用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無小六生不參加自行派位?Why?
go

有無小六生不參加自行派位?Why? [複製鏈接]

有無小六生不參加自行派位?Why?
   0    0    0    0

不參加自行派位的, 通常已考了直資中學和給取錄了.

有d係因為無機會Interview(e.g. 理想中學Band 1頭中學,小朋友是Band 1尾成績),所以等大抽獎博下.

老師說自行機會不大

老師說自行機會不大,孩子性格也不善言,態度不積極。有想過參加自行選校。等統一派位。

請分享意見。

原文章由 yffanny 於 07-11-23 12:57 硐表
老師說自行機會不大,孩子性格也不善言,態度不積極。有想過參加自行選校。等統一派位。

請分享意見。

老師話試下無妨,始終有過機會.一齊努力。

雖然阿女仲未要揀中學,但我都冇諗過要同佢參加自行派位.
因為阿女成績屬band 3 生,但我又唔想佢入讀band 3 學校,家姐果間佢又讀唔黎(band 1 ),到時我諗我仲煩.:-| :-| :-| :-| :-| :-|
:( :( :( :( :(

如果多間直資都收,怎樣抉擇呢? 是否真的放棄自行和統一派位? 真頭痛! 直資一早就放榜,派位要等到七月,如果放棄直資學位,到時先再叩門係咪冇機會呢?

原文章由 sausauma 於 07-11-24 18:39 硐表

老師話試下無妨,始終有過機會.一齊努力。

通常仔女成績好嘅家長, 都願意進取D博一博, 而成績無把握保持在上游位置嘅家長, 就只好選擇放棄中學六年免費教育嘅福利, 慳D使俾仔女讀直資....:cry:
‹ 上一主題|下一主題