用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

20分入到 [複製鏈接]

我的女兒20分入到,好高興,沒入到的媽媽不要洩氣,還有第二回合呢,加油
   0    0    0    0

恭喜!

原文章由 jc735 於 07-11-26 22:50 硐表
我的女兒20分入到,好高興,沒入到的媽媽不要洩氣,還有第二回合呢,加油

[ 本文章最後由 kamen 於 07-11-27 06:33 編輯 ]

我女兒都是 20 分被取錄, 共勉之.

原文章由 jc735 於 07-11-26 22:50 硐表

jc735 and charwes

飲翻杯啦!  好好學校嚟架

多謝晒你 fishmum, 你女兒是小師姐嗎?

原文章由 fishmum 於 07-11-27 09:13 硐表
jc735 and charwes

飲翻杯啦!  好好學校嚟架

係呀小二師姐

回想當年都係mug都唔識, 好彩係呢到有D師姐嘅媽咪幫手喳

原文章由 charwes 於 07-11-27 09:33 硐表
多謝晒你 fishmum, 你女兒是小師姐嗎?

原文章由 fishmum 於 07-11-27 09:55 硐表
係呀小二師姐

回想當年都係mug都唔識, 好彩係呢到有D師姐嘅媽咪幫手喳

fishmum

想請教下, 我個女都係20分入到p1, 但聽人講瑪利諾要求好高,測驗要90分以上,我好擔心個女跟唔上.

唔洗咁担心, 係要求好高, 但小朋友好快適應

原文章由 huiyin 於 07-11-27 10:26 硐表

fishmum

想請教下, 我個女都係20分入到p1, 但聽人講瑪利諾要求好高,測驗要90分以上,我好擔心個女跟唔上.

原文章由 fishmum 於 07-11-27 11:03 硐表
唔洗咁担心, 係要求好高, 但小朋友好快適應

我想問下有冇人追唔想而轉校 或被要求轉校?
每日要多小時間做功課?

我個女p.1讀得很開心,功課唔 多 ,相對其他地區名 校,我同事個女讀大埔一間出名學校,每日都有8-10樣功課,學校要小朋友多 閱讀,老師都好好,小朋友壓力唔大,不過父母壓力會大D,第一小學唔一定升得番中學,大部分同学都好 叻, 開学第一曰校長己經同父母 講學校要求分數要85分以上。
我個女英文唔係好叻,但係 佢都可應付到,當然父母都唔可以偷懶架  ,要跟得足D。

原文章由 huiyin 於 07-11-27 11:16 硐表

我想問下有冇人追唔想而轉校 或被要求轉校?
每日要多小時間做功課?

[ 本文章最後由 kamen 於 07-11-27 17:11 編輯 ]

間學校好唔好,見人見智,教學方法唔跟潮流就係事實。因為係名牌小學,改多錯多,唔改唔錯,睇家長可唔可以接受啫。
我自己係畢業生都係咁話。依家輪到我個女讀,我都係嗰句,係個名囉!
D老師又係懶嚴,已經2007年啦,唔係1977or1987or even 1997,有時要彈性處理事件,乜都死板執行,唉!都冇心機講,適者生存啦!

謝謝各位媽媽,希望有入到的小朋友都可以開心的學習及成長,給自己留下一個美好的童年回憶,因為校園真的比一般的學校更有特色

原文章由 jc735 於 07-11-27 23:14 硐表
謝謝各位媽媽,希望有入到的小朋友都可以開心的學習及成長,給自己留下一個美好的童年回憶,因為校園真的比一般的學校更有特色

啱,所以校長喺家長日已經講明,要睇個小朋友適唔適應到Maryknoll's style,而唔係家長一廂情願要逼個女讀。校園有特色係一件事,裏面點辦學又係另一件事。
Good luck to all !

不好意思, 我見你另一條 thread 話你女兒 15 分第二輪抽獎入, 但你又話你係畢業生, 咁唔係應該最少有 20 分咩?

原文章由 kasinmama 於 07-11-27 23:00 發表
間學校好唔好,見人見智,教學方法唔跟潮流就係事實。因為係名牌小學,改多錯多,唔改唔錯,睇家長可唔可以接受啫。
我自己係畢業生都係咁話。依家輪到我個女讀,我都係嗰句,係個名囉!
D老師又係懶嚴,已經2007年啦,唔係1977or1987or  ...

原文章由 charwes 於 07-11-28 14:43 發表
不好意思, 我見你另一條 thread 話你女兒 15 分第二輪抽獎入, 但你又話你係畢業生, 咁唔係應該最少有 20 分咩?

我係瑪利諾中學學業。因不是小學畢業生,所以冇20分。

[ 本文章最後由 kasinmama 於 07-11-29 14:25 編輯 ]

明白, 我女兒剛派到此校, 所以比較留意這討論區的言論, 見最新的幾個言論都是你留下的所以比較留意, 如有得罪莫怪.

Btw, 見你好像對 MCS 很不滿的樣子, 可以說多一點這學校的優/缺點嗎? 謝.

原文章由 kasinmama 於 07-11-28 18:57 發表

我預咗小心眼的人會咁問,我係宣道小學派上瑪利諾中學。完成五年學業,再去美國。因不是小學畢業生,所以冇20分。

原文章由 charwes 於 07-11-28 19:41 發表
明白, 我女兒剛派到此校, 所以比較留意這討論區的言論, 見最新的幾個言論都是你留下的所以比較留意, 如有得罪莫怪.

Btw, 見你好像對 MCS 很不滿的樣子, 可以說多一點這學校的優/缺點嗎? 謝.

...

恭喜妳!

其實我只不過代表一少數今年小一家長的心聲,實不應影响他人,妳們明年親身體會吧。
可能會認同我哋呢班家長,亦可能完全反對。

看了你幾個posts, 想請問為甚麼你又會幫你女兒選讀此校? 因之前你說到此校之作風好似不跟潮流? 是不是你在此校求學時有些地方仍需改進 ? 我只是好奇, 請不用介懷.

原文章由 kasinmama 於 07-11-28 23:08 發表

恭喜妳!

其實我只不過代表一少數今年小一家長的心聲,實不應影响他人,妳們明年親身體會吧。
可能會認同我哋呢班家長,亦可能完全反對。 ...

原文章由 Casablanca-220 於 07-11-29 09:13 發表
看了你幾個posts, 想請問為甚麼你又會幫你女兒選讀此校? 因之前你說到此校之作風好似不跟潮流? 是不是你在此校求學時有些地方仍需改進 ? 我只是好奇, 請不用介懷.

...

如果我唔駛理會其他家庭成員,我會有其他選擇。比囡囡讀MCS,是因為各人所說的「名牌」。其實,我仲要澄清,在此column有此意見,係我哋呢班少數家長有D無奈,並不要說學校壞話,請勿誤會,謝!

其實只是好奇一問, 並沒有其他意思, 你亦不需澄清. 但覺你文字間有啲激動. 只是問吓, 當交流。可能你想多咗。

原文章由 kasinmama 於 07-11-29 14:23 發表

如果我唔駛理會其他家庭成員,我會有其他選擇。比囡囡讀MCS,是因為各人所說的「名牌」。其實,我仲要澄清,在此column有此意見,係我哋呢班少數家長有D無奈,並不要說學校壞話,請勿誤會,謝! ...
‹ 上一主題|下一主題