用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有無無媽咪可以過兩招預防返學會病小貼士 ...
go

有無無媽咪可以過兩招預防返學會病小貼士 [複製鏈接]

小兒岩岩n1, 返左學病得好甘, 燒左兩日, 跟住勁咳勁流鼻涕, 隔左兩日又再燒過, 覺得佢好慘好辛苦, 我心都痛埋, 有無無媽咪可以過兩招預防返學會病小貼士or食d乜可以增強抵打力呢, 萬分感激
   0    0    0    0

原文章由 OneTwoThree 於 07-9-2 23:46 硐表
小兒岩岩n1, 返左學病得好甘, 燒左兩日, 跟住勁咳勁流鼻涕, 隔左兩日又再燒過, 覺得佢好慘好辛苦, 我心都痛埋, 有無無媽咪可以過兩招預防返學會病小貼士or食d乜可以增強抵打力呢, 萬分感激 ...

我囝囝沒有上n1, 因聽聞會成日病, 到返k1前半年, 經常買康鈣c 給他飲, 連冬天都很少病.

醒目開學勳章

my boy has started N1class for almost 14 weeks, he got flu for 2 to 3 times.

he was receviced  both "Pneumococcus vaccine and influenze vaccine" moths before he went to school.

我都係係佢返學前同佢打了水豆針同肺炎鏈球菌針
不過佢返咗3星期
第1個週末就輕微肚瀉
第2個週末就開始流鼻水同咳
結果第3個星期請了2日病假無返學
到今日第4個星期,都仲未好返......
真係慘

原文章由 cocochiu 於 07-11-18 16:13 硐表
my boy has started N1class for almost 14 weeks, he got flu for 2 to 3 times.

he was receviced  both "neumococcus vaccine and influenze vaccine" moths before he went to school.

我仔仔咳左兩個月都未好呀! 真係無計!
睇醫生睇極都唔好

醫生話, 唔返學就會無事架啦! 佢話一好返, 另一隻菌又來, 無計!!!

YNNMA

係呀, 醫生話, 就算唔返學, 遲一年返, 都係一樣, 因為呼吸到 D 菌都係會中招.....

嗚. 我仔仔病已經辛苦 (大人細路) 但99成日有意無意話 "又病呀??" 嗚.....做全職媽既壓力唔係湊仔得來, 係冷言冷語.....

I have the same experience.

依家第5個星期la, 都未好返,好反覆,有時咳到我地一家大細都無得瞓,呢3個星期每個星期都帶佢去睇1次醫生,比佢聽吓個肺有無事,已經換咗3隻葯,希望佢快啲好

其實我又唔係好想佢不停食葯,想佢靠自己,但係唔比佢食又驚佢番發好辛苦,都唔知點好

回覆 #9 HIN2003 的文章

咁細個可以飲康鈣c 啦!你bb幾大才俾佢飲呀?

"" 做全職媽既壓力唔係湊仔得來, 係冷言冷語."" 我實在太認同你的說法..我BB依架7個半月, 只有14-15磅左右,是好細碼BB同好輕磅, 我奶奶就一日比說話我聽...唔通我唔緊張咩, 我都係BB媽媽...

一系打定針 一系就得佢、第日就有抗體
[img align=right]http://img675.photo.163.com/lokyiu/102461427/__scale__1_2311230543.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題