用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問又一村德雅好嗎??
go

請問又一村德雅好嗎?? [複製鏈接]

請問又一村德雅好嗎? 請問以中文or英文為主? 又德雅中學是否Band A? 校風好不好? thanks
   0    0    0    0

I want to know the answer? pls tell me

校風頗嚴的,程度也高,尤其是英文,著重文法,功課多,如果能順利讀上去,將來升中學也會讀得較輕鬆

but it seems that they have less and less students in P1 now....

原文章由 duckduckBB 於 07-11-9 15:06 硐表
but it seems that they have less and less students in P1 now....

why ?

原文章由 ericter 於 07-11-9 15:01 硐表
校風頗嚴的,程度也高,尤其是英文,著重文法,功課多,如果能順利讀上去,將來升中學也會讀得較輕鬆

I am not quite sure now but the English standard was high over 20 years ago since I have a classmate who graduated from this school and her English is very good.

From 小學概覽 2007:

班 級 結 構  

* 學校資料由學校提供及核實。
如欲進一步了解學校提供的資料,可直接向有關學校查詢。

上學年06-07年
(2007年4月30日的註冊人數)   

小一 班數:   2   
  學生人數:   74   
小二 班數:   2   
  學生人數:   70   
小三 班數:   2   
  學生人數:   70   
小四 班數:   3   
  學生人數:   135   
小五 班數:   4   
  學生人數:   160   
小六 班數:   5   
  學生人數:   161   

總數 班數:   18   
  學生人數:   670

咁德雅是band 1 school嗎?頭定尾呢?

可以分享下,如果唔介意我已在中學部畢業了很多個年頭.

當時中一從德小升上來的學生好乖, 英文特別好, 我記得中五會考英文多考到b-c級, 說真的, 如果讀德小,而可升到上智, 應該會唔錯.

我個old classmate 個侄女讀德幼上德小, 成績一般, 無上到德中, 中二後讀圓玄, 成績上上.

面臨縮班?

yi,

根我所知佢地去年轉全日制,所以唔夠課室開班. 所以我諗唔係縮班......我都幾鍾意間學校

考試好似中、英、數任何一科不合格就要留班.:cry:

"小學概覽2007' 話間學校 (ONLY 小學) 有13755平方米, 但點解咁細間既?

tn所指的size是計埋中學,好似maryknoll咁一樣!
今日學校開o左燈,比上次去交form時感覺好了少少.
唔知男生比例幾多呢? 今日都見到1個男子.
個小食部都幾多嘢買喎!

原文章由 dicksonman 於 07-11-17 14:59 硐表
"小學概覽2007' 話間學校 (ONLY 小學) 有13755平方米, 但點解咁細間既?

我昨天有去面試.

學校之硬件有待改善,
大部份之設施太殘舊.

但學生及老師都非常親善有禮,
我見有個小妹妹在輪候面試時哭泣,
有個prefect即時安慰,
並立即攞粒瑞士糖尼氹嗰妹妹.
嗰妹妹即刻笑番, 再去考試.

學生表現非常好,有教養
令我刮目相看.

回覆 #4 cnc 的文章

聽朋友講好多功課同很嚴

我果日都俾佢地d學生吸引左.  男的風度翩翩, 女的斯文有愛心.  不過個校舍就真係強差人意d.:cry:

原文章由 fat-father 於 07-11-19 00:45 硐表
我昨天有去面試.

學校之硬件有待改善,
大部份之設施太殘舊.

但學生及老師都非常親善有禮,
我見有個小妹妹在輪候面試時哭泣,
有個prefect即時安慰,
並立即攞粒瑞士糖尼氹嗰妹妹.
嗰妹妹即刻笑番, 再去考試.

學生 ...

我同亞女都有去in 呀﹗如果按照您以下指示, 小一開兩班, 咁即係收 70幾人, 機會真係好低﹗校舍設備舊一D, 學校應該要注意﹗

學校環境都ok, 旁邊有中學 backup, 不過係女校, 因此如果係仔就煩 D, 因中學時又要諗諗啦﹗

原文章由 duckduckBB 於 07-11-9 17:25 硐表
From 小學概覽 2007:

班 級 結 構  

* 學校資料由學校提供及核實。
如欲進一步了解學校提供的資料,可直接向有關學校查詢。

上學年06-07年
(2007年4月30日的註冊人數)   

小一 班數:   2   
  學生人數:   74   ...

學校環境都ok......

Hello, 各位家長係我呀,之前問了很多有関德雅學校的問題,上星期去了面試有很多學生,但很有秩序,老師和helper (學生)好nice.
今天收到信通知己被取錄,我和老公開心到不得了.
我想問學校會否要求家長放棄攪珠.請告訴我.Thanks
‹ 上一主題|下一主題