用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 會否給你地的小朋友做家務
go

會否給你地的小朋友做家務 [複製鏈接]

以前我們做孩子時幫忙做家務,似乎是天經地義的事,但隨著時代改變,有些父母希望自己的小朋友全心用功讀書,不必分擔家事;有的則希望藉此機會教育,培養孩子幫忙做家事。「到底應不應該讓孩子做家事呢?」「應該做多少?」「有什麼方法可以
讓他們幫忙?」

各位媽咪說說你們有否給小朋友做家務 ?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

應該讓孩子做家事...
多少就唔知... 最好咩都做下啦...
讚下佢, 佢會做得開心又會主動做...

我個仔仲細, 只係俾幾棵菜佢洗下/倒寫水, 叫佢抹下....... 唔知算唔算呢?????
我剛買左個小掃帚, 想教佢掃地

原文章由 mckitty 於 07-11-22 14:44 硐表
以前我們做孩子時幫忙做家務,似乎是天經地義的事,但隨著時代改變,有些父母希望自己的小朋友全心用功讀書,不必分擔家事;有的則希望藉此機會教育,培養孩子幫忙做家事。「到底應不應該讓孩子做家事呢?」「應該做多少?」「有什麼 ...

我覺得應該,因小朋友從中會學到好多野。

我從囡囡約2.5歲開始比佢入kitchen,幫手洗菜、洗米、洗碗過下水、抹下桌、拿筷子開飯,食飯後會幫手收番自己碗筷入kitchen,我o係kitchen亦set up左一個矮架,放囡囡d碗筷、水杯、水wu、小食訓練佢自己照顧自己一d簡單任務,小掃帚教佢掃地,亦比佢幫手淋盆栽。

我煮野時會帶埋佢入kitchen睇,佢會幫手打蛋、去洋蔥蒜頭衣。

希望大家唔會見笑,其實我覺得以上家事有助手眼協調、手部大小肌肉操作(e.g. 洗菜、洗米、洗碗、掃地、淋花),亦可從小訓練小朋友獨立、自理能力(e.g. 自己斟水飲)、責任感、分工合作(e.g. 幫手開飯收碗)、做事要有planning & procedure(e.g. 睇媽咪煮一餐飯)、及學習解決問題(e.g. 淋盆栽冇水要自己去裝水,倒瀉水要拿布抹)。

囡囡so far好enjoy,尤其入kitchen有得玩水果part

原文章由 mat媽 於 07-11-23 17:56 硐表
應該讓孩子做家事...
多少就唔知... 最好咩都做下啦...
讚下佢, 佢會做得開心又會主動做...

我個仔仲細, 只係俾幾棵菜佢洗下/倒寫水, 叫佢抹下....... 唔知算唔算呢?????
我剛買左個小掃帚, 想教佢掃地
...

me too Samuel兩歲兩個月大開始要洗碗, 抺地幫手開飯等.......

其實小朋友好開心架.

原文章由 chingchingb.ma 於 07-11-23 21:41 發表

我從囡囡約2.5歲開始比佢入kitchen,幫手洗菜、洗米、洗碗過下水、抹下桌、拿筷子開飯,食飯後會幫手收番自己碗筷入kitchen,我o係kitchen亦set up左一個矮架,放囡囡d碗筷、水 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6
‹ 上一主題|下一主題