用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有小朋友學BALLET既家長.................? ...
go

請問有小朋友學BALLET既家長.................? [複製鏈接]

你地小朋友學完BALLET回家有無SHOWN比你地睇?
話說我囡係樓下的社區中心學BALLET已經一年,
我無諗佢有咩成績,
只係諗住等佢唔洗留係屋企悶,
我仲諗住學多幾個月就停,
因為佢下年上小學都要留D時間做功課同學野,
而且我同老公AND工人都覺得囡囡唔係太LIKE BALLET,
因為佢從來無係我地面前DANCE,
就算我地叫佢DANCE比我地睇佢都唔肯!
但係個老師係上兩個星期比咗張FORM係下年EXAM既,
叫囡囡報,
我同老公都唔想,
因為要學多一日,
咁囡囡就要星期一至星期日都學野,
太辛苦LA同埋我地FEEL到佢唔係咁LIKE,
但係今日個老師係咁鬧我,
佢話囡囡都學咗咁耐同佢覺得囡囡可以EXAM先比FORM我地,
仲話我浪費囡囡之前學咗既時間,
我咪同佢講囡囡唔LIKE因為佢係屋企都無SHOWN比我地睇?
我用學琴做比喻,
囡囡學琴會LIKE去SHOWN比我地睇,
但個老師話學BALLET唔同!
佢話如果佢係屋企DANCE會學壞WOR?
我唔係好信..................!
佢說的是否真呢??

你地既小朋友是否學完BALLET唔會在家DANCE?

THANKS!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我小朋友而家無學ballet (學過一年quit左)
當時決定quit, 係因為老師話佢無咩心機去做果d練習, 而我亦問過個女, 唔學ballet學第2d好唔好, 佢話好, 於是我就quit左喇
你學琴比喻都唔錯丫, 我女有學琴呀, 佢有時會開個琴出黎玩, 我見到咁我都好安慰, 起碼知道佢鐘意嘛!
rad課程係要1星期上2堂, 不過我都識d朋友, 唔想用咁多時間去學ballet, 就選擇普通非考試班一星期一堂, 所以我唸, 唔報考試班唔駛鬧掛??
我又覺得, 如果係唔鐘意, 勉強都無意思丫, 坊間咁多課程學, 點解唔留返d時間金錢去學d想學既野wor.........
原文章由 littlelam88 於 07-11-20 09:41 PM 硐表
你地小朋友學完BALLET回家有無SHOWN比你地睇?
話說我囡係樓下的社區中心學BALLET已經一年,
我無諗佢有咩成績,
只係諗住等佢唔洗留係屋企悶,
我仲諗住學多幾個月就停,
因為佢下年上小學都要留D時間做功課同學野,
而且 ...

回覆 #1 littlelam88 的文章

My girl has been learning ballet for more than 2 years and has taken the pre-primary exam.
She enjoys ballet very much but she does not dance at home.  I think maybe because I don't have the music at home for her to dance.

littlelam88 ~我睇完都覺得個Ms講野過份 我都學o左十年ballet 我雖然跳得唔叻 不過我返屋企諗起老師上堂教過o既野我都會跳出o黎 不過我隔離屋有個小朋友以前係d室內運動場學 佢亞麻次次上ballet都要早成個鐘前迫個孫換跳舞衫 跳舞可以話只係一種運動 如果你想個女繼續學ballet 你可以試o下搵其他學校比佢 你女女仲有學d咩野o架!! 其實你亦都唔須要只係學ballet先lor 你可以比佢學o下d唔同舞 睇o下佢對邊方面o既舞蹈有興趣先作決定都未遲

多謝各位既回應!

我其實比囡囡學BALLET都係當運動同怕佢係屋企悶,
而比佢係樓下學既原因係近,
如果出去學來回都要一個鐘!
我諗我下個月會唔比佢學LA!

我囡囡學既野如下:
星期二:BALLET
星期三:中文字
星期四:普通話
星期五:珠心算
星期六:朝早回校學英文,下午去YMCA學PHONIC
星期日:學琴

littlelam88~你女係邊間ymca學野 我都係ymca讀緊書 haha ^0^ 你可以比d集體舞佢學o下先la~慢慢o黎 唔好太心急 你其實比佢學咁多野都係想佢咩都識d 你係一個好媽媽 我而家都搵緊野學 不過學費就叫我mama比 因為我仲係讀緊書 我想有一個對我有要求o既亞mami ah

我個女都學緊ballet (grade 1), 我又係諗緊考唔考試, 因為唔想連星期日都要上堂.  
如果考就要由12月開始補堂至明年5, 6月考完試.

醒目開學勳章 王國長老

你d活動好academic wor! 如果quit左ballet, 怕唔怕無晒運動呀?
原文章由 littlelam88 於 07-11-21 03:02 PM 硐表
多謝各位既回應!

我其實比囡囡學BALLET都係當運動同怕佢係屋企悶,
而比佢係樓下學既原因係近,
如果出去學來回都要一個鐘!
我諗我下個月會唔比佢學LA!

我囡囡學既野如下:
星期二:BALLET
星期三:中文字
星期四:普通話
星期五:珠心算
星期六: ...

我個女去年就上2堂,今年5月考左"Primary"個試.
今年小二, 個女話唔想上2堂, 所以從九月開始(Grade 1)改學一堂, 出年唔考試.  無問題,個Ballet School 都無話我地.
你囡個Miss咁反應, 真係唔係幾好!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-11-22 10:51 硐表
你d活動好academic wor! 如果quit左ballet, 怕唔怕無晒運動呀?

Charlotte_mom,
You are so observant.  
I would quit any one of others rather than ballet in this case.
‹ 上一主題|下一主題