用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 左撇子
go

左撇子 [複製鏈接]

如果你發現3歲的小朋友已有慣用左手的傾向, 你地會唔會逼佢用番右手, 定係由得佢?
   0    0    0    0

回覆 #1 bb2 的文章

My son is also a left-handed.  I consulted a few teachers or education practitioner, they advised me not to change his practice.

最好唔好喇...看看下面文章
http://home.netvigator.com/~chancc/kids/doc1.htm

唔會。請問誰說一定要用右手呢?讓他自由發展吧!
正如天生樣子一樣
原文章由 bb2 於 07-12-27 21:18 發表
如果你發現3歲的小朋友已有慣用左手的傾向, 你地會唔會逼佢用番右手, 定係由得佢?

左手仔

我個仔都係左手仔, 我覺一d都沒有問題, 初初學寫字時, 會有少少反轉個字來寫, 但慢慢認清d字就ok. 他很有趣的, 左手揸筆, 右手揸筷子的. 注意: 用左手的人的右腦是發達d, 因而其空間感和藝術感都會高d..哈哈!!

我都係左撇子,但細個時讀幼稚園,記得k3時,媽咪同老師迫我用右手寫字,升小一寫自己個中文名時寫到喊,因為我個名好多筆劃,媽咪見到我咁辛苦,都好心痛,但無辦法! 最後,只有寫字用右手,其他所有都用左手為主!
本人比較喜歡手工藝及運動!做左撇子都不錯! 我以前都有的中學老師係左撇子! 我不會介意小朋友用右撇子 or 左撇子!!!

My son is 17month old, he used his left hand most of the time when playing toys & eating.  

if he was born to be a left-handed why I bother to force him to change ???

Chanhcmama

原文章由 mingos 於 08-1-14 12:48 發表
用左手的人的右腦是發達d, 因而其空間感和藝術感都會高d,唔怪得之我細路學劃畫間畫室 D 學生好多都係左撇子,又真係畫得好好渦.

我仔都喺左撇仔,但佢一d藝術細胞都無
http://www.flickr.com/photos/12467253@N07/

原文章由 potatosa 於 08-1-12 00:02 發表
我個仔都係左手仔, 我覺一d都沒有問題, 初初學寫字時, 會有少少反轉個字來寫, 但慢慢認清d字就ok. 他很有趣的, 左手揸筆, 右手揸筷子的. 注意: 用左手的人的右腦是發達d, 因而其空間感和藝術感都會高d..哈哈!!:- ...

My kid uses right hand to hold pencil and uses left hand to hold chopsticks.  But I don't think his 空間感和藝術感高d, I found his language is very good.

‹ 上一主題|下一主題