用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無家長可分享培僑面試情況
go

有無家長可分享培僑面試情況 [複製鏈接]

請問面試的情況是怎樣的, 小朋友和家長一齊見?還是分開的?是口試?還是筆試?
   0    0    0    0

原文章由 小暴龍媽媽 於 07-10-20 16:06 硐表
請問面試的情況是怎樣的, 小朋友和家長一齊見?還是分開的?是口試?還是筆試?

家長唔洗interview喎.  Only kids stay in the 3/F Hall and will be some questions to be asked and to draw a picture... something like that.

亞囡話畫左自己屋企, 跟住入房面試, 係一組人一齊既, 問左d簡單問題, 如姓名, 住o係邊, 跟住老師用國語問佢地識唔識講國語, 之後再用英文問佢地識唔識講英文, 跟住去左玩接膠樽既遊戲
原文章由 linchan 於 07-10-20 19:04 硐表

家長唔洗interview喎.  Only kids stay in the 3/F Hall and will be some questions to be asked and to draw a picture... something like that.

我個仔話仲有碟睇,不過唔知英文還是廣東話(阿仔唔肯答),同埋有問故仔內容,問有咩動物出現過之類的問題,然後跑來跑去拋豆袋,不知玩得幾開心!

駛唔駛帶d profolio 去呀?

唔駛帶 profolio

原文章由 Ben'sWife 於 07-10-21 08:51 硐表
駛唔駛帶d profolio 去呀?

我個仔話要畫一幅圖畫,係畫屋企有幾多人喎,仲有老師用普通話、廣東話同英文同佢傾偈,跟住仲有玩遊戲,係玩 "Simon Says",佢話好好玩!
但係我問佢有冇老師講故事或者睇碟,佢話冇喎!

我照打番阿女所講的內容,我諗有7乘係啱既

1) 做工作紙
2) 睇普通話故事 (小雨點)後問5條問題
3) 英文老師叫畫 My Family
4) 跑步接力比賽
5) 英文老師問2條問題

Register 完,ar 仔就去咗做工作紙,佢話要寫名()及圈圖(圈出不同的一幅圖),不過做5哂就要去另一度玩la.....ar 仔話睇咗大電腦,電腦播故事(係普通話)之後,老師用廣東話問問題。另ar 仔話有老師用英文問佢叫咩名同"How are you?"...仲有要畫"My family"。跟住就玩麻鷹捉雞仔wor,總之,佢就好enjoy la!

請問大家知晤知幾時有結果呢??

According to PKC web info, interview後一個月內在網站內公佈!

原文章由 gp811 於 07-10-22 11:43 硐表
請問大家知晤知幾時有結果呢??

上次聽簡介會, 好似2個星期後會於有結果, 跟住既一個星期會註冊, 註冊時會叫家長簽一份同意書同意放棄中央派位
原文章由 makfr 於 07-10-22 12:08 硐表
According to PKC web info, interview後一個月內在網站內公佈!

原文章由 ho_fish 於 07-10-22 13:50 硐表
上次聽簡介會, 好似2個星期後會於有結果, 跟住既一個星期會註冊, 註冊時會叫家長簽一份同意書同意放棄中央派位

我囝說老師只有問了一題廣東話問題,接着玩拋豆袋,就可以離開,是否我囝已經是安排了倍跑的一群

小蜜蜂818 ,

5好咁la,相信你囝囝只係5知講d mud 嘢比你知好....其實小朋友係5多識將成個過程講比你聽gar, 佢地只係覺得玩緊,你要lead吓佢地先講倒比你聽,所以你可以試下問做完工作紙去咗邊度玩...有冇睇電視/電腦....個故仔/節目講d mud 嘢架,係Eng/普通話/廣東話....老師有冇問嘢,d 小朋友有冇擧手答問題ar,咁你呢? 用咩話問ar?......etc., etc.

原文章由 小蜜蜂818 於 07-10-22 23:24 硐表

我囝說老師只有問了一題廣東話問題,接着玩拋豆袋,就可以離開,是否我囝已經是安排了倍跑的一群

補充: 老師另外有比d card ar 仔睇(幾張),用英文問佢d咭有d mud. of course, 用英文答la...不過,ar 仔現在巳經5記得d card的內容lu.
原文章由 makfr 於 07-10-22 11:06 硐表
Register 完,ar 仔就去咗做工作紙,佢要寫名(中)及圈圖(圈出不同的一幅圖),不過做5哂就要去另一度玩la.....ar 仔話睇咗大電腦,電腦播故事(係普通話),之後,老師用廣東話問問題。另ar 仔話有老師用英文問佢叫咩名同"How are ...

原文章由 makfr 於 07-10-23 09:58 硐表
補充: 老師另外有比d card ar 仔睇(幾張),用英文問佢d咭有d mud. of course, 用英文答la...不過,ar 仔現在巳經5記得d card的內容lu.

我囝囝冇話有卡看, 但英文問題就問咗幾條,佢唔明問咪
圖畫會問你畫什麼

我個仔話老師冇問佢幅圖畫d mud bor.

原文章由 KaWo 於 07-10-23 13:57 硐表

我囝囝冇話有卡看, 但英文問題就問咗幾條,佢唔明問咪
圖畫會問你畫什麼

my daughter did not tell me if she had read any cards, just story in Cantonese and in Putonghua, simple questions in English (name and age).  Maybe she didn't know what the teacher said.
Also, the teacher asked her to draw her family in Cantonese.  For the story part in Putonghua, the teachers ask the kids to finish the ending.

@nd Interview?

請問大家知唔知幾時有2nd interview?
點通知的?

仔仔只說了老師問:水的作用?
‹ 上一主題|下一主題