用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思(律倫街)n1家長區
go

啟思(律倫街)n1家長區 [複製鏈接]

唔知有冇n1家長呢,我女 女係11月入學,而家都適應左,同成日唱歌仔,不過由於我女女坐校車所冇帶過佢番學,唔知有冇媽咪可以講俾我知佢地返學時會點樣呢?
   0    0    0    0

哈哈. 我今年報左N班, 見這所學校的COMMENT好壞参半, 你覺得如何?

原文章由 sleepyBB 於 07-11-10 21:37 硐表
唔知有冇n1家長呢,我女 女係11月入學,而家都適應左,同成日唱歌仔,不過由於我女女坐校車所冇帶過佢番學,唔知有冇媽咪可以講俾我知佢地返學時會點樣呢? ...
[

A.M. class or P.M. class??

By the way....your photos is look like... R U call  天兒

原文章由 sleepyBB 於 07-11-10 21:37 硐表
唔知有冇n1家長呢,我女 女係11月入學,而家都適應左,同成日唱歌仔,不過由於我女女坐校車所冇帶過佢番學,唔知有冇媽咪可以講俾我知佢地返學時會點樣呢? ...

[ 本文章最後由 Cat108 於 07-11-12 17:58 編輯 ]

Win0501, Cat108

係ar!我個女叫天兒,點解你咁叻既,係咪見到佢好頑皮呢?

佢而家讀p.m.class,我諗住如冇意外,繼續讀上去,因為我怕左佢新生適應時,有行為問題。而家佢係屋企成日都唔係咁肯食野,以前唔係咁,而且佢一放學就sleep,我諗玩得太累喇。所以唔想佢變,同埋我相信自己感覺,老師都好溫柔,所以留係到學習方面。

係喇,你地小朋係咪同天兒一班,叫咩名ar,我已經交左留位費,你地出年會唔會繼續讀ar!同埋天兒而家成日提miss sue,聽講而家佢地有英文上,約10mins,你地知唔知ar!

天兒比較個子小及坐我囡囡隔鄰所以我認得...因為11月轉了下午班有大部份同學去了上午班....我怕囡囡一下子不識應so坐我囡囡隔鄰D同學名我要記得....

原文章由 sleepyBB 於 07-11-12 23:02 硐表
Win0501, Cat108

係ar!我個女叫天兒,點解你咁叻既,係咪見到佢好頑皮呢?

佢而家讀p.m.class,我諗住如冇意外,繼續讀上去,因為我怕左佢新生適應時,有行為問題。而家佢係屋企成日都唔係咁肯食野,以前唔係咁,而且佢一放學 ...

cat:

原來係咁,咁就好喇!可以有個熟人喇!
你女女叫咩名ar!等我都認識弄佢先!

[ 本文章最後由 sleepyBB 於 07-11-12 23:39 編輯 ]

簽名被屏蔽

啟思

kaka mama,

我囡囡12月會返n1,

你囡囡是否由9月返到而家?
是否這3個月學生流動非常大?
有幾多由下午班轉上午班?
一班幾多人?
為何會轉上午班?為何你不轉?
新返小朋友是否好多都喊?
若喊,老師會點樣處理?
開學頭幾天會否安排較多的老師?
你囡囡會否是全班最大?
其他同學會否非常細?(因我囡囡都是大b)
你囡囡返學開心嗎?
班主任好嗎?

請幫幫忙,thanks!!!

原文章由 Cat108 於 07-11-12 23:31 硐表
天兒比較個子小及坐我囡囡隔鄰所以我認得...因為11月轉了下午班有大部份同學去了上午班....我怕囡囡一下子不識應so坐我囡囡隔鄰D同學名我要記得....

...
我係善瑜寶寶,2005年3月2日係浸會醫院順產ga.

嘩很旺場..

首先答了interview問題...

囡囡 interview 時未夠二歲一粒聲都末識講...最主要問我日常如向及玩下玩具,老師很愛心就真....不用怕很easy不會寸你小朋友(名校inverview會很寸)

天兒 Mami:

亞囡叫歐陽穎霖.乳名 Ka Ka (不是嘉嘉) 是笑到 Ka ka 聲的 Ka Ka.坐在天兒的右手邊.

P.S. Can I have YR phone no, in case we need help!!

Connie:

你囡囡是否由9月返到而家?......由9月開始讀.
是否這3個月學生流動非常大?.......掉過一次
有幾多由下午班轉上午班?............
11月突然開多一班上午班 { Because they 收多了二十至三十個)
原本下午班有26-28 ( not sure), than after Nov 07 有大約18 kid will swich to AM class...
So the PM only 6-7 係由9月到現在 / 1-2係由10月到現在, 其餘十多個是11月才返學...
一班幾多人?.........Max 28
為何會轉上午班?為何你不轉?.........I like PM class....
新返小朋友是否好多都喊?............Base on the kid ....my girl never cry.....some crying more than 1 mths....
若喊,老師會點樣處理?....... {I don't know.... They say they will come down the kid.........} { Don't worry they will call U during the first week, & report the detail to U }

Ka Ka Mami

原文章由 ConnieAuWingYin 於 07-11-13 00:39 硐表
kaka mama,

我囡囡12月會返n1,

你囡囡是否由9月返到而家?
是否這3個月學生流動非常大?
有幾多由下午班轉上午班?
一班幾多人?
為何會轉上午班?為何你不轉?
新返小朋友是否好多都喊?
若喊,老師會點樣處理?
開學頭幾 ...

開學頭幾天會否安排較多的老師?......... Yes 3 to 4 ( but if Dec 07 I'm not sure still have much teacher, because half class is not the "new number" may be 1 more.....
你囡囡會否是全班最大? ..........No....
其他同學會否非常細?(因我囡囡都是大b)...........Yes ....some kid just 2 years old..........
你囡囡返學開心嗎?............Yes very happy .....even holiday ask to go to school..........
班主任好嗎?...........Very very nice......my girl all the time say to me............

Hope this can help U

Ka Ka Mami

我仔仔都係剛剛confirm明年9月讀N1 下午.
點解你地係11月開學既? 算唔算抽班?
我以為每年9月先收生tim.

Yes, Once 2 years old U can go to school!! so every mth have new number la!!

原文章由 klwy 於 07-11-13 15:32 硐表

cheerful-BB :

我識D老師佢地都好溫柔,由於個時我係另一分校INTERVIEW,不過因我工作關係申請抽左黎呢間,個時仲好少人知有2歲班,不過INTERVIEW時,都係問媽咪多D,放心,好好架!

cat:

好ar,可以互相照應,pm俾你。夜D都可以搵我架!

Connie:
其實我女女第一日返學係我老公帶,個時因為我女女之前讀開嬰園,所以一返就3個鐘,最初因為佢要我老公陪,所以不斷喊,之後我同老公講老師知道女女情況,所以唔駛擔心,叫佢離開,個時我個女仲喊梗,不過老師就好細聲氹我女女,好快就冇喊,之後第二日仲坐埋校車,成日痴住老師(個時我個女仲叫老師做姐姐),而且返到屋企仲唱歌仔,學老師講野,好似佢講「你睇下,李老師印印印,叻叻。」原來佢係學校做圖工既情況,同埋聽得出老師有讚賞小朋友。仲有我個女呢排返屋企冇胃口,同左老師講,佢就即刻跟進,今日就打番俾我,仲有同我女女講要食野,所以都覺得好有責任心。
另外,佢有塊玻璃,以我所知呢間校長要求都高,會不時係出面睇,所以都好放心。

kakamami & sleepybb,
見到你地傾得咁開心真羨慕 !!! kakamami, 我係芷霖媽咪, 我個女坐係天兒對面, 佢係一個百厭星 !!! 首兩日11月1&2日我同爸爸都有輪流陪芷霖, 你有冇印象呢?

不過芷霖會係12月1日開始轉校, 因為新校係全日同埋平d及教學方法好, 所以經商量後只有放棄啟思, 問心我地一家人好唔捨得離開啟思, 因為芷霖依家成日唱歌, 話老師教佢什麼, 似好開心的.......同埋老師對小朋友好細心, 校巴司機同姑娘好好人, 所以我好放心, 所以其他家長可以考慮啟思九龍塘正校

sleepybb,
明天我會叫媽媽放學接芷霖時, 將天兒學校風褸給姑娘, 叫佢當天兒落車時給接天兒的家人

SleepyBB,KaKamama,

sleepyBB,KaKamama,

多謝你地d回覆,對我幫助好大,因為最近網上有好多對啟思既評論(我都知係呢d收生日子大把人會製造文章),身邊既朋友又話啟思課程淺及師資不太好,但我只希望我囡囡返學開心(佢同我地都好鍾意個校舍),幼稚園最緊要多地方玩同開心,其他都係次要.
我想問下每天有多少時間到戶外遊樂場玩ga?
另外每天茶點有甚麼?(家長會否知道?)

芷霖mama,
你有否冬季or夏季校服可轉賣給我?

原文章由 sleepyBB 於 07-11-13 22:52 硐表
cheerful-BB :

我識D老師佢地都好溫柔,由於個時我係另一分校INTERVIEW,不過因我工作關係申請抽左黎呢間,個時仲好少人知有2歲班,不過INTERVIEW時,都係問媽咪多D,放心,好好架!

cat:

好ar,可以互相照應,pm俾你。夜D都可以搵我 ...

Yes U R right!! 最主耍是你自己的感覺!!,啟思不是太多功課

茶點—Bread, small cake,( If U ask they will tell U )

原文章由 ConnieAuWingYin 於 07-11-14 11:08 硐表
sleepyBB,KaKamama,

多謝你地d回覆,對我幫助好大,因為最近網上有好多對啟思既評論(我都知係呢d收生日子大把人會製造文章),身邊既朋友又話啟思課程淺及師資不太好,但我只希望我囡囡返學開心(佢同我地都好鍾意個校舍) ...

Which school??

And did 啟思 know that??

原文章由 wongkaka 於 07-11-14 00:54 硐表
kakamami & sleepybb,
見到你地傾得咁開心真羨慕 !!! kakamami, 我係芷霖媽咪, 我個女坐係天兒對面, 佢係一個百厭星 !!! 首兩日11月1&2日我同爸爸都有輪流陪芷霖, 你有冇印象呢?

不過芷霖會係12月1日開始轉校, 因為 ...

wongkaka,

芷霖是否讀救世軍?

原文章由 Cat108 於 07-11-14 18:43 硐表
Which school??

And did 啟思 know that??

connie:

佢地tea time,有三文治e.g.吞拿魚、cake、提子包,遲d會食粉,不過可能要下學期先。

同埋信自己既感覺,就算好出名學校都有人話唔好,所以冇野係十全十美,而且咁既環境有學劵,真係好好。

[ 本文章最後由 sleepyBB 於 07-11-14 22:53 編輯 ]

Will u go to the ceremony this Sat? My son will go to N1 in 9/2008 too. I also knew that their course content seems to be simple, but the principals and teachers are very passionate in eduction.
原文章由 klwy 於 07-11-13 15:32 硐表
‹ 上一主題|下一主題