用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV 英文程度係點
go

KV 英文程度係點 [複製鏈接]

知道KV中數強, 英文無NET, 咁KV學生的英文點架?

KV家長另外有無幫小朋友補英文呀? 什麼課程?

KV係一間好學校, 不過我想個小朋友從小操好英語(唔係英文), 好似學母語咁, 英語環境好重要, 唔想錯過黃金時間。我在家中都同佢講英文, 但係同native比, 自問相差甚遠。有上English playgroup, 有搵NET上門玩, 用英語溝通。但係搵NET上門, 實在太貴, $340/hr (incl travel)。

有無其他英語課程介紹, 提供一個英語環境比小朋友玩/學習?

SC如果唔收, 就會讀KV。為咗英語環境呢樣嘢, 瞓得都唔好。請指教!
   0    0    0    0

If you think English is so important.  I think both KV & SC are not your cup of tea.
Go for Anfield, ESF, etc..........

I think you're too focus on English.  Unless your child will not live in Hong Kong, Chinese is also very important. Especially when your child grow up, he has to face the competitive of China people.

It is too native to believe that English is still the whole world.

Btw, it is easy to find a good english course outside but not easy to find a good chinese course.

Thank you Jeremyphlam,

Since we are native in Cantonese and Mandarin, we want to develop another int'l language.  I totally agree Mandarin in very important.  I want our kids to develop language w/o any effort, a key issue is the language environment.

Any courses do the mamas recommend?

[ 本文章最後由 bc8006 於 07-11-29 10:35 編輯 ]

原文章由 bc8006 於 07-11-29 09:34 發表

KV係一間好學校, 不過我想個小朋友從小操好英語(唔係英文), 好似學母語咁, 英語環境好重要, 唔想錯過黃金時間。我在家 ...

Hello

I am interested to employ Net teacher to come to my house as well to play with my baby. Do you have contact numbers ?? pls email me: [email protected]

Tks
Ewong

原文章由 bc8006 於 07-11-29 09:34 發表

KV係一間好學校, 不過我想個小朋友從小操好英語(唔係英文), 好似學母語咁, 英語環境好重要, 唔想錯過黃金時間。我在家 ...

Kingston is a good choose.
Ewong

其實我覺得kv英文唔係咁差, 我見我個女發音幾好, 起碼讀到尾音, 我之前自己教左好耐佢都發唔到尾音

English standard in KV is good. I love the pronunciation that the teachers teach the KV students. Words are clearly, correctly and beautifully pronounced.
Afterall, English is not the most important language in the world now. Haha. It is more important for our children to learn Mandarin. I want to learn this language so badly. My mother school focused too much on English back then.
China is such an important country and market now. Lots of foreigners are learning Mandarin now.

原文章由 luiluimama 於 07-11-29 22:43 發表
其實我覺得kv英文唔係咁差, 我見我個女發音幾好, 起碼讀到尾音, 我之前自己教左好耐佢都發唔到尾音

我認為普通話/英文都一樣重要, kv英文係冇net, 所以我有同小朋友報出面, 一星期兩小時net teacher, 遲一兩年再諗上門(好貴呀).  普通話可留小學再學(間間都好著重).  kv教到小朋友既野, 係我覺得好難教既, 例如學習態度, 禮貌....英文oral仲可以有外邊既課程補助.

KV係一間好學校, 不過我想個小朋友從小操好英語(唔係英文), 好似學母語咁, 英語環境好重要, 唔想錯過黃金時間。我在家中都同佢講英文, 但係同native比, 自問相差甚遠。有上English playgroup, 有搵NET上門玩, 用英語溝通。但係搵NET上門, 實在太貴, $340/hr (incl travel)。

有無其他英語課程介紹, 提供一個英語環境比小朋友玩/學習?

SC如果唔收, 就會讀KV。為咗英語環境呢樣嘢, 瞓得都唔好。請指教!
~easybring~

hello easybring
好耐冇撞見你啦... (係kv chatroom)
我既想法同你一樣... english (net) 出面大把,學中交仲難
學習自己做功課就難上難.... 出面冇得補..
想問你係邊補english,之前囡囡係出面上開... 但我想consider 係屋企附近... 因為好冇時間.. thanks

原文章由 easybring 於 07-11-30 12:08 發表
我認為普通話/英文都一樣重要, kv英文係冇net, 所以我有同小朋友報出面, 一星期兩小時net teacher, 遲一兩年再諗上門(好貴呀).  普通話可留小學再學(間間都好著重).  kv教到小朋友既野, 係我覺得好難教既, 例如學習 ...
盧貓貓

easybring,

我都係好鍾意KV, 好想好想讀。好難得間學校能咁多色, 教得d小朋友自動自覺, 有責任心, 呢d係難求的。我朋友係英文小學老師, 見過好多好學生, 都只係介紹根德園比我咋。當然畢業生的中英數都好突出, 老師都impressed!

你可否介紹你喺邊度上NET堂呀? 上門實在太貴。

原文章由 easybring 於 07-11-30 12:08 發表
我認為普通話/英文都一樣重要, kv英文係冇net, 所以我有同小朋友報出面, 一星期兩小時net teacher, 遲一兩年再諗上門(好貴呀).  普通話可留小學再學(間間都好著重).  kv教到小朋友既野, 係我覺得好難教既, 例如學習 ...

Hi Loumaomao & bc8006, 我係屋企樓下(tko新都城)好細間既補習社, 老師唔係好特別, 只係比佢傾下計, 工人可以帶妹妹(bb) 接送佢.  如果可以, 出面應該有更好(一樣價錢)的英文course.  我想搵d有試考下(或者朗誦比賽班), 而個考試(或者比賽)又有d名氣.  你地識唔識?

原文章由 bc8006 於 07-12-2 14:02 發表
easybring,

我都係好鍾意KV, 好想好想讀。好難得間學校能咁多色, 教得d小朋友自動自覺, 有責任心, 呢d係難求的。我朋友係英文小學老師, 見過好多好學生, 都只係介紹根德園比我咋。當然畢業生的中英數都好突出, 老師 ...
~easybring~

可否share kv 如何train 小朋友的學習態度, 禮貌, 有責任心....  kv 對小朋友品德培養的training 有何評價呢?

但係我個囡仲未自動自己做功課.  幾時先可以唔洗理佢.

我唔知佢點train.  個人感覺: 不過, 我感覺一開學, 老師好出力教到小朋友鍾意kv+佢個老師, next step教到小朋友鍾意學"字"/"知識", 小朋友好鍾意返屋企扮老師(代表佢地尊重+欣賞個老師).

[ 本文章最後由 easybring 於 07-12-3 12:53 編輯 ]
~easybring~

easybring,

你又係有個bb女呀? 我都生多咗個bb女, 4個月大, 都想搵附近學。你個補習班喺屋企附近, 咁就可以去密d。我都搵緊, 都未有嘢介紹 。我知道的地方對你太遠了, 因我住深井 , 近嘅都喺愉景新城。希望有其他媽媽介紹啦。

因為有妹妹(8個月), 工人帶唔到咁遠, 所以冇咩選擇, 質素一般都要啦.  第日一個幼稚園, 一個小學都要安排過.

原文章由 bc8006 於 07-12-4 11:41 發表
easybring,

你又係有個bb女呀? 我都生多咗個bb女, 4個月大, 都想搵附近學。你個補習班喺屋企附近, 咁就可以去密d。我都搵緊, 都未有嘢介紹 。我知道的地方對你太遠了, 因我住深井 , 近嘅都喺愉景新城。希望 ...
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題