用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想知道你地仔女的讀書動力來自什麼 ?
go

想知道你地仔女的讀書動力來自什麼 ? [複製鏈接]

為了 :

NDS 機
增加上網時間
有獎品 (自訂)

怕落後
自動增值型
等等等等....................................

[ 本文章最後由 ruby2004 於 07-12-10 12:18 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 ruby2004 於 07-12-10 09:54 發表
大家可否一齊分享吓 ?

我都想知,

原文章由 ruby2004 於 07-12-10 09:54 發表
為了 :

NDS 機
增加上網時間
有獎品 (自訂)

怕落後
自動增值型
等等等等....................................

樣樣都有D。。。。。

以我的小朋友為例,他的原動力是家庭融洽(讀得唔好一定比我駡),自己在朋輩中不會太失威就得啦. 至於禮物沒有所謂. 而online game,
他不會理會我,總知在温習後(辛苦完),便自動埋位10分鐘(surfing the net only)

原文章由 火影忍媽 於 07-12-10 12:59 發表
以我的小朋友為例,他的原動力是家庭融洽(讀得唔好一定比我駡),自己在朋輩中不會太失威就得啦. 至於禮物沒有所謂. 而online game,
他不會理會我,總知在温習後(辛苦完),便自動埋位10分鐘(surfing the net only) ...

good ! 推得郁 .
睇黎我應該問點樣去推動一條軟皮蛇 ?

我囝囝嘅獎品就係可以同同學去打籃球 , 跑步
打羽毛球 ,去圖書館 ,  約一個半小時啦 , 我屋
企什麼新舊手提 & 電視遊戲機樣樣齊 , 佢都
唔會覺得係獎 , 平時唔比佢出街 , 溫習完可以
去打波就好合作 .你唔比果d佢就想要 ,
你比佢果d佢就唔稀罕

原文章由 boscolau 於 07-12-10 14:02 發表
去打波就好合作 .你唔比果d佢就 ...

唔.......................
電腦:time:

原文章由 boscolau 於 07-12-10 14:02 發表

去圖書館都係獎品,好野,我個要唉佢去,佢先去,

原文章由 EVA222 於 07-12-10 15:10 發表
我女讀書自動波,從來無獎品,性格愛面子,希望將來有份好職業,(而家份工幾有前途)F2 開始崇拜有成就的師姐.
讀間好中學幾重要,同學師姐已是推動力,中學時代已識講:如果只得中學歷學歷,朋友圈子永遠都係同等級,好難有突 ...

我仔有個師兄讀中六,讀書叻打波又叻,我仔非常崇拜佢架,
口邊成日提起佢架,
但又唔會好似師兄咁勤力喎,只跟到師兄幾成,
雖然我都成日叫佢學佢咁好好安排時間,
但佢都係做唔到.

我個仔直頭係一條軟皮蛇, 比咩佢都無用, 連佢最鐘意的ps2, 佢想要, 我話好, 你科科拿80分我就買比你, (小學時用), 佢都話實吾得啦, 軟硬兼施都不能, 佢對任何野都可有可無, 你吾比佢佢咪訓覺law, 好難攪, 依家中一反而好左d, 自動自覺做功課, 溫書就要叫佢佢先溫, 成績反而比小學時好, 老師話其實佢可以更好, 只是未開竅, 我唯有成日鼓勵佢, :cry: 希望佢自己突然醒悟過來就好了.
可憐天下父母心 :cry:

原文章由 mimikitty28 於 07-12-10 16:01 發表
我個仔直頭係一條軟皮蛇, 比咩佢都無用, 連佢最鐘意的ps2, 佢想要, 我話好, 你科科拿80分我就買比你, (小學時用), 佢都話實吾得啦, 軟硬兼施都不能, 佢對任何野都可有可無, 你吾比佢佢咪訓覺law, 好難攪, 依家中一反 ...

你0個條蛇都有D希望

我個仔嘅動力.係要keep住d成績。如果某科派卷後睇到d成績唔係太理想, 佢就會講,[响邊度跌低, 我就响邊喥企番起身]。個儍仔講嘢,有時真係好笑死人

原文章由 ada.y 於 07-12-11 10:48 發表
我個仔嘅動力.係要keep住d成績。如果某科派卷後睇到d成績唔係太理想, 佢就會講,[响邊度跌低, 我就响邊喥企番起身]。個儍仔講嘢,有時真係好笑死人

唔洗勞氣 = 好幸福

這種幸福要我好勞心+勞力地去找 , 過程會有併發症 ,
症狀包括心痛、心翳、勞氣、流淚 (症狀因應各人體質
不同而發 , 免疫能力強者可以毫無徵兆) . 而這病菌亦
不斷地在變種 ,日新月異,令人難於應付, 唯有四出尋求
有經驗者找些良藥

我大女而加讀緊大專, 我都好似你一樣, 勞心勞力。我由小學就勞到而家, 但佢咁多年來嘅讀書動力都係冇mun(最近好咗d, 可能選到自己鍾意嗰科讀), 但佢知我要求佢最低限度都要大專, 佢就咁俾我好似拉牛上樹咁拉到今日, 唉!有時真係覺得大家都好辛苦, 每次考完d公開試, 幫佢搵學校果吓, 真係喊得出嚟 好唔好學真係天生架,挨過咗, 盡咗自己責任就算啦!

原文章由 ada.y 於 07-12-11 11:41 發表
我大女而加讀緊大專, 我都好似你一樣, 勞心勞力。我由小學就勞到而家, 但佢咁多年來嘅讀書動力都係冇mun(最近好咗d, 可能選到自己鍾意嗰科讀), 但佢知我要求佢最低限度都要大專, 佢就咁俾我好似拉牛上樹咁拉到今日,  ...

咦 !  我有d生2個0既朋友 , 都係一個屬自動波 , 另一個就勞心勞力, 所以我有時覺得咩推動力都係假 , 大部分取決於個細路天生性格就真 !

原文章由 ruby2004 於 07-12-11 12:36 發表

咦 !  我有d生2個0既朋友 , 都係一個屬自動波 , 另一個就勞心勞力, 所以我有時覺得咩推動力都係假 , 大部分取決於個細路天生性格就真 !

原文章由 ruby2004 於 07-12-11 12:36 發表

agreed! agreed!

我都覺得好岩, 天生性格好緊要。

我個女既動力係叫我比佢同同學考完試去唱k,你
地點睇,我本身就吾想,但佢話有十幾人去,好煩????
派到好學校,要繼續努力
‹ 上一主題|下一主題