用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Dictation
go

Dictation [複製鏈接]

各位家長, 你們的小朋友問始Chinese Dict or Eng Dict
未呀! 會唔會太快呢??
   0    0    0    0

It depends on which school.
Coming Wed is my son's first Chinese Dictation.

你指小一生  舊生就開始左架喇, 我小朋友上星期已開始中英黙lu, 中文仲要係unseen, 不過都唔會太深咁囉

原文章由 long.mum 於 07-9-17 12:28 硐表
各位家長, 你們的小朋友問始Chinese Dict or Eng Dict
未呀! 會唔會太快呢??

我女今年一年級 , 聽日都默中文了, 英文就NEXT WEEK 先默
咁講法 我女學校咪好仁慈

係呢請問 中文既UNSEEN 通常會係D 咩字呢 ?
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

每間學校進度都唔同, 我囡囡果間月尾先第一次英默.

醒目開學勳章

十月初開始中默. 英默應該再遲一個星期.

好事來架, 我想早0的添, 等班公主皇子知道, 甚麼是溫書, 如果教了又唔讀, 有甚麼用? 知識要入腦既.

原文章由 kitbebe 於 07-9-17 14:36 硐表
每間學校進度都唔同, 我囡囡果間月尾先第一次英默.

冇範圍架, 不過都係應該去年教過既, 至弊o的小朋友放完暑假, 就好似洗晒腦咁o者

原文章由 emiluihk 於 07-9-17 14:36 硐表

係呢請問 中文既UNSEEN 通常會係D 咩字呢 ?

中默10月初, 英默就下星期.

中默都唔知幾時開始,所以都唔知要默咩野。英默就下星期開始,已有內容,所以唔難温習。

亞仔係小一生, 佢下星期一先開始第一次默中文, 講到好明, 係填補題, 默邊一頁既詞語.
英文就未講幾時開始有默書.

我囡P1,中默14號默左,英默19號

我囡囡咪算最早law...佢12號已第一次英默...仲要連續默三日...
18號開始中默....

佢都係小一咋...咁會唔會太快呢

連續三日??
我個仔唔好話默書, 就連小學生活都未叫完全適應到, 你女就要連續三日默書, 佢溫得設既嗱??   
會唔會好辛苦呢??
原文章由 小小bma 於 07-9-18 22:53 硐表
我囡囡咪算最早law...佢12號已第一次英默...仲要連續默三日...
18號開始中默....

佢都係小一咋...咁會唔會太快呢

原文章由 銘銘媽 於 07-9-19 10:46 硐表
連續三日??
我個仔唔好話默書, 就連小學生活都未叫完全適應到, 你女就要連續三日默書, 佢溫得設既嗱??   
會唔會好辛苦呢??

我大仔(p.5)上星期已開始默書及小測,佢地數學每教一課都會小測一次。

細仔(p.1)一樣係上星期開始有英文默書及數學小測,英文就每天默2個生字,中文今天開始,亦係每天默2個生字,我覺得每天默2個生字既安排都唔錯!因我一次過幫佢串晒十個英文生字後,問番佢第一個佢已唔記得左!

你細仔都幾好喎, 每日兩個, 好過一個星期默一次, 每次默10個呀.
原文章由 BB2WONG 於 07-9-19 11:04 硐表

我大仔(p.5)上星期已開始默書及小測,佢地數學每教一課都會小測一次。

細仔(p.1)一樣係上星期開始有英文默書及數學小測,英文就每天默2個生字,中文今天開始,亦係每天默2個生字,我覺得每天默2個生字既安排都唔錯!因我一次過 ...
‹ 上一主題|下一主題