用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位的技巧
go

統一派位的技巧 [複製鏈接]

請問有無家長知道統一派位時有什麼技巧或秘訣呢?聽說甲部只填第一志願,已乙部才填所有心儀的學校,分派到第一志願的機會大d?
   0    0    0    0

呢個問題嘅答案,係因人而異嘅...

例如:自己係A區住,最最喜歡嘅X學校係同區,訓身都要入果隻. 甲部三選一,第一選擇,我會選番X學校,以增加機會.第二同三選擇,可填可不填,雖然機會細D,但因為會先處理甲部,所以可能咁好采派咗比我,引致失去乙部抽X學校嘅機會(機會率係大好多,所以先咁多人做孟母三遷,或用假地址). 當然如果甲部第二同三選擇,任何一間收咗都OK嘅話,當然可以填埋.

統一派位又叫(大抽獎)於一月接受申請;
甲部可填寫無受限制區域(跨區)的三間小學
乙部只可填你所屬住址上地區的小學.

如果你心儀小學屬你所住區域可於甲及乙同時填寫你心儀小學;
甲)可以只填一間小學, 2及3 可不填留空;
如果甲部三間都填, 甲既第一落空時, 甲2及3會補上
甲1,2,3 全部落空, 才會補上乙的1,2,.....如此類推;
如甲只填一間小學而落空時, 機會直接到乙部 1

討論吓: 甲2,3 留空會唔會快D抽乙部?

甲部先用10%學位, 按隨機派俾不分區甲部申請人
--> 等派完, 先知道有幾多俾乙部派俾同區生

所以乙部應等埋一齊, 係唔會抽先(例如有學生放棄所有甲部,係唔會即刻抽乙部先,因為電腦唔知有幾多人抽幾多位)

有無高人確認一吓?

原文章由 addy 於 07-9-14 17:34 硐表
統一派位又叫(大抽獎)於一月接受申請;
甲部可填寫無受限制區域(跨區)的三間小學
乙部只可填你所屬住址上地區的小學.

如果你心儀小學屬你所住區域可於甲及乙同時填寫你心儀小學;
甲)可以只填一間小學, 2及3 可不填留 ...

你咁諗係啱,因為佢地會做完所有甲部的申請,先會做乙部。之所以叫你唔好填甲部的2,3位係唔想你入到第二或第三志願,而令到你失去抽乙部的機會。因為如果你入到甲部的第二或第三志願,就唔會再俾你抽乙部的第一志願。所以如果你會鍾意甲部的二或三志願多過乙部的第一志願,其實你係可以填晒佢。

原文章由 rohoy2k 於 07-9-14 18:22 硐表
討論吓: 甲2,3 留空會唔會快D抽乙部?

甲部先用10%學位, 按隨機派俾不分區甲部申請人
--> 等派完, 先知道有幾多俾乙部派俾同區生

所以乙部應等埋一齊, 係唔會抽先(例如有學生放棄所有甲部,係唔會即刻抽乙部先,因為 ...
‹ 上一主題|下一主題