用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸幼下星期有結果, 是否會讀? 因浸小只會收回1/3浸幼生 ...
go

浸幼下星期有結果, 是否會讀? 因浸小只會收回1/3浸幼生 [複製鏈接]

其實YORK已收我仔, 但我老公話浸幼校園及理念好, 想個仔讀. 但我除考慮此因數外, 還會考慮是否一條龍, 但若只收回1/3生, 我就有所保留. 覺得YORK考P.1時會有D優勢.
   0    0    0    0

my personal opinion,
in terms of teaching quality, baptist kg is
surely far better than york

as the chance for a good primary,
i dun think york is better than baptist in anyway

回覆 #2 Moonhui 的文章

您好!想問下考左那間浸幼?我囡囡考九龍城浸幼剛收左.

係香 港 浸 會 大 學 附 屬 幼 稚 園

原文章由 雪凝媽咪 於 07-11-27 14:48 硐表
您好!想問下考左那間浸幼?我囡囡考九龍城浸幼剛收左.

回覆 #2 Mamusia 的文章

I agree with you.  I think HKBUK is definitely better than York.

請問是否浸小宣佈只收上限1/3浸幼學生?

回覆 #1 Moonhui 的文章

2間梗係選浸幼啦.

吾知上限, 但我去小學雜談及小一選校TOPIC見到平均收1/3 (若60-70個), 仲要INTERVIEW喎!

原文章由 ivyngkapo 於 07-11-27 15:34 硐表
請問是否浸小宣佈只收上限1/3浸幼學生?

要知york同浸幼邊間好的,

你可以過左今個星期六問下
有邊個in 左york但吾收,
又有幾多in 左浸幼但吾收  

回覆 #9 Mamusia 的文章

同埋有幾多收左到唔讀

乜浸幼唔係今個星期六知 result 咩?

1-12 可以上網check result !

原文章由 Moonhui 於 07-11-27 15:52 發表
吾知上限, 但我去小學雜談及小一選校TOPIC見到平均收1/3 (若60-70個), 仲要INTERVIEW喎!

我係浸幼家長, 其實我都未知浸小會收幾多個浸幼既學生.
今年原本話收 50 個未到最後都唔知會收幾多個.
同埋年年畢業生人數都唔同, 好似前年 77個就 almost 收晒.
今年就真係唔知啦.
我就好喜歡呢間學校既教學模式, 讓小朋友可以自由發揮.
最重要係我想我既小朋友愛上學.
我見所有浸幼既學生都日日都係開開心心上學去.
不過無可否認浸幼升小一既銜接上係有少少問題,
因為學術性, 如寫字. 不及其他幼稚園.
家長嚮呢方面就要自己努力啦.

TO pigbear

你知吾知今年浸幼K3有幾多學生呢!
點解前年得 77個K3生??

原文章由 Moonhui 於 07-11-29 11:58 發表
TO pigbear

你知吾知今年浸幼K3有幾多學生呢!
點解前年得 77個K3生??

我都唔係好 sure , 今年 at least 都有 120個.

其實我知有部份家長入讀前就喜歡學校既理念,
但一旦發覺學術方面比較弱, 就會轉校.
另外上年剛推出學券, 亦是有家長轉校既原因.

您說一點不錯, 但我兩個小兒都在浸幼出來, 他們現在培正及浸小, 他們都讀得很開心. 小一是要花多一點時間, 但他們比較有自信及愛心, 其他幼稚園學生無.

再者他們有70同學一同上小學, 非常開心.一班浸幼家長亦時常保持

原文章由 pigbear 於 07-11-29 01:15 發表

我係浸幼家長, 其實我都未知浸小會收幾多個浸幼既學生.
今年原本話收 50 個未到最後都唔知會收幾多個.
同埋年年畢業生人數都唔同, 好似前年 77個就 almost 收晒.
今年就真係唔知啦.
我就好喜歡呢間學校既教學模式, ...

原文章由 iberia 於 07-11-29 21:48 發表
您說一點不錯, 但我兩個小兒都在浸幼出來, 他們現在培正及浸小, 他們都讀得很開心. 小一是要花多一點時間, 但他們比較有自信及愛心, 其他幼稚園學生無.

再者他們有70同學一同上小學, 非常開心.一班浸幼家長亦時常保 ...

所以我都堅持比兩個仔仔嚮浸幼到讀.
因為我想佢地可以在一個愉快既學習環境中成長
我回應只係想大家想清楚, 知道自己想點做.
唔好到畢業考唔到心儀既小學就抱怨, 或者讀完 k1 就轉校.
因為我覺得呢間係一間唔錯既幼稚園

[ 本文章最後由 pigbear 於 07-11-29 22:12 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題