用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007大哥請幫幫忙
go

007大哥請幫幫忙 [複製鏈接]

007 大哥:

我的姪女今年升中,算band 1 學生,想問問自行收生如果想選
1.何明華會督銀禧
2.黃芴南
3.迦密中學
  這三間中學那間會較好,校風如何. 請指教. 謝謝!
   0    0    0    0

原文章由 BennettMami 於 07-11-12 03:20 硐表
007 大哥:

我的姪女今年升中,算band 1 學生,想問問自行收生如果想選
1.何明華會督銀禧
2.黃芴南
3.迦密中學
  這三間中學那間會較好,校風如何. 請指教. 謝謝! ...

BennettMami:
其實三間中學都好..放心!
迦密中學功課多、Quiz密、校規嚴
何明華會督銀禧唔多熟,好多人話教師比較保守、地方細、校風也可以
d人成日將華英、迦密、黃芴作比較應該可以歸一類!
你姪女父母點解升中都唔理?至於邊間好,可以畀個tips小朋友之選擇永遠是最好:小朋友唔喜歡之中學就算勉強入讀但有心理障礙,點都唔會有所突破;反之小朋友心儀極之中學,就算條件稍有不及,但往往可以開花結果!
叫佢父母抽空帶妹妹仔參觀(開放日當然最好,但平日也可收到唔少料...)各心儀中學...你只能從旁協助如收集區內中學之Banding、口碑、成績、收生要求、活動等...數據!(今時今日做人父母唔係咁簡單架!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

多謝007大哥

好多謝007大哥回覆,其實姪女嘅父母唔係唔理,只係心大心細,唔知點揀,小妹妹又無意見,只是我囝囝(即佢表哥)現讀迦密,所以佢好想同表哥一齊讀,但佢媽咪就喜歡銀禧同黃芴南多少少,所以就問我意見,但我對銀禧同黃芴南唔係好清楚,所以就要問你嘅意見,真係好多謝你.

原文章由 BennettMami 於 07-11-12 23:26 硐表
好多謝007大哥回覆,其實姪女嘅父母唔係唔理,只係心大心細,唔知點揀,小妹妹又無意見,只是我囝囝(即佢表哥)現讀迦密,所以佢好想同表哥一齊讀,但佢媽咪就喜歡銀禧同黃芴南多少少,所以就問我意見,但我對銀禧同黃芴南唔係 ...

BennettMami:
原來如此...表哥讀迦密...應當十分清楚學校情況,假如表妹冇主見...假如表哥肯照顧,應當十分理想之選擇!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

再次多謝你嘅意見,我會同小妹妹嘅父母商量,表哥對表妹是否入讀迦密,都好讚成,因他太喜歡此校.
多謝你的幫忙!!!!
‹ 上一主題|下一主題