用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考琴試
go

考琴試 [複製鏈接]

Hi,

囝囝今年十月會考2級琴試,有咩要特別注意呢?謝謝

toffeeli
   0    0    0    0

原文章由 toffeeli 於 07-9-20 22:19 硐表
Hi,

toffeeli

除了基本要考的都要練熟 , 就係要注意禮貌 , 一入到房要同考官打招呼 , 考完要say thank you and goodbye ; 只可以帶pieces書入去 , 其他書都唔入得.
仲有衣著要整齊 , 唔好涼鞋 , t-shirt , 牛仔褲都盡量避免 ...有時著校服都係唔錯的選擇
仲有咩問題?有無book考試房試琴?

[ 本文章最後由 carriebaby111 於 07-9-20 23:19 編輯 ]

原文章由 carriebaby111 於 07-9-20 23:17 硐表

除了基本要考的都要練熟 , 就係要注意禮貌 , 一入到房要同考官打招呼 , 考完要say thank you and goodbye ; 只可以帶pieces書入去 , 其他書都唔入得.
仲有衣著要整齊 , 唔好涼鞋 , t-shirt , 牛仔褲都盡量避免 ... ...

Hi ,如以上所講一樣,囡囡剛在 19 Sep 考了 Grade 2 , 她很緊張,考官係一個好英國人 feel ,white hair , wear glasses ,shirt , 由於我們沒有要翻譯員,so 囡 囡話也明及做足,but don't know 啱唔啱?

原文章由 vanvan 於 07-9-21 11:57 硐表

Hi ,如以上所講一樣,囡囡剛在 19 Sep 考了 Grade 2 , 她很緊張,考官係一個好英國人 feel ,white hair , wear glasses ,shirt , 由於我們沒有要翻譯員,so 囡 囡話也明及做足,but don't know 啱唔啱? ...

我阿女都係嗰日考喎,又係grade2,好似你講嗰個考官,唔知係唔係同一個呢?

除左注意清潔,整齊,禮貌外,最好再早d,佢寫15分鐘到,早30分鐘都唔怕,因大女試過早左35分鐘到,唔駛點等已經考喇!原來早段考得快,考官諗住要等,點知我哋仲早,考官仲話very good,印象分都高d啦!

[ 本文章最後由 popofamily4 於 07-9-21 14:11 編輯 ]

原文章由 vanvan 於 07-9-21 11:57 硐表

Hi ,如以上所講一樣,囡囡剛在 19 Sep 考了 Grade 2 , 她很緊張,考官係一個好英國人 feel ,white hair , wear glasses ,shirt , 由於我們沒有要翻譯員,so 囡 囡話也明及做足,but don't know 啱唔啱? ...

唔駛咁驚 , 我自己間center都係考試中心 , 所以有時會同d考官傾計 , 佢地話如果個考生聽唔明 , 佢地會好有耐心地慢慢講多次個問題  ,其實佢地唔係大家心目中咁得人驚 ,佢地多數都好nice

醒目開學勳章 王國長老

我女都係十月考2級, 佢唔夠高踩pedal啊, 所以要"long"舊腳踏上去........到時拎住果舊野去, 真係重到喊.......試琴時最好帶埋, 因為我試過琴老師屋企個三角琴, 唔係好fit要另外墊高的(我平時屋企用開u3就無問題)
哎, 我個女, 怯場就無既, 不過表現好飄忽........真係有d驚!
琴老師話, 笑容多d wor (恃住細個扮cute) 搏加分wor.....(平時成日嫌個女生得細粒, 今次終於有用 )
原文章由 toffeeli 於 07-9-20 10:19 PM 硐表
Hi,

toffeeli
‹ 上一主題|下一主題