用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007或媽咪們幫幫忙
go

007或媽咪們幫幫忙 [複製鏈接]

007/各位媽咪
家姐個仔成績麻麻,中、英 C、數學好點有B,平均分C,操行有B,家姐正煩惱選『自行』(九龍城區),我都將自己少少意見同睇過既資料講比家姐聽,家姐開頭想考何官,我覺得好似差太遠唔好咁博(有無講錯) ,大家覺得邊間好
(重記得上年自己個女先選校,其實都睇左好多你地既意見,結果女兒派到第一志願,不過女兒成績唔同表弟,選校方面都略有不同,所以好想幫佢問下)

[ 本文章最後由 L.O.B 於 08-1-4 08:11 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 L.O.B 於 08-1-4 07:27 發表
007/各位媽咪
家姐個仔成績麻麻,中、英 C、數學好點有B,平均分C,操行有B,家姐正煩惱選『自行』(九龍城區),我都將自己少少意見同睇過既資料講比家姐聽,家姐開頭想考何官,我覺得好似差太遠唔好咁博(有無講錯:- ...

L.O.B.:
每校標準有些少差距,如果唔知其banding(大約估計band2尾band3頭左右...),好難選校。
自行分配學位,各校都會收高些少(如band2中學想收band1生、band3中學也想藉以翻身...如果唔係使乜自行招生...唔通會有band4生派畀band3中學咩!)...所以投考何官機會 = 零!不如叫你家姐抽點時間去區內中學了解一下band2~band3中學之校風...索性等大抽獎(屆時又唔好太進取),還實際一點!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

HI 007

已經同佢講過,我初時都以為佢等大抽獎,叫佢排位要留意穩陣D好,不過佢唔想放棄自行.
我提議左賽官比佢,重有咩可以考慮.

L.O.B

原文章由 L.O.B 於 08-1-5 07:28 發表
HI 007

已經同佢講過,我初時都以為佢等大抽獎,叫佢排位要留意穩陣D好,不過佢唔想放棄自行.
我提議左賽官比佢,重有咩可以考慮.

L.O.B

L.O.B:
賽官也可考慮...不過早日遇到我囡囡小學老死之媽媽...當年她囡囡派到九xx中學好唔開心,我建議佢叩蔡xx試下...終於如願以償!
但日前就訴說好唔掂,差點嚇死了我!
原來...佢知道去年中五可原校升讀中六只得5人~所以話好唔掂!
我嘅要求(band2尾band3頭中學計)讀完中五唔學壞就算OK!
所以都係盡量少推介這類中學為佳!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我地都係咁諗 入到間校風較好既就ok喇,
THANK YOU.:loveliness:
(我想問下你提到果間係咪蔡功 ,上年我女個班主任講話有家長話"佢"校風差左,唔知係咪呢 )

L.O.B

[ 本文章最後由 L.O.B 於 08-1-7 07:05 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題