用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 n1上學係咪好易病
go

n1上學係咪好易病 [複製鏈接]

正想搵學校,好頭痛,請大家分享一下,thank you!
   0    0    0    0

hawhaw,

HI! 你好,
我個人有少少經驗可以分享:-

我個囡大約係兩歲三個月入讀n1, 我都十分認同係非常容易病, 而且重要有心理準備會好頻密, 因為越細抵抗力越唔夠人勁, 會好容易被傳染, 由其傷風感冒, 無得避..... BUT...
返學只有這個唔好處, 其他當佢過渡倒初期的日子後, 你會發覺好處的確好多, 包括... 多野講, 會表達自己, 會自己照顧自己, 會學識怎與人相處, 守跌序, 有禮貌等, 所以你要去分辨你究竟想唔想個小朋友咁早讀書先.

其實你可以選擇不需咁早入學, 可以做插班生(如果係細B), 咁樣個BB大D, 唔怕抵抗力太弱

Hi!

我覺得MAMAHOHO講得好啱,因為我仔仔都係完全咁樣。其實就算三歲入學都會有 "容易病" 適應期。

但我覺得因人而異,囡囡由 18m 開始返學已兩個多月,都未睇過一次醫生,當然傷風咳流鼻水就有,但我唔覺得食西藥有幫助,所以都係多同她去公園玩,少去商場行,又會飲湯水!
而且學校環境亦好重要,要注重衛生和清潔,又有室外場地可以舒展身心,呼吸新鮮空氣,小朋友健康成長!
‹ 上一主題|下一主題