用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位一問?
go

自行分配學位一問? [複製鏈接]

我昨天收到一間直資學校通知正式收小女為正取生,並要求於本星期內到校註冊,否則當放棄學位論。
現有難題如下,請大家幫忙。
1. 若我如期到該直資學校註冊,是否不能在第一輪自行分配學位中報讀心儀官津小學?
2. 若不理會照報,會有甚麼後果?
   0    0    0    0

唔好意思, 我想問問你是那一間直資,
這麼快有消息呢?

如你在直資學校辦理完註冊手續,便百份百肯定你自願放棄報讀官津小學,就算是第幾輪的學位分配都不可以參加,就算你照報都不會幫你辦理,因直資學校會通知教育局你已在該校註冊。

原文章由 marina_ay 於 07-9-16 23:24 硐表
我昨天收到一間直資學校通知正式收小女為正取生,並要求於本星期內到校註冊,否則當放棄學位論。
1. 若我如期到該直資學校註冊,是否不能在第一輪自行分配學位中報讀心儀官津小學?
2. 若不理會照 ...
囡囡媽

原文章由 marina_ay 於 07-9-16 23:24 硐表

妳若如期到該直資學校註冊, 即代表放棄官津小學派位, 教署會收到妳註冊左個間直資學校有關妳既通知取錄,教署會即時係電腦剔除妳的官津小學派位(統一派位)既資格, 即使妳不理會照填寫自行派位表格, 結果都係唔會改變的.

直資小學同官津小學, 兩者只可擇其一, 妳要認真考慮啦.
我自已覺得(純粹我既見解, 希望唔好影響到妳既決定啦!)如果呢間直資唔係妳最心儀既一間, 而重有其他直資小學得緊結果既,  就唔好咁快下決定住, 無謂浪費統一派位資格ma...

私校就唔同啦,只要妳肯比率,報幾多間,註冊幾多間都冇所謂, 政府係唔會知的.
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

Most DSS will accept students before first round result announced and parents have to register. So you will not get a place in govt school if you register with any DSS before the first round result announced, i.e. Nov 26 this year.
‹ 上一主題|下一主題