用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問KV畢業生, 你地派位理想嗎?
go

請問KV畢業生, 你地派位理想嗎? [複製鏈接]

可唔可以話我知你地派左去邊ar?? 派得理想嗎? 叩門會唔會因為係根德園畢業生而有幫助?

[ 本文章最後由 bbQma 於 07-11-29 00:03 編輯 ]
   0    0    0    0
[size=medium]**小綽瑤車厘子綱頁** [/quote][size=small]綽悅非凡性溫柔,瑤池仙子氣清幽

請問有無人可以答我ar, pm都可以, thx!!

原文章由 bbQma 於 07-11-27 00:14 發表
可唔可以話我知你地派左去邊ar?? 派得理想嗎? 叩門會唔會因為係根德園畢業生而有幫助?
[size=medium]**小綽瑤車厘子綱頁** [/quote][size=small]綽悅非凡性溫柔,瑤池仙子氣清幽

計我話, 係唔關事o既.

派位 is by luck, nothing to do with which kindergarten you go to.

醒目開學勳章

咁如果好既幼稚園係唔係對叩門有幫助?

原文章由 bb123321 於 07-11-29 10:40 發表

yes....小學派位depends on你住邊區, 宗教家分, daddy or mama 係唔係 school old boy/girl 分 etc...., 與你小朋友讀邊間kindergarten冇乜關係......除非你去考直資or私校 ...

回覆 #1 bbQma 的文章

i'm not an expert,
but i heard that KV graduates do have advantage if you need to 叩門 for P1
Even for primary schools of which admission is mainly decided by "lucky draw", they'll still have some places that the school has say.   

My opinion and observation only, St. Cat and KV graduates do have advantage in applying for P1, at least to a certain extent.

如果小學要自己考那種(直資/私校),KV畢業生質素係好好,好多名校都收。

我朋友在聖方濟各教,佢話有d叻d嘅,都係KV畢業。

另外,朋友個仔派去喇沙,佢囝囝有兩個同學仔係KV讀,數學好勁,代表比賽。

簽名被屏蔽

請問邊度有以往kv畢業生派位成績? »
原文章由 nicki 於 07-12-2 13:39 發表
所以bc8066你而家問呢個問題都言之尚早, 以私校/直資來計好多同學仔應該都有一兩間在手..而且DG同DB都未有結果
致於派位, 係講分數, 我女得20分, 第1round派唔到
要睇下kv小朋友係咪有實力要睇下年6月大抽獎之後, 叩 ...

我都希望收到你好消息ar~~

原文章由 nicki 於 07-12-2 13:39 發表
所以bc8066你而家問呢個問題都言之尚早, 以私校/直資來計好多同學仔應該都有一兩間在手..而且DG同DB都未有結果
致於派位, 係講分數, 我女得20分, 第1round派唔到
要睇下kv小朋友係咪有實力要睇下年6月大抽獎之後, 叩 ...
‹ 上一主題|下一主題