用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人知荃灣官小, 海霸街官小, 浸信會聯會, 有何分別? ...
go

有無人知荃灣官小, 海霸街官小, 浸信會聯會, 有何分別? [複製鏈接]

小女今年9月要選小學, 因入那一間的結果也會是她弟弟未來的學校, 因此我很擔心會選擇錯誤, 而我和我先生除對浸信聯有少許認識外, 其餘兩間官小也只可從網上看, 可參考的資料也很小, 所以希望有小朋友在此三間學校就讀中的家長, 能給我親身體驗的寶貴意見及資料, 如校風, 教學方式, 學校環境及設施, 升中派位和教師及學生如何.....等. 任何好壞資料也希望知道, 在此先多謝妳(你)們的垂注, 我倆會好好利用所得資料作更深入分析, 萬分多謝給與我回應的家長及網友們, 謝謝!!!!

[ 本文章最後由 sheely 於 07-8-29 16:41 編輯 ]
   0    0    0    0

就算沒有小朋友讀緊, 但也知道些資料都可以呀, 真係想了解多d, Thanks!

就算沒有小朋友讀緊但都有些資料, 都可以呀, 等我了解多D, THANKS!

我仔在荃官小讀今年升P.2,我自己就覺得當初無選擇錯,因為仔仔很喜歡自己間學校的,佢喜歡比賽的,學校到了P.3有分配精英班,每年又有學業優秀的獎狀.這些都是佢要好好讀書的動力.
如果是浸信聯&海霸官小就沒有分精英班,可能比較輕鬆D吧!
我覺得最緊要是自己小朋友想要怎樣的讀書環境.:)
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

浸聯: 辦學理念很好. 但是, 沒宗教分和兄弟姐妹分, 很難入.  而且, 升中派位一般.

荃/海 官小: 兩間官小都是官字兩個口的辦學. 勝在有較大比率入官中. 麗城始終較遠, 少些人報, 較容易入 (希望不是人人如此想法) . 海官小校舍舊, 除精英班, 程度一般.

本來我仔仔成功泒第一志願是海官小,但註冊日,巳經後悔
原文章由 chingyu 於 07-9-2 21:29 硐表
浸聯: 辦學理念很好. 但是, 沒宗教分和兄弟姐妹分, 很難入.  而且, 升中派位一般.

荃/海 官小: 兩間官小都是官字兩個口的辦學. 勝在有較大比率入官中. 麗城始終較遠, 少些人報, 較容易入 (希望不是人人如此想法) .  ...

Dear annie:
why?

原文章由 annie163 於 07-9-3 11:49 硐表

原文章由 wendy_ 於 07-8-31 23:40 硐表
我仔在荃官小讀今年升P.2,我自己就覺得當初無選擇錯,因為仔仔很喜歡自己間學校的,佢喜歡比賽的,學校到了P.3有分配精英班,每年又有學業優秀的獎狀.這些都是佢要好好讀書的動力.
如果是浸信聯&海霸官小就沒有分精英班, ...

wendy, tks!我想知多d, 咁每日功課多唔多, 外面d家長話成7-8樣功課每日, 好谷好辛苦, 係咪真? d老師會唔會因不是宗教學校而小d愛心? 唔該!

原文章由 chingyu 於 07-9-2 21:29 硐表

荃/海 官小: 兩間官小都是官字兩個口的辦學. 勝在有較大比率入官中. 麗城始終較遠, 少些人報, 較容易入 (希望不是人人如此想法) .  ...

chingyu, 多謝分析!

原文章由 annie163 於 07-9-3 11:49 硐表

點解呀? 係咪好混亂, 因為我見其他貼話轉新校長, 書記問乜又唔識答...定係其他因素令妳失望? 可唔可以分享下?
‹ 上一主題|下一主題