用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 小學1D 班的家長 請你進來聊聊天
go

小學1D 班的家長 請你進來聊聊天 [複製鏈接]

今天是小朋友的第一天測驗,相信大家都很緊張,我也不例外.但是這一定是做媽媽及做小學生必經之路! 希望我們1D班的家長可以聯繫一下,以便日後可以交流一下上課的情況!
   0    0    0    0

我的女兒是雙胞胎,所以有一個在1C,另外一個讀1D.
原文章由 WongCW 於 07-10-23 11:49 硐表
hi syh

我女係1D班呀, 你囡囡叫咩名呀.

Hi,
我囡囡都係讀1D班呀.
請問今天的 Penmanship 寫什麼文呀?
囡囡話沒有時間抄.

原文章由 syh 於 07-10-26 22:53 硐表
我的女兒是雙胞胎,所以有一個在1C,另外一個讀1D.

今天的Penmanship 只有更正喔
原文章由 NWH 於 07-10-31 22:00 硐表
Hi,
我囡囡都係讀1D班呀.
請問今天的 Penmanship 寫什麼文呀?
囡囡話沒有時間抄.

原文章由 syh 於 07-10-31 22:49 硐表

係呢你有兩個囡囡,咁一齊默書一齊溫習,你辛苦嗎?
我一個已經要投降!

原文章由 syh 於 07-10-31 22:49 硐表 今天的Penmanship 只有更正喔
係呢你有兩個囡囡,咁一齊默書一齊溫習,你辛苦嗎?我一個已經要投降!

Thanks

原文章由 syh 於 07-10-31 22:49 硐表

penmanship(2)(9)

想知有幾多位只有更正,而沒有寫字?
今日手冊寫欠做,呀女話有d小朋友有做,
有d小朋友無做,出現問題?(溝通?)
:(
BLCL

剛才都有小朋友家長打電話來問昨日的penmanship功課,看來都有不少小朋友誤會,我囡囡話昨日老師没有起字頭,要小朋友抄supple ex. 中的9 words,可能有的小朋友回家後就不記得了。

[ 本文章最後由 ttyy 於 07-11-1 23:18 編輯 ]

請問今天Penmanship寫些什麼呢? 小女不知道耶!可否有好心人告知呢?

請問有沒有人知道今天英文Penmanship寫那六句? 因小女寫得有點亂, 看不出來. 謝謝幫忙.

Hi snowbb,

1. This is Miss Kelly.
2. No! Coco!
3. What are you doing?
4. What will Coco do?
5. This is for you, Miss Kelly.
6. Thank you, Coco.

Hope my daughter has underline them correctly.

原文章由 snowbb 於 07-11-8 19:54 硐表
請問有沒有人知道今天英文Penmanship寫那六句? 因小女寫得有點亂, 看不出來. 謝謝幫忙.

Dear NWH,

謝謝你的幫忙! 等我叫囡囡快D改番先.

是否呢幾日功課多咗?囡囡都好夜睏,今日仲夸張,做咗两個半鐘頭,大家有否同感,抑或我囡囡動作太慢,總之担心ing.

是啊! 係多番D。但我相信係臨近考試了, 但以要加重份量等她們溫習多D。 小女兒都說好倦, 由其她不是好願寫咁長英文, 但唯有安撫佢, 那些字是會默書的, 當宜家溫習吧。但我都唔明佢寫得實在太慢了, 仲慢過中文, 又成日擦改 (話唔靚喎), 搞到在隔離的我心急到死 做功課都做了好耐呀!

想請問, 下星期有沒有英文默書呀, 我等了幾日都未見女兒手册有寫, 怕她寫漏了, 問她, 她又話唔知。

還有, 那份 26/11 交的(宗敎) 專題研習是什麼來的, 又係問我女兒, 她又說唔知。真係有心冇力了, 煩請有人可以指教我呀!

謝謝!

原文章由 ttyy 於 07-11-21 23:00 硐表
是否呢幾日功課多咗?囡囡都好夜睏,今日仲夸張,做咗两個半鐘頭,大家有否同感,抑或我囡囡動作太慢,總之担心ing.
BLCL

原文章由 NWH 於 07-11-8 21:56 硐表
Hi snowbb,

1. This is Miss Kelly.
2. No! Coco!
3. What are you doing?
4. What will Coco do?
5. This is for you, Miss Kelly.
6. Thank you, Coco.

Hope my daughter has underline them correctly.

...

原來每班的功課真的不太一樣,我哋寫的不是這幾句(1c班)

英文默書會不會呢两日在手册訂紙仔,前幾次都係。
專題研習内容是“我的一雙手”,係一張畫紙,囡囡在學校描出一雙手的形状,返來畫出用雙手可以做到的事。

大家請放心 hehe 我地班都未收到Eng. Dict 既
新範圍 ... 話是話 最近兩次好似都幾遲先出範圍
唔知係咪統整期間老師太多野做呢 ! 真係辛苦晒
她們 ... thx for teachers ...
大家有無留意而家English 會有份CI File 派比我
地 ? 內容好清楚詳細咁話比我地知這段期間Eng.
既學習內容 ... very good

原文章由 ttyy 於 07-11-22 13:08 硐表
英文默書會不會呢两日在手册訂紙仔,前幾次都係。
專題研習内容是“我的一雙手”,係一張畫紙,囡囡在學校描出一雙手的形状,返來畫出用雙手可以做到的事。 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-11-22 13:54 硐表
大家請放心 hehe 我地班都未收到Eng. Dict 既
新範圍 ... 話是話 最近兩次好似都幾遲先出範圍
唔知係咪統整期間老師太多野做呢 ! 真係辛苦晒
她們 ... thx for teachers ...
大家有無留意而家English 會有份CI File ...

首先我無收到你所說的CI File,是什麼來的,可否email 一份給我看呢?謝謝!

另外,下星期的英默,1C班出了範圍,是PLE pg14, 20.
我想每班都應該一樣掛?!

中默也出了,是統整第四課及第七課.

CI File 我都未見過,是否科任老師自己整理的?
‹ 上一主題|下一主題