用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 九龍城馬頭涌官立 vs 小學德雅小學 vs 禮賢學校 ...
go

九龍城馬頭涌官立 vs 小學德雅小學 vs 禮賢學校 [複製鏈接]

小女小一獲派九龍城馬頭涌官立小學、另考進又一村德雅小學及禮賢學校。請問以校風、學校成績及中學派位作考慮﹐應選那一間較好?
   0    0    0    0

馬小 vs KRS

這是我今年年中為兒子剛巧面對過的抉擇;最後我選了馬小.  囝囝返了三個多月學, 十分開心, 校長, 老師甚至保安叔叔都很友善, 校風很好, 馬小亦很受34區的家長們歡迎.

到目前為止, 我沒有直接收到升中資料, 只是聽聞很不錯. 也有理由相信的:馬小位於九龍最佳之中學網, 聯繫中學又有QES及何官, 所以應該不差的.

至於KRS, 我都認為不錯, band 1率7x%, 升英中率達九成, 基督教氣氛好, 也是一所好學校. 唯一稍遜的是中學網在深水土步, 又無直屬或聯繫好的中學.

在我而言, 兩間小學都是不可多得的, 唯有考慮

1. 學費vs免費;
2. 就近返學(我和囝囝現在是步行上學的; 如讀KRS, 一是坐校車, 一是搬屋---住又一居都幾重皮, 買平送搵平食都不容易);
3. 中學校網之差異 (而我幾鍾意QES);及
4. 信仰問題 (我是基督徒, 所以要放棄KRS都幾大掙扎! 不過, 原來馬小校長是很好的基督徒, 與隔離的九龍城浸信會都經常合辦家長教育子女的講座呢!)

以上分享希望幫到你吧!

回覆 #2 mancs126 的文章

Hello,

KRS 中文是什麼?

我的情況跟mancs126 差不多, 我女考到德雅, 但第一輪小一派位, 派唔到九龍城馬小, 當時好唔開心, 唯有等第2輪.  我都知馬小在九龍城係好好的.  

smarties

Smarties,

KRS - 九龍禮賢學校小學 , 德雅隔離.

其實, 德雅都是女仔的熱門選擇, 又有聯繫英中, 應該不錯!

Anyway, wish you good luck in the 2nd round lucky draw!

icic... 希望第日可以做同學仔.

Thank all advices. I had already given up 馬頭涌官立小學. I
should choose Tak Nga for my daughter. Thank again.

我仔出年先讀,即係出生率其低果年,得15分,想抽馬小,你地話好唔好﹖
‹ 上一主題|下一主題