用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中
go

升中 [複製鏈接]

請問油麻地循道中學如何?校風是否不太好?
   0    0    0    0

OK~!!!!!!!111

如果我個仔係Band 1 頭學生, 唔知應該揀咩學校好呢?直資可以有咩選擇呀? 我對升中一d 經驗都無, 要請各位比d意見, 唔該哂!

原文章由 朽蘭子 於 08-1-25 19:20 發表
OK~!!!!!!!111

回覆 #3 GraceMan 的文章

係油尖旺區, band 1 男仔嘅選擇有 :
1) 華仁 ( 男校)
2) st. francis (男校)
3) 伊中 (男女)
4) 循道 (男女 - band 1 尾)
5) 銘基 (男女 - band 1 尾)

揀學校前, 你要知個仔係唔係真正嘅band1頭學生, 如果你個仔間學校往年有1/3或以上嘅學生派到band 1學校, 而你個仔嘅成績係全級嘅頭10%內, 就算係band 1 頭, 當然如果要考超級名校嘅話, 就一定要頭5%之內+特別課外活動.

第二樣要考慮係你個仔適合讀男校定男女校, 係全港學生統計下, 發現女校成績比男女校好, 男女校比男校好, 就算係皇仁都係出尖子多, 但普遍成績不會比bps好, 我相信因為普遍男仔係自律性比女仔弱, 所以如果選擇讀男校一定要個仔自律性高, 當然男校也有他的好處, 我只係提出來, 比你考慮下.

至於華仁同sfc係兩間完全唔同嘅學校, 華仁係極度自由嘅學校, 包括讀書都係, 少功課, 少test, 多活動,  如果你讀呢間就一定要自律, 自己keep住睇多d書, 做多d練習, 如果唔係上到f.3就唔掂.

sfc就每個星期都有quiz, 一個月有一份龍虎榜, 會將d成績貼出來, 又唔係個個仔鍾意咁嘅方式, 所以效果都唔係咁好.

伊中就好多人爭, 如果成績唔係頭5%, 自行收生階段最好唔好揀佢, 因為未必有得見.  

因為選擇比較少, 所以如果你個仔間學校係油尖旺區, 自行收生階段除左油尖旺區外, 仲可以考慮其他區嘅學校, 或者更容易搵到心水學校.

唔該哂你的寶貴意見, 真係好有用! Thank You!

原文章由 el1008 於 08-1-26 10:57 發表
係油尖旺區, band 1 男仔嘅選擇有 :
1) 華仁 ( 男校)
2) st. francis (男校)
3) 伊中 (男女)
4) 循道 (男女 - band 1 尾)
5) 銘基 (男女 - band 1 尾)

揀學校前, 你要知個仔係唔係真正嘅band1頭學生, 如果你個仔 ...
‹ 上一主題|下一主題