用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋邨/私人屋苑幼兒園之別
go

屋邨/私人屋苑幼兒園之別 [複製鏈接]

現在很煩, 因囝囝19個月大, 想於明年安排他讀N1, 但我是個在職媽咪, 家裏亦有工人,太婆,嫲嫲(每天上午十時許至下午一時駐守太婆家)看管他, 因囝囝不是跟我住的, 是每逢星期六才回我家住一天便返回太婆家, 所以現在覺得他曳曳, 用手打人,爪人, 動作很快到有時亦不能咁快制止到他, 想睇睇會唔會返咗N1會好D, 學習Sharing….!

由於太婆是住居屋, 隔離係屋村, 我想為方便, 想為他報讀屋村幼兒園, 但老公又話不可以, 因他覺得屋村學校唔好, 怕囝囝愈差, 但我解釋他聽, 因只讀一年,返學玩下, 守下規則, 食下茶點, 然後到K1, 我就會比他到西營盤讀書啦! 可必要去私人屋苑又要搭車, 學費半天都要$2700.00, 加埋每月工人的開支, 真係好辛苦嫁! 我們亦因這事各持己見, 吵咀, 老公話一係到XX私人屋苑幼兒院讀, 一係就唔好讀!

請問你們有什麼意見呀? 我真係唔想再同佢吵咀啦!
   0    0    0    0

換個角度, 一間學校好唔好, 都仲要睇老師/校舍/辦學團體管理/辦學理念...

佢都係驚小朋友俾朋輩帶壞...你點解唔搵機會同老公實地參觀下間學校, 觀察下間小朋友, 而單憑校舍地點去做決定呢?

原文章由 MiniDumbo 於 07-9-18 17:52 硐表
現在很煩, 因囝囝19個月大, 想於明年安排他讀N1, 但我是個在職媽咪, 家裏亦有工人,太婆,嫲嫲(每天上午十時許至下午一時駐守太婆家)看管他, 因囝囝不是跟我住的, 是每逢星期六才回我家住一天便返回太婆家, 所以現在覺 ...

Thank you for the advice!  Before i read the message from you, i argue with him again. He thought that will N1 school location or the name of the school will affect the kid go to K1? Too trouble man....:cry:

原文章由 w_y 於 07-9-18 18:10 硐表
換個角度, 一間學校好唔好, 都仲要睇老師/校舍/辦學團體管理/辦學理念...

佢都係驚小朋友俾朋輩帶壞...你點解唔搵機會同老公實地參觀下間學校, 觀察下間小朋友, 而單憑校舍地點去做決定呢?

...

我覺得你老公亦不無道理,因為根據我觀察,在一些比較雜的屋村內的幼兒園,小朋友來自不同階層,好多時有D家庭會複雜D,又或者可以講話教細路仔的標準較為寛鬆,而小朋友耳濡目染之下最受朋輩影響.所以我都讚成要親身實地觀察幼稚園的學生行為.當然亦不排除有好的屋村幼兒園,因為都會有一些學校經笹選過先入到去讀架.

真係好多謝你哋回覆, 但我不知他會幾時先可接受這些意見, 因我已感到他自己想同我講個囝讀幼兒園及操行問題時, 忽然間他自己有少少脾氣, 話唔想再講.你哋話日後個囝有什麽問題發生( 曳,打人呀等等, 又不知如何解決呢?)

昨晚我亦有同個舊校友問如何是好,因她是個幼稚園老師, 她都話返N1,只不過是比個小朋友學習怎樣與別的小朋友交往, 玩下遊戲, 聽下故事咁囉, 但我又真係好不明白他為何對屋村學校咁反感? 我朋友都話一年, 小朋友未必會就憑讀了這些幼兒園而學壞, 但好深信小朋友係會變得合作D, 有分寸D囉! 而且讀得近另有兩個好處:1.如小朋友有頭暈身"興",可以好快就會比屋企人帶走回家休息或睇醫生,2.小朋友一早起床,在樓下步行回校精神D, 還是行完去車站(雖然都醒), 但跟住又坐車搖下搖下咁又半睡了,比你咁大個人都唔太鐘意返工需時太耐,或要轉幾次車先到工作地點啦!(我哋為揾錢養小朋友, 屈就下都冇問題啦!) 但小朋友就不是咁講囉! 當然, 每個父母比孩子都是想最好的,而我真係好希望快D可解決到問題呀!

MiniDumbo,

I think w_y is right------it is important to visit the school to see for yourselves & ask other peoples about the comments of the schools.  

When I tried to find n1 for my son, I have the same worries as your hubby does.  Thus, I avoided those schools in public housing estates.  

Then one day I ran into a mom who described to me how nice the school her eldest son attends is.......which she also enrolled her 2nd son right after he was born.  It is the nearest school to my house but locates in a public estate & it looks small & old so I never consider it in the first place.

So my hubby & I went to have a look & applied for my son but he is no. 100 on the waiting list.  Though the school is small, they don't even have separate classrooms, but every group of children behave very well......very polite, they say hi to us, say hi to my baby & share their toys with him......no one shouts or screams.  My son will have to repeat n1 next year, so now I think if he can get into this school, I will let him continue to stay in this school la, otherwise, I will change school for him again in next sept.  Another thing is that I don't think it is a good idea to let such little child to spend a long time on traffic.

原文章由 MiniDumbo 於 07-9-18 17:52 硐表
現在很煩, 因囝囝19個月大, 想於明年安排他讀N1, 但我是個在職媽咪, 家裏亦有工人,太婆,嫲嫲(每天上午十時許至下午一時駐守太婆家)看管他, 因囝囝不是跟我住的, 是每逢星期六才回我家住一天便返回太婆家, 所以現在覺 ...
‹ 上一主題|下一主題