用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救 ~ 轉唔轉校好
go

求救 ~ 轉唔轉校好 [複製鏈接]

幫朋友問:

朋友仔仔今年小一, 讀沙一呂, 開學兩個月, 老師已說他程度跟不上, 常常攪事, 不聽老師指令, 已經成為班中不受歡迎人物, 老師初步評估他有過度活躍症徵狀, 教育署督學亦認為有此徵狀, 需要進一步跟進

多次給同學欺負, 但老師認為是這小朋友的問題, 因為他常常攪事, 所以同學們都不喜歡他, 所以她仔仔現在上學很不開心

現有以下問題想請各位幫忙解答 :
1) 朋友想幫仔仔轉校, 但離開沙呂好像很可惜, 因為此校不易入讀
2) 覺得老師已經 label 了仔仔, 是一個不守秩序的學生
3) 如果轉校, 轉直資學校會好一點嗎? (因為功課量較少, 沒有那麼傳統)  
4) 她心儀直資在將軍澳, 如入讀就會交由外婆照顧, 功課上自己跟進不到, 有一定困難

朋友現在很苦惱, 請各位給予意見, 謝謝!

[ 本文章最後由 chisum-ma 於 07-12-8 14:18 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 chisum-ma 於 07-12-8 14:10 發表
幫朋友問:

朋友仔仔今年小一, 讀沙呂, 開學兩個月, 老師已說他程度跟不上, 常常攪事, 不聽老師指令, 已經成為班中不受歡迎人物, 老師初步評估他有過度活躍症徵狀, 教育署督學亦認為有此徵狀, 需要進一步跟進

多次 ...

我個支持轉校, 我已經從好一些家長知道有不只一個像您這樣, 再者校長亦如是. 沙田有直姿學校, 浸小是個好選擇.

所以不了解為何有這麼多家長選擇它, 可能他們不了解吧!!!!

原文章由 iberia 於 07-12-8 14:26 發表

我個支持轉校, 我已經從好一些家長知道有不只一個像您這樣, 再者校長亦如是. 沙田有直姿學校, 浸小是個好選擇.

所以不了解為何有這麼多家長選擇它, 可能他們不了解吧!!!! ...

Iberia :

多謝你的回應 .....其實佢都係慕名而選此校,又咁好彩比佢入到,但佢就係無評估自己小朋友接受程度,SO ..佢十分苦惱.

chisum-ma

原文章由 chisum-ma 於 07-12-8 14:10 發表
幫朋友問:

朋友仔仔今年小一, 讀沙一呂, 開學兩個月, 老師已說他程度跟不上, 常常攪事, 不聽老師指令, 已經成為班中不受歡迎人物, 老師初步評估他有過度活躍症徵狀, 教育署督學亦認為有此徵狀, 需要進一步跟進

多 ...

ADHD現有藥物可處理, 如不諱疾忌醫, 配合適當教導, 預後是相當理想和樂觀的.

沙呂小的學生欺凌問題, 時有聽聞. 如果處理不到, 會對小朋友成長有負面影響.

如有心儀的學校收, 轉校也不是錯的選擇.

原文章由 星級國民 於 07-12-8 15:13 發表

ADHD現有藥物可處理, 如不諱疾忌醫, 配合適當教導, 預後是相當理想和樂觀的.

沙呂小的學生欺凌問題, 時有聽聞. 如果處理不到, 會對小朋友成長有負面影響.

如有心儀的學校收, 轉校也不是錯的選擇. ...

認同星級國民. 如果小朋友真係有過度活躍症, 應該儘快求醫. 另外, 假如小朋友真係跟唔上, 又比老師label左, 咁我都會建議轉校囉.....話哂要係間學校讀6年, 問題持續對小朋友真係有好大影響架!!

沙呂小係一間好學校, 但都要適合個小朋友先得架, otherwise, 間學校幾好都無用.

讚成轉校, 但不讚成父母不能跟進孩子的成積, 3-4 年級就知後悔了.

支持轉校、但現在想轉直資是否如自己想像中咁理想呢?係咪一定入到?依家咁多人揀直資、好似依家直資有資優報告申請入讀的都不被取錄、有啲資優係冇明顯叻啲咩科、而依啲學生自我控制能力又差、咁如果一啲adhd申詳者、咁妳覺得易唔易入呢......?
其實沙田讀官校咪重好、有啲都做到包容、校風又好、起碼唔會好似沙呂咁。在小朋友心靈發展上會健康得多、開心就自然聽教得多、學習動機更大。
adhd唔係人人明白、依啲小朋友有一定影响力、佢哋好易有反叛行為。唔理後果會好嚴重、唔好跟隨人家讀名校、小學可以讀一啲小班教學、校風好的學校。妳朋友唔介意屋邨學校可再pm我。祝妳朋友可早日揾到間好學校。

原文章由 唔該 於 07-12-8 17:30 發表
支持轉校、但現在想轉直資是否如自己想像中咁理想呢?係咪一定入到?依家咁多人揀直資、好似依家直資有資優報告申請入讀的都不被取錄、有啲資優係冇明顯叻啲咩科、而依啲學生自我控制能力又差、咁如果一啲adhd申詳者、咁 ...

Hi ~  唔該

多謝你回應我,星期日我已經同我朋友講過,佢又話想睇吓先,我feel到佢係唔死心,咁佢有同我講話會係呢個聖誕節假期帶個仔我惡補英文(因為老師同我朋友講話佢個仔嘅英文唔得)咁我只好叫佢盡快搵到補習.
另一方面,我亦都同佢個仔傾過計,我發現個小朋友有以下2個問題:

1)我問佢點解你唔鍾意同小朋友玩,打佢佢話驚啲小朋友行埋嚟嘅時候係,咁我同佢講:可能啲小朋友想同你玩.

2)小朋友一方面同我講佢英文成績都OK ,數學又幾好(其實佢媽媽同我講呢2科唔得)再問之下先至開始講真話

想請問吓有什麼方法幫到我朋友 ?

CHISUM-MA

醒目開學勳章

chisum-ma,

我諗你也將BK mami的意見話晒比你朋友知, 如你朋友仍然不死心的話, 最終受苦都是她的愛兒。
原文章由 chisum-ma 於 07-12-11 15:44 發表

Hi ~  唔該

多謝你回應我,星期日我已經同我朋友講過,佢又話想睇吓先,我feel到佢係唔死心,咁佢有同我講話會係呢個聖誕節假期帶個仔我惡補英文(因為老師同我朋友講話佢個仔嘅英文唔得)咁我只好叫佢盡快搵到補習.
...

不要勉強留底

hello:
讀書是小朋友. 返學的亦是小朋友. 返學不開心, 尤如坐牢. 大家都做過小朋友. 家長們大家都是過來人.
家長要關注, 勉強下去, 就算是全港最頂尖的學校都無用, 小朋友
今本沒學到什麼就回家. 但他每天帶回家的只是"不開心", 不開心的童年.
家長及小朋友都在受苦, 何苦呢!  

如我是當事人, 先帶小朋友去驗查IQ是否過高(即資優兒童), 通常過動活躍的小朋友, 大多數是IQ高的兒童, 跟住轉校.

你有無聽過"優才(楊殷有娣)書院" 將軍澳調景嶺彩明街
電話 :25356869
, 聽聞該校好似多收資優學生. 你可以考慮!

幫朋友問:

多 ...

原文章由 katherine2008 於 07-12-11 23:53 發表
hello:
讀書是小朋友. 返學的亦是小朋友. 返學不開心, 尤如坐牢. 大家都做過小朋友. 家長們大家都是過來人.
家長要關注, 勉強下去, 就算是全港最頂尖的學校都無用, 小朋友
今本沒學到什麼就回家. 但他每天帶回家的 ...

其實我有同我FD講過,但都無用,要佢明白先得架.....,唉,佢都嗱唔到主意,一時呢樣. 一時那樣,比佢激死.

原文章由 chisum-ma 於 07-12-12 18:23 發表

其實我有同我FD講過,但都無用,要佢明白先得架.....,唉,佢都嗱唔到主意,一時呢樣. 一時那樣,比佢激死.

如果小朋友真係有ADHD, 其實留係沙呂可能會好D?
有位媽咪都講過佢仔仔又係ADHD, 讀沙呂, 現在已升中. 佢仔仔都曾帶給同學老師一些麻煩, 但校長老師並沒有因此叫佢仔仔轉校, 反而儘力幫佢地. 有次仲因為仔仔既問題, 鬧到個媽咪喊. 而呢位媽咪既結論係, 校長好關心佢既仔, 所以先會好唔客氣咁鬧佢.
如果小朋友真係有ADHD, 及早醫治, 學習方面會有好大進步呢.

認同應該轉校。

我有個朋友有類似case,佢個仔小學讀了4間小學,小一開始每年轉一次校,直到最後入讀了x基小學,才覺得找到了適合的學校,個仔也越讀越好,升中時入了LS,現已F.2,成績也很不錯,而且非常懂事了。

意見接受,作風照舊

我身邊都有好幾位朋友都是這樣的性格,又要問意見.又要叫晒救命.  同佢地找辦法比佢地.
(結果佢地玩死!---> "意見接受,作風照舊")

不是自己的兒子,比左意見,已足夠. 你不用太著緊吧!

原文章由 chisum-ma 於 07-12-12 18:23 發表

‹ 上一主題|下一主題