用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想知道你地仔女的讀書動力來自什麼 ?
樓主: ruby2004
go

想知道你地仔女的讀書動力來自什麼 ? [複製鏈接]

回覆 #39 Homama2004 的文章

ruby2004
咦 !  我有d生2個0既朋友 , 都係一個屬自動波 , 另一個就勞心勞力, 所以我有時覺得咩推動力都係假 , 大部分取決於個細路天生性格就真 !
>>ruby2004,我應唔認識你.但我同你的朋友的遭遇一樣.一個不用理都名列前芧,一個就如ada.y咁要勞心勞力,今年升中後就更  .看完ada.y話要跟到上大專就真係  .....不用理那名今年要攪升中都沒空同佢攪甚麼,真係有點內咎

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

[自動波]肯讀又識安排 , 省卻家長不少精力與時間(親子關係亦自動增值) , 如果成績排在band one列內 , 大抽獎都不用太担心 , 現階段同呀[自動波]用英文、普通話操吓面試的應對 , 讀吓passage ,story ,etc., 一般學校都有教 , 不要忘記多d鼓勵佢 , 同佢講對佢好有信心 , 呢類說話對呀[勞心勞力]具同等効用 , 可能要用上2陪或3陪或n陪功力不等 , 還要 + 耐心 + 高EQ , 我朋友個[勞心勞力]在今年中四開始見佢一放學回家便溫書 , 可能知要會考和開竅

所以我們盡力啦 , 等候黎明(唔係唱歌O個個 )

[ 本文章最後由 ruby2004 於 07-12-19 14:36 編輯 ]

我個個取決於個補習老師既印印

好好笑﹗

係佢先攪得掂..

我是一半自動波 , 另一半就勞心勞力!!!
bb angle
‹ 上一主題|下一主題