用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請指教-囝囡上網及玩NDS時間安排
go

請指教-囝囡上網及玩NDS時間安排 [複製鏈接]

囝囝讀小四,成績算中上,屬聽話聽教一類.
我現在的安排是:Mon - Fri,做完功課彈完琴,可上網(只准瀏覽喜愛的網站,不能玩網上game),並沒有限時(但要10:30pm瞓覺).Sat - Sun,做晒功課,可上網及玩NDS,沒有清晰時限.但我開始覺得唔多妥,當打緊NDS時就生"籠"活虎,要他暫停一陣,就變得"On 99",唔知做物好!
請問你們是如何安排的?如Mon - Fri可上網最多1hr是否恰當?Sat - Sun 每日只可玩NDS最多2hr亦是否恰當?
Thanks!
   0    0    0    0

原文章由 poorbelly 於 07-12-3 03:54 發表
囝囝讀小四,成績算中上,屬聽話聽教一類.
我現在的安排是:Mon - Fri,做完功課彈完琴,可上網(只准瀏覽喜愛的網站,不能玩網上game),並沒有限時(但要10:30pm瞓覺).Sat - Sun,做晒功課,可上網及玩NDS,沒有清晰時限.但我開始覺得唔 ...

我覺得自從買左nds後佢地真係會心思思,佢地仲玩埋"跑 on-line"、neopets、wii......

不過部nds係上年度期末試我答應大仔如果佢考到3名以內我獎比佢,之前佢地好想買gameboy、psp我都一直唔肯,一來怕佢地沉迷,二來怕影響成績,但係呢樣又確認而家個個細路當中既talking point。
佢那次考到第二所以我無得賴貓,不過買之前訂左些rules要佢地去遵守,如:不準邊行邊玩、不可以帶出街、就係在mon-fri 完成所有homework + revision + 練琴後,如果before 9:30我就比佢地各人玩半小時,10:30前一定要上床,仲要自己分配誰玩先,不得爭。而且要自己收拾好所有配件。sat + sun就可以玩多d,如afternoon及night都可以各玩一小時(由選computer game or nds or wii)
touchwood 到而家佢地都仍遵守到,10月份那次考試之前,佢地又同我講數,話如果今次2次都在5名內,叫我多買一部nds比佢地對打,好死唔死真係佢地2人夾埋一齊考到車邊(2人都是第5名)雖然大仔退步左,但係我見佢做任何事都著緊左主動左(因一定要自動finish所有事先可以問準我玩nds)所以今次又要破財。
其實都係睇佢地既自律,就算放假我唔係屋企佢地想玩都會打來問我先,咁我已經好安慰。而且我覺得有左nds後佢地多左一份推動力,雖然好似唔多合理,讀書溫習本來就係佢地份內事,但係我估而家既小朋友要佢地自動自覺真係一件難事。
而家我地又協議下次考試如果佢地2次都在3名內,我又要買多部psp,好似好誇張,不過如果佢地會為左目標而發奮我都覺得ok!

我仔女就不是日日可玩, 如當天表現好就可在睡前玩 15分鐘, 否則只有星期日才可玩約一個鐘, 因放學後做功課+溫書+每日一篇+溫默書+吃飯, 唔會有 2個鐘可多出, 反而吃飯吃得慢分分要一個鐘

看情况,也不會每天都給她玩。一般來講,每次給她玩時都不會超過一粒鐘!

平時星期一至星期五, 她自動自覺唔敢玩, 因為試過玩完後出現失眠, 而家每個星期六黃昏時段玩個半鐘左右, 而我亦是 NDS 迷, 她反而勸我唔好太沉迷
‹ 上一主題|下一主題