用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV同沙田聖心都收左我個女,你地會選擇邊間? ...
go

KV同沙田聖心都收左我個女,你地會選擇邊間? [複製鏈接]

KV同沙田聖心都收左我個女,你地會選擇邊間?
   0    0    0    0
[size=medium]**小綽瑤車厘子綱頁** [/quote][size=small]綽悅非凡性溫柔,瑤池仙子氣清幽

Absoutely KV!

我同你一樣,要視乎你想讀邊一間小學,沙田聖心有小學直升,KV冇. 在小學時有直升小學收自己人容易喲,但我是天主教,在升小學時會多5分,所以我會選擇KV博一博

我都鐘意kv多d, 不過我老公同我相反, 激c~~
[size=medium]**小綽瑤車厘子綱頁** [/quote][size=small]綽悅非凡性溫柔,瑤池仙子氣清幽

如果將來不是居住九龍, 聖心幼稚園OK (應該不太難上聖心小學, 聖心幼稚園老師講的”一半一半, 小學收自己人容易喲”). 如果將來搬出沙田 or 馬鞍山, KV perfect. I also like KV.

原文章由 bbQma 於 07-11-26 23:26 發表
我都鐘意kv多d, 不過我老公同我相反, 激c~~

KV receive your daughter am or pm class and also dorsent or Kent road that one??

佢收左kent rd, pm~~

原文章由 Suchoy 於 07-11-28 12:00 發表

KV receive your daughter am or pm class and also dorsent or Kent road that one??

我都係like lv多d, 因為口碑好, 個個小朋友d中數都好ok, 雖然英文一般, 但係可以用其他方法幫助~~
之不過我亞媽就成日話我迫個女去到咁遠讀書好慘喎!! 最重要係因為我亞媽果面kv無校車到, 因為佢一向係婆婆揍既, 所以我都唔知點law~~

原文章由 Jossin 於 07-11-28 11:29 發表
如果將來不是居住九龍, 聖心幼稚園OK (應該不太難上聖心小學, 聖心幼稚園老師講的”一半一半, 小學收自己人容易喲”). 如果將來搬出沙田 or 馬鞍山, KV perfect. I also like KV. ...

你要睇番邊間學校你係方便返學的,有時好的學校多的是,但返學辛苦亦都係一個問題,小朋友長途跋涉坐校車,都幾辛苦的.
想當年我個囡讀係九龍塘讀K1,間學校個個都有鑽無彈的,但係車程太遠啦,我都堅持咗一年,但就見個囡辛苦咗一年,所以先轉返入間無咁遠的.
若果KV收咗你的話,你都可以試吓先的,或者你接受到車程呢.唔得的話咪轉返入沙田.

原文章由 bbQma 於 07-11-28 23:57 發表
我都係like lv多d, 因為口碑好, 個個小朋友d中數都好ok, 雖然英文一般, 但係可以用其他方法幫助~~
之不過我亞媽就成日話我迫個女去到咁遠讀書好慘喎!! 最重要係因為我亞媽果面kv無校車到, 因為佢一向係婆婆揍既, 所 ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-29 00:30 編輯 ]

我老公頭先都係咁同我講, 如果唔ok就入番沙田讀k2 law~~

原文章由 wing1206 於 07-11-29 00:28 發表
你要睇番邊間學校你係方便返學的,有時好的學校多的是,但返學辛苦亦都係一個問題,小朋友長途跋涉坐校車,都幾辛苦的.
想當年我個囡讀係九龍塘讀K1,間學校個個都有鑽無彈的,但係車程太遠啦,我都堅持咗一年,但就見個囡辛 ...

原文章由 bbQma 於 07-11-28 23:57 發表
之不過我亞媽就成日話我迫個女去到咁遠讀書好慘喎!! 最重要係因為我亞媽果面kv無校車到, 因為佢一向係婆婆揍既, 所 ...

Where do you live??Before interview that day with some 保母車 傳單 you haven't keep it ?? If you want that phone I can try to find out to you.

沙田聖心 for your case !!

Take it easy, only KG !!

I Am also thinking of choose a kindergarten near my home or not... confusing.

最後我幫小朋友選沙田聖心, 同樣棄九龍塘讀K1. 較近的好. K1沙田聖心試吓先, 但是我想小朋友K2入番九龍塘讀. (沙田聖心英文一般)

回覆 #14 Jossin 的文章

不果kv係唔收插班的, 無論k1-k3都係. that means, 放棄左第時唔會再有機會. 當然 kowloon tong 仲有大把好學校.

九龍塘仲有其他的. 例: 加南同樣OK

我知ar, 所以未問下各位意見law, 因為我諗唔掂ar~~

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-29 16:57 發表
不果kv係唔收插班的, 無論k1-k3都係. that means, 放棄左第時唔會再有機會. 當然 kowloon tong 仲有大把好學校.

我想係沙水圍馬鐵站上車ar, 唔知有無保母車呢??

原文章由 Suchoy 於 07-11-29 09:34 發表

Where do you live??Before interview that day with some 保母車 傳單 you haven't keep it ?? If you want that phone I can try to find out to you.

咁你小朋友o係唔係08入學架? am定pm??

原文章由 Jossin 於 07-11-29 16:23 發表
最後我幫小朋友選沙田聖心, 同樣棄九龍塘讀K1. 較近的好. K1沙田聖心試吓先, 但是我想小朋友K2入番九龍塘讀. (沙田聖心英文一般)

咁你小朋友o係唔係08入學架? am定pm??

原文章由 Jossin 於 07-11-29 16:23 發表
‹ 上一主題|下一主題