用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有關根德園幼稚園
go

有關根德園幼稚園 [複製鏈接]

我仔仔考到根德園, 起初覺得好好, 但現在又覺他不是太好, 連茶點咁基本的東西又要自己提供, 家長會內容又不太清晰, 連校車也去不到我家, 又沒有課外活動, 生日會又是兩個月才一次, 活動好似少之又少, 是否選錯校給他呢? 他會否沒有一個快樂的童年呢?:cry:
   0    0    0    0

貢獻勳章

你在選擇根德園之前,是否已經考慮過上述問題?如已考慮,就唔好而家先至o黎怨! 你又知唔知好多家長日日坐唔安訓唔落,都係等緊 Kentville 一個位。

活動太多,我驚到時又話阻你時間咋! 至於校車問題,間間學校都係咁啦,如果個個小朋友都要去到屋企樓下,我驚到時你個小朋友天黑都未返到呀!

慢慢諗清楚,唔好發嘮叨住,真係唔鍾意咪搵過第二間囉。你放心喎,根德園實唔會留你!

graceshumwy

I don't think you need to worry too much, I too am a KV parent, it's quite true that the school don't have a lot of outings / activities, my son had a very happy schoolyear there.  The school do not supply food for the children so that the kid can bring what they want, my son usually brings some cookies, biscuits, chips, or dried fruits, and they get a cup of water in class.  The schoolbus also don't come directly to my place, but there are several private operators that offers school bus services which you may consider.

Anyways, I hope you do find the right kinder for your son soon.

原文章由 graceshumwy 於 07-9-2 23:01 硐表
我仔仔考到根德園, 起初覺得好好, 但現在又覺他不是太好, 連茶點咁基本的東西又要自己提供, 家長會內容又不太清晰, 連校車也去不到我家, 又沒有課外活動, 生日會又是兩個月才一次, 活動好似少之又少, 是否選錯校給他 ...

既然它在妳心中有這麽多缺點,為什麽妳又替妳的孩子報讀呢?

同小孩子一同去選購茶點,讓他自己選擇及放入食物盒,又親子又開心

[ 本文章最後由 annienorman 於 07-9-3 14:38 編輯 ]

多謝大家意見! 我明白多了, 可能之前佢返幼兒園好多都有提供, 所以先有這種想法. thx

我囡囡之前都係返幼兒園, 好多野都提供哂, 好方便唔駛煩, 但係而家有得比你簡咪可以活動d囉. 可以同佢一起簡食物, 我囝囝之前係讀st. catherine, 生日(2個月一次)同茶點都要自已帶, 不過活動就多d. 你仔仔讀邊班呀? 我囡囡讀下午K1J.

[ 本文章最後由 文謙媽咪 於 07-9-3 22:33 編輯 ]

Hi! 各位,

可否給我校巴電話號碼?
來往油塘要多少時間?

thanks!

你可以找梁叔叔問問, 佢可能幫到你, 我住係官塘區, 囡囡都係座佢保母車, 佢好好人, 好交帶.

9074 7781
2407 2310

根本沒一間Kinder. is perfect吧!
KV 也許比一般kinder.少了些一活動,但我個人反而buy,因為教師不用entertain 家長,可更專注於教務,有時看見一些學校總要老師忙於做show,這些時間從哪裡來?
讓孩子入KV的,大都是務實派吧: 當你看到孩子循序漸進地學會唸和寫很多字、句子,maths程度又較高,又会自律、自習的時候,對於沒了那點點的服務,你便不會再介意了!
況且,活動教學談何容易?活動不難,教過、學過也不難,但要學得牢固,kv會給您驚喜!
原文章由 graceshumwy 於 07-9-2 23:01 硐表
我仔仔考到根德園, 起初覺得好好, 但現在又覺他不是太好, 連茶點咁基本的東西又要自己提供, 家長會內容又不太清晰, 連校車也去不到我家, 又沒有課外活動, 生日會又是兩個月才一次, 活動好似少之又少, 是否選錯校給他 ...

經過我大囡既經驗,我而家都非常贊成個仔讀KV呢D傳統幼稚園,預先打穩基礎,無論在學術上或自理能力方面都比其他小一同學醒D。但反而我會concern Miss話我仔果班K1G有成34個小朋友,兩個老師都唔知攪唔攪得掂

我個仔今年先正式著校服返幼稚園,可能我成日話佢知學校生活係點樣,佢無喊之餘仲鬼咁鍾意,朝朝早一叫就醒,好鍾意搭校車tim~~

原文章由 Cyrus123 於 07-9-5 08:36 硐表
根本沒一間Kinder. is perfect吧!
KV 也許比一般kinder.少了些一活動,但我個人反而buy,因為教師不用entertain 家長,可更專注於教務,有時看見一些學校總要老師忙於做show,這些時間從哪裡來?
讓孩子入KV的,大都是務實派 ...

I am quite surprise to see this comment for KV since
most parents know KV is a traditional school with
good discipline.   You should appreciate KV's ways of
educate and train your kids to become
independence with good academic foundation.  
As I know that many MOM can't get a seat for their
younger child in this school this year even
though they have elder daughter or son in the school.
My daughter is graduated from KV last year and she
adopted her primary school life quite fast and happy
there.       In fact, I know many KV kids got into
very good schools last year.   Should you think KV
is not your school, I believe other MOMs envy you have a seat in KV.
kids get into this school!!

小朋友有冇開心童年不單是學校生活,
家庭更重要呢!
課外活動可自己揀佢啱嘅(after school)
咪仲好.
自己帶茶點都唔係好麻煩啫,一齊去買
都幾開心呀!
我就覺得佢哋係KV 學到自理能力緊要D!

原文章由 文謙媽咪 於 07-9-3 22:31 硐表
我囡囡之前都係返幼兒園, 好多野都提供哂, 好方便唔駛煩, 但係而家有得比你簡咪可以活動d囉. 可以同佢一起簡食物, 我囝囝之前係讀st. catherine, 生日(2個月一次)同茶點都要自已帶, 不過活動就多d. 你仔仔讀邊班呀?  ...

文謙媽咪,
囝囝之前係讀st. catherine, 是否現在讀KV???
Why??

hi, 大妹姐, 妳又係住油塘. 我出年都會搬去附近, 因我亞媽咪住油塘, 方便幫我湊仔. 我都打算同亞仔報讀 kv.
原文章由 大妹姐 於 07-9-4 17:40 硐表
Hi! 各位,

可否給我校巴電話號碼?
來往油塘要多少時間?

thanks!

Hi! 各位,

乜唔係一班十"鯪" 人咩?
點解有個媽媽話有34人??
Why!

Thanks!

my son is also in K1G

原文章由 connie811 於 07-9-7 10:48 硐表
經過我大囡既經驗,我而家都非常贊成個仔讀KV呢D傳統幼稚園,預先打穩基礎,無論在學術上或自理能力方面都比其他小一同學醒D。但反而我會concern Miss話我仔果班K1G有成34個小朋友,兩個老師都唔知攪唔攪得掂

我個仔今 ...

Hi Connie,

Is your daughter going to Dorset's campus ?? My son, Sean is also in K1G in Dorset. Will be good to know a new friend, cheers.

Vivian

Hi! 雙子媽媽,

咁多D傾吓計, 交換心得! 你個仔有否讀學前訓練班 ??
有否好介紹??

Thanks!

原文章由 雙子媽媽 於 07-9-7 17:41 硐表
hi, 大妹姐, 妳又係住油塘. 我出年都會搬去附近, 因我亞媽咪住油塘, 方便幫我湊仔. 我都打算同亞仔報讀 kv.

K1B

I know K1B 30 students.  Were all the students in the same class born in the same month?  It may be good in writing and learning.  Anyone can share.  Thanks.

morning 大姐妹,

無呀, 只係every Sat 返1個半鐘頭的playgroup. 佢好多野講, 我跟書問佢interview題目的野, 佢大部份都識答. 加上我媽咪幫手湊, 所以無特別安排佢上學前訓練班. 唯一擔心係好痴身, 一步都唔肯離開我, 加上好飄忽, 有時陌生人同佢講野佢會完全唔彩人, 我怕佢interview 時會唔出聲.:cry:
原文章由 大妹姐 於 07-9-7 18:00 硐表
Hi! 雙子媽媽,

咁多D傾吓計, 交換心得! 你個仔有否讀學前訓練班 ??
有否好介紹??

Thanks!

Hi! 雙子媽媽,
基本上大部份都識答,唔知係咪問得佢太多, 佢依家都唔想show我,
唯有一見佢心情好,才馬上問佢. 我個仔唔算痴身,一有得玩就唔記得我, 當然啦玩之前要陪佢一陣.

原文章由 雙子媽媽 於 07-9-11 10:46 硐表
morning 大姐妹,

無呀, 只係every Sat 返1個半鐘頭的playgroup. 佢好多野講, 我跟書問佢interview題目的野, 佢大部份都識答. 加上我媽咪幫手湊, 所以無特別安排佢上學前訓練班. 唯一擔心係好痴身, 一步都唔肯離開 ...
‹ 上一主題|下一主題