用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45網派位結果
go

45網派位結果 [複製鏈接]

各位45網的媽媽

你們的小朋友派位如何 ?? 如果像小女一樣派第一志願,便替大家高興啦 ! congratulation !!
如果不成功也不要失望,1月再努力過啦 !  因為有時有d學校真的很多人報的(如真鐸,錦泰等)。

win
   0    0    0    0

小兒報錦泰未能成功, 一月未知結果如何,心煩
唔知你知唔知錦泰宜家接愛叩門呢或係統一派位後再接受叩門

原文章由 grace_xian 於 07-12-9 21:35 發表
小兒報錦泰未能成功, 一月未知結果如何,心煩
唔知你知唔知錦泰宜家接愛叩門呢或係統一派位後再接受叩門

grace_xian,
若真的要叩門(官小/津小),應在小一統一派位公佈後約6月左右才可以叩門.

grace_xian

我都係抽唔到錦泰,都係要再等派位。唔好灰心啦,一齊努力!

原文章由 tulipyk 於 07-12-12 17:20 發表
grace_xian

我都係抽唔到錦泰,都係要再等派位。唔好灰心啦,一齊努力!

好似今年抽錦泰的都係抽唔到, 唯有等6月啦! 原來個個都抽錦泰, 唔怪得咁難啦!

[ 本文章最後由 Bone-Bone 於 07-12-13 09:22 編輯 ]

我個女很多同學都派到,只是我和幾個選真鐸的派唔到.
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

想問你們幾多分報真鐸?20分?15分?
我明年要為女兒報這間學校, 我有20分, 機會大嗎?

20分. 我唔知大唔大機會.  不過我想都要抽!
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

我阿仔去年20分入到真釋!(今年P.1)佢有同學仔15分後來敲門入咗。

原文章由 gloria_yauyau 於 07-12-14 23:05 發表
20分. 我唔知大唔大機會.  不過我想都要抽!

回覆 #7 connielam 的文章

THANKS, connine
大家一起加油哇!!

有無人知學校村仲有邊間好?

原文章由 grace_xian 於 07-12-15 12:24 發表
THANKS, connine
大家一起加油哇!!

有無人知學校村學校如何, 我只係收到料話聖博德係活動教學, 慈天校风差哦, 又聽說今年慈天換了校長, 唔知會唔會有所改善
因唔想小朋友到遠的地方讀,
仲有啊, 有無小朋友報嘉諾撒啊?

原文章由 songyang578 於 07-12-15 16:05 發表
我仔今年先讀k1,我頭先係佢的學校聽到人的報嘉諾撒晤成功,我想問下各位家長報小一既時候最需要注意的乜也,同埋可晤可以同時去私校面試左先

My son 20 got the place in 嘉諾撒. Of course you still can apply 私校 to play safe liked me.

原文章由 grace_xian 於 07-12-15 12:29 發表

有無人知學校村學校如何, 我只係收到料話聖博德係活動教學, 慈天校风差哦, 又聽說今年慈天換了校長, 唔知會唔會有所改善
仲有啊, 有無小朋友報嘉諾撒啊? ...

grace_xian,
甘多間學校,真是花多眼亂.如果經濟能力的話,可試下面試直資or私校,多d機會.

若只參加大抽獎,一些的策略可幫助子女選擇較合適的學校的機會.建議你可以先看你小朋友是適合讀傳統or活動教學學校?宗教背景?然後按你的取向選校,收窄範圍.

eg取向是基督教學校及活動教學,選擇可能是
乙部1.真鐸,2.基華;3.靜山;4.基慈....
因2-4在本區不是最heat的學校,派到頭四個志願的機會會比較大.

我見bk有經驗的家長更教頭個幾個不要全部填晒最熱門的學校,因如果你的隨機no.不好的話,熱門的學校又派到7788,你就會浪費了頭幾個志願,有些家長就因此被派到很後的志願...

原文章由 grace_xian 於 07-12-15 12:29 發表

仲有啊, 有無小朋友報嘉諾撒啊? ...

我個女在慈天讀小四,學校校風絕對不差,老師很有心機教學,近兩年換了校長更好,因為新校長雖然較嚴,但她很積極提升學校的質素和水準,所以我認為慈天絕對是45網的不錯選擇
‹ 上一主題|下一主題