用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

蕭漢森升英中派位真係唔差,只係位置交通問題會較少人選擇.因為由市中心到穗禾苑好像只有兩條巴士線(希望無記錯).另外有小巴.相對其他學校位置就不大好.
梁鉅膠位置我都覺得不是太差,最少大部份入馬鞍山的巴士都會停站,很不錯了.

其實91區已經算幸福,就算不是大家心目中的一線學校,英中派位很多都可以超過50%,比較起上水那邊好得多,朋友還在頭痛選校,因為上水只有3間英中,最好那一間小學的英中派位都是只有5x%,到現在只有一間心水放第一位,對比下我們的煩惱算不大了.

^oo^,

培基你放乙2應該唔會比你叩門呀,我都有去過open day,都有說過家長要填甲1乙1先有機會叩門.

LongRyan,

我跟你一樣還是十五十六,乙2選主風還是救世軍...真想叫老公選擇算了,他來來去去都是沒意見,叫我話事,又不知道壓力會很大:;pppp:

[ 本文章最後由 little_kiki 於 08-1-24 10:09 編輯 ]

LongRyan,我住濱景,梁鉅鏐係正我隔離(連馬路都唔駛過),其實有時返學時間都見到d小朋友,質素唔差,都幾有禮貌,校舍又夠大,我唔第一志願'簡' 佢嘅原因係梁鉅鏐個名唔夠響囉...哈哈阿媽D虛榮心囉 老實講呢間都係一間唔錯嘅選擇.. 希望大家小朋友Good Luck la.

^oo^,
培基你放乙2我想叩到門機會極微囉.
一般好學校用得上叩門既都是第一輪選佢, 統一首志又排佢....
我心中"培基, 呂小, 胡上, 朱正賢"都係91區一線小學
"主風, 蕭漢森, 沙循, 田家炳" 係第二線.
所以如果乙一二都填大熱, 基本乙二吾使諗....因為乙一好學校學位都已經吾夠分第一志, 何來可以乙二有機會呢...

蕭漢森升中派位不俗的,
但不知主風, 主風升中派位如何....大家有無資料??

謝謝你地嘅意見, 其實我諗住如果全軍覆沒, 就會向"沙呂"+"培基"叩門, 反正"梁鉅鏐"有120個學位, 放佢喺乙2 or 乙3, 估計中嘅機會都差不多 (當然 provided 個 number 靚 la), 所以咁大膽放"培基"喺乙2, 諗住攞誠意分....

but 聼完你地嘅comment,
如果唔攞"培基"甲1+乙1 = 冇"叩門"機會,
咁就有d頭痛.....

原文章由 addy 於 08-1-24 12:45 發表
^oo^,
培基你放乙2我想叩到門機會極微囉.
一般好學校用得上叩門既都是第一輪選佢, 統一首志又排佢....
我心中"培基, 呂小, 胡上, 朱正賢"都係91區一線小學
"主風, 蕭漢森, 沙循, 田家炳" 係第二線.
所以如果乙一 ...

在這看,原來梁鉅膠在首輪收生已有75名學生,剩位多不是因為沒有人選,而是小一開班數目多而已.

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1.php

主風沒有公佈過升英中派位的資料,網上追查不到.有沒有家長問到其他人呢?

原文章由 little_kiki 於 08-1-24 13:59 發表
在這看,原來梁鉅膠在首輪收生已有75名學生,剩位多不是因為沒有人選,而是小一開班數目多而已.

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1.php

主風沒有公佈過升英中派位的資料,網上追查不到.有沒有家長問到其他人呢? ...

little_kiki:
佢應該吾係已收足了75名學生, 係佢第一輪有75個位比自行申請, 而家統計出來剩位 120 個位比統一(有其他ma ma話佢今年可能開 5班有 150人)....

原文章由 addy 於 08-1-23 16:36 發表

我樓下個c9 話佢隔離小朋友讀胡下, 晚上10:00後仲鬧緊個仔未做完功課

請問是胡上定胡下呢

原文章由 addy 於 08-1-24 14:40 發表

little_kiki:
佢應該吾係已收足了75名學生, 係佢第一輪有75個位比自行申請, 而家統計出來剩位 120 個位比統一(有其他ma ma話佢今年可能開 5班有 150人).... ...

明哂,因為我都計左好耐,點解會有剩咁多位.

原文章由 naughtyboyma 於 08-1-24 15:16 發表

請問是胡上定胡下呢

我左右隔離好多讀胡上,聽佢哋D媽咪講7,8樣功課閒閒地(不過係連埋Correction, 如果無錯咪唔使改囉). 星期六就要full day 溫書同做功課..我個囡讀嘉德麗,根據紀錄,呢間幼稚園有好多學生入胡上,所以佢哋K3 d 課程同功課都跟胡上跟得好貼,依家我個女一日都有3-4 樣,每星期兩次默書,所以就算派到胡上都唔會突然間變得好吃力...naughtyboyma, 希望呢到俾到小小提示你la.

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-24 16:40 發表
我左右隔離好多讀胡上,聽佢哋D媽咪講7,8樣功課閒閒地(不過係連埋Correction, 如果無錯咪唔使改囉). 星期六就要full day 溫書同做功課..我個囡讀嘉德麗,根據紀錄,呢間幼稚園有好多學生入胡上,所以佢哋K3 d 課程同功 ...

我都聽人講胡上收好多嘉德麗.
我囡幼稚園都算多功課, 每天一編中文大字走吾甩基本2樣以上, 星期五有 4 樣以上....所以如果去胡上都有d心理上打了底. 佢地返k3開始miss已經話會比d壓力佢地吾再似k2前玩玩下....

我都是91 區媽咪. 不過仔仔不是今年報名. 現在才 k2. 明年我就要承擔壓力了. 現在我已睇左好多資料. 希望明年 一帆風順. 如可以的話 結果 記住 post 出來. 當初怎樣排位, 結果 那間小學收左. 你們的資料 對我們下一代是有 非常 重要性的. 祝你們 一帆風順. 我會密切留意你們的動向:loveliness:

大家好!請問大家如何決定乙一是沙呂定一呂?

究竟一呂同沙呂的最大分別在哪?我只知一呂較"谷",沙呂較活動...是否只這樣...?
可否分享你揀一呂/沙呂的原因?

我知游戲方式只能二者選其一, 現心大心細, 請指教:cry: !

原文章由 moontsui 於 08-1-24 17:51 發表
我都是91 區媽咪. 不過仔仔不是今年報名. 現在才 k2. 明年我就要承擔壓力了. 現在我已睇左好多資料. 希望明年 一帆風順. 如可以的話 結果 記住 post 出來. 當初怎樣排位, 結果 那間小學收左. 你們的資料 對我們下一 ...

醒目開學勳章

Little_kiki,

係呀, 我到依家都重未決定, 聽日已經26號啦:cry: , 不過我會27號先去, 比多一日自己考慮 .

natnat tsang,

我都係覺得梁鉅鏐唔太出名, 加上成日覺得佢收咁多學生(因為好既學校多數好小位, 但佢就), 所以心理上好似有d......

另外, 各位想睇主風派band 1既数字, 可以上佢地學校既睇下, 我記得都係有5x%.

醒目開學勳章

另外, 各位想睇主風派band 1既数字, 可以上佢地學校既website睇下, 我記得都係有5x%.

原文章由 我的小豬 於 08-1-24 23:13 發表
大家好!請問大家如何決定乙一是沙呂定一呂?

究竟一呂同沙呂的最大分別在哪?我只知一呂較"谷",沙呂較活動...是否只這樣...?
可否分享你揀一呂/沙呂的原因?

我知游戲方式只能二者選其一, 現心大心細, 請指教:cry: : ...

沙呂係行活動教學,而一呂都算傳統,不過,兩間都是好學校,如我是你,會以學校剩下的位來決定報那一間.

沙呂 - 68個位.
一呂 - 50個位.

另外,第一輪你報了那一間學校?因為對將來叩門都有幫助.

LongRyan,

我要26號去報名啦,因為27號女兒要去做花女.

醒目開學勳章

little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁.

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:13 發表
little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁. ...

新移民!!!
不能接受!!!雖然女兒學校都有新移民家長,但真的會教得好只有一個,另外的,不敢恭維.
:cry: 怎辦

醒目開學勳章

係幾年前事, 唔知依家點, 有無媽咪d小朋友係到讀可以講吓?

原文章由 little_kiki 於 08-1-25 10:47 發表

新移民!!!
不能接受!!!雖然女兒學校都有新移民家長,但真的會教得好只有一個,另外的,不敢恭維.
:cry: 怎辦
‹ 上一主題|下一主題