校,老師亦好有愛心,但佢唔多滿意個女d英文程度(不過佢個女nursery讀國際班,可 ...

甘你女女讀完K3之後想去邊間小學啊,是不是一定要上回蘇浙啊
我愛BB

我唔諗住俾個女讀蘇浙小學,現在都諗緊讀邊間小學,不過蘇浙都可以做後備

原文章由 25660859 於 07-8-27 23:41 硐表

甘你女女讀完K3之後想去邊間小學啊,是不是一定要上回蘇浙啊

[ 本文章最後由 hoeve 於 07-8-28 12:08 編輯 ]

我都唔諗住俾個女讀蘇浙小學,因為這區小學好平均,蘇浙小學又貴甘多,負擔唔起啊!!
我愛BB

我還想問下蘇浙小學是不是非牟利,有無兌現學券資格啊???
我愛BB

幼稚園用得學卷呀,所以學費每月到係幾百詐

原文章由 25660859 於 07-8-28 13:06 硐表
我還想問下蘇浙小學是不是非牟利,有無兌現學券資格啊???

各位,

小兒在蘇浙由N1讀到宜家K3,感覺上老師是比較老一輩的,雖也是活動教學,但也要求小朋友坐定定。英文課是每天都有,比起一周只有兩堂或三堂的幼稚園要好D,由於小兒在家也是說普通話,又有每周兩天係外面上國際幼稚園,所以對於蘇浙的普通話同英語水平很難置評。
由於蘇浙小學的升中派位都好好,我地當初入讀蘇幼是希望小學有一間較好的小學作後備,即使自行收生同派位都唔理想,都可以直升蘇小(這是蘇幼的保證)。但今年起入讀蘇幼的學生人數太多,就不是保證一定能直升蘇小。
功課方面,K1下學期開始連虛線,K2上學期開始寫字,功課量唔算多,每天只有一樣,寫十零個字,我覺得OK。

Urgent - 蘇浙幼稚園

Pls help……. I want to know any child have finished 蘇浙幼稚園 and choice to go to another primary (not 蘇浙小學) that I have consider
my child should choose this kindergarten or not.
Pls share yr

experience any advise which primary that yr child have study now.
‹ 上一主題|下一主題