用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何解決書包太重問題
go

如何解決書包太重問題 [複製鏈接]

個仔今年剛升小一,書包非常重,對一個6歲的小朋友來講,簡直是影響成長,難以接受。

其實政府可否建議書商使用一些磅數較輕的紙張印刷,書面亦不需再過膠,以減重量。

:cry:
   0    0    0    0

我女女個書包都係好重,女女約40lbs,書包重10lbs,
佔佢體重1/3, 為有叫佢日日跟時間表執書包,又
要時時檢查佢個書包有無其他"垃圾",叫佢清左佢.

我仔仔都剛升小一, d書包真是太重啦, 我認為的確影響成長,

是否學校課程編排有問題呢. 使唔使日日都有中英數呀,基本上的書日日都要背齊.

hi!
我囡囡都是呀!,佢又廋又矮,佢背書包時好似駝背咁,我已用手抽+書包,但都好重 ,點算呀!

原文章由 Gracemama 於 07-9-19 21:26 硐表
我仔仔都剛升小一, d書包真是太重啦, 我認為的確影響成長,

是否學校課程編排有問題呢. 使唔使日日都有中英數呀,基本上的書日日都要背齊.

醒目開學勳章

係la..仲要帶水(有時飲得一半,激氣),小食,,,

咁我個仔好d,個書包都係5lb(6書+3wb+幾本簿+個筆袋都半lb+摺傘,當然樣樣都要搵最輕先得).

可能同個書包輕過人地好多有關,我都唔主張包書,咁多本書會重左好多.水壺/小食/飯具用手抽裝,唔好咩都"咩"晒上身,真係好重ga.

我仔7yr先得40lb,宜家個書包比例先岩岩好咋.

[ 本文章最後由 杰杰媽媽 於 07-9-20 20:40 編輯 ]

我都係覺得學校編上堂的課程有問題,一日八堂有六堂唔同,帶書啦,水樽啦,餐具啦,外套啦,個書包重到連我都背到肩膀痛,一年級真的要那麼課程緊湊?我個仔昨天回家收拾完書包後,我叫佢背回入房,一背上膀居然像龜一樣反轉跌了落地..... 你地話有幾重...唉

亞女55磅, 書包7磅, 只係要帶3-5本書+ws, 我都覺得對亞女來說太重.

原本亞女用雙層筆盒改用筆袋, 餐具用一個細膠盒內只交匙叉, 但亞女比同學串, 個同學仔用一set有筷子匙叉, 話自己d用具好靚, 我叫亞女唔洗理佢, 有得用就得, 最緊要個書包唔會太重, 而且係學校都無用一陣姐.
我原本包了一部份的課本, 其他的無包啦, 只係用膠紙貼書角就算.
水樽只入半樽水, 叫亞女返到學校先refill.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 07-9-20 10:00 編輯 ]

原文章由 杰杰媽媽 於 07-9-19 22:32 硐表
咁我個仔好d,個書包都係5lb(6書+3wb+幾本簿+個筆袋都半lb+摺傘,當然樣樣都要搵最輕先得).

可能同個書包輕過人地好多有關,我都唔主張包書,咁多本書會重左好多.水壺/小食/飯具用手抽裝,唔好咩都"咩"晒上身,真係好重ga ...

杰杰媽媽,

你的囝囝用什麼書包呢????

係spi2005年campus既款(全個同一種色既,佢同series出左3種ga,得我呢個最輕),咁多年黎出得最輕既一個書包.不過我最like佢夠slim既型,如果你想知仲有冇貨,要打去spi個荃灣倉問.門市唔會有.不過我冇佢電話.

原文章由 HCLAU 於 07-9-20 11:38 硐表

杰杰媽媽,

你的囝囝用什麼書包呢????

[ 本文章最後由 杰杰媽媽 於 07-9-20 20:38 編輯 ]

我覺得lego書包都幾輕.

yes, my kid is now in P1 and using SPI oxford schoolbag.
However, my kid is only 38.5lbs but i guess the schoolbag is weighed around 10lbs (guess only) .. include at least 10 books (large & small) pencil box, color pencil, coat and need to bring another food bag together with food/water inside.... it's real heavy law ....
‹ 上一主題|下一主題