用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

醒目開學勳章

另外, 有無人知循道衛理好唔好? 唔該

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:13 發表
little_kiki, 重有一樣唔記得同你講, 我個朋友話佢個仔幾年前係田家炳讀, 個陣時入面好多新移民喎, 不過後來佢搬左去馬鞍山轉左校, 所以唔知依家係唔係咁. ...

係呀,我媽媽住係田家炳隔離,坦白講D學生都幾有屋村Feel,夏天一放學就除咗件白恤衫淨係著件白背心周圍跑,我唔知算唔算多新移民,但係都有一定數量....所以幾近都好, 我都唔諗住排佢係前10位....

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:01 發表
Little_kiki,

係呀, 我到依家都重未決定, 聽日已經26號啦:cry: , 不過我會27號先去, 比多一日自己考慮 .

natnat tsang,

我都係覺得梁鉅鏐唔太出名, 加上成日覺得佢收咁多學生(因為好既學校多數好小位, 但佢就) ...

LongRyan,
你重未15/16完呀 ,好快D下決定la,不過我都唔係太擔心,02年出生率都偏低,而且91網又有咁多band 1學校,我哋D優質產品(嘻嘻)一定有好學校收嘅....我星期日有嘢做,所以我都係聽日26號去...不過,我都識得有小朋友係主風讀,個小朋友話都讀得幾開心同我都覺得佢幾有禮貌同乖巧...我諗主風我會放乙四..

醒目開學勳章

natnat,

如果你選主風第四, 咪好大機會入左梁鉅鏐先, 始終佢多位d喎(當然希望你派到乙一, 二啦) .

Good Luck to all of us.

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-25 16:46 發表

LongRyan,
你重未15/16完呀 ,好快D下決定la,不過我都唔係太擔心,02年出生率都偏低,而且91網又有咁多band 1學校,我哋D優質產品(嘻嘻)一定有好學校收嘅....我星期日有嘢做,所以我都係聽日26號去.. ...

其實我最心儀當然係呂一啦, 但又怕自己教吾掂, 所以無入表....我乙二打算填"主風", 囡囡同學仔個媽咪話佢lee幾年後退左, 但今年佢第一輪都收足60位呀, 所以競爭都有番咁上0下.

我從朋口中知道,上年主風都有唔少生考到市區名校,括華仁,喇沙,伊利沙伯,聖潔靈等,或以打電話上website。hope this
can help.

原文章由 LongRyan 於 08-1-25 10:03 發表
另外, 各位想睇主風派band 1既数字, 可以上佢地學校既website睇下, 我記得都係有5x%.

比你們講一講,我又動搖田家炳呀,其實我真係幾介意新移民小朋友,大家父母文化不同,教導方針不同,周圍跑是一樣我不能接受的行為,就算不是穿校服都不能這麼呀,撞到人怎辦.
唉,明天就是了,還是15/16,今晚要決定啦.

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-25 16:36 發表

係呀,我媽媽住係田家炳隔離,坦白講D學生都幾有屋村Feel,夏天一放學就除咗件白恤衫淨係著件白背心周圍跑,我唔知算唔算多新移民,但係都有一定數量....所以幾近都好, 我都唔諗住排佢係前10位.... ...

little_kiki

我第一輪報了區外大熱, 20分不中,所以已知今次派吾到第一志願(沙/一呂)都冇乜機叩門。
若真如此唯有讀已留位的私校。

唉...

原文章由 little_kiki 於 08-1-25 10:05 發表

沙呂係行活動教學,而一呂都算傳統,不過,兩間都是好學校,如我是你,會以學校剩下的位來決定報那一間.

沙呂 - 68個位.
一呂 - 50個位.

另外,第一輪你報了那一間學校?因為對將來叩門都有幫助. ...

醒目開學勳章

natnat and little_kiki,

你地終於選左邊幾間呀(一,二,三)?純粹八吓啫.

LongRyan

原文章由 LongRyan 於 08-1-26 11:48 發表
natnat and little_kiki,

你地終於選左邊幾間呀(一,二,三)?純粹八吓啫.

LongRyan

而家準備出發去交表,排位如下:

甲一:一呂
乙一:一呂
乙二:主風
乙三:田家炳
乙四:梁鉅膠
乙五:沙循

醒目開學勳章

little_kiki, 你終於都決定左啦, 依家有無鬆左一口氣呀?

原文章由 little_kiki 於 08-1-26 15:09 發表

而家準備出發去交表,排位如下:

甲一:一呂
乙一:一呂
乙二:主風
乙三:田家炳
乙四:梁鉅膠
乙五:沙循

原文章由 LongRyan 於 08-1-26 17:16 發表
little_kiki, 你終於都決定左啦, 依家有無鬆左一口氣呀?

有呀,交完安心啦,結果如何都沒辦法改變了,唯有再等等等等六月啦.
你決定好未呀?聽日最後啦.

醒目開學勳章

其實我都知諗得太多都無, 聽日比我老公睇一睇就交啦, 如果六月大家重記得就上黎講下d結果啦. 祝各位好運.

原文章由 little_kiki 於 08-1-27 00:17 發表

有呀,交完安心啦,結果如何都沒辦法改變了,唯有再等等等等六月啦.
你決定好未呀?聽日最後啦.

其實見到老師都好辛苦,咁凍天氣還要坐成日.
好奇怪的現象是有好多家長到場時所選校及找no.我只用了5分鐘時間取表填好走人.

me 2, 5 mins finished

原文章由 little_kiki 於 08-1-27 14:02 發表
好奇怪的現象是有好多家長到場時所選校及找no.我只用了5分鐘時間取表填好走人.

原文章由 little_kiki 於 08-1-27 14:02 發表

我有個朋友仲好笑,我昨天早上係街收到佢電話,佢竟然係中心才打電話俾我問我d二線學校點排位好喎! 咁我相信佢係中心所用的時間一定會係好耐啦!
我都係5分鐘9掂走人呀!

原文章由 恩禧媽 於 08-1-27 20:27 發表

我有個朋友仲好笑,我昨天早上係街收到佢電話,佢竟然係中心才打電話俾我問我d二線學校點排位好喎! 咁我相信佢係中心所用的時間一定會係好耐啦!
我都係5分鐘9掂走人呀! ...

但,自己都無對間學校了解就填,第日派左讀得唔好會唔會怪你架.

原文章由 LongRyan 於 08-1-27 01:11 發表
其實我都知諗得太多都無, 聽日比我老公睇一睇就交啦, 如果六月大家重記得就上黎講下d結果啦. 祝各位好運.

好呀,LongRyan, Litte_kiki ~ keep in touch..有望大家都好運la. 我最後交表選擇如下 : -

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 
甲三 聖心小學

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐
乙四 主風

醒目開學勳章

Hi natnat,

終於攪掂晒, 放下心頭大石. 我尋日攪到3點幾先去, 不過用左5分鐘就走啦. 你甲部好似放多左'聖心'喎 . 乙一我放一呂, 乙二, 三, 四我同你一樣, 本來乙三我想擺'主風', 不過諗諗下'主風'放第三都係無mud機會, 又聽你講梁鉅鏐都唔錯同埋我見佢派band 1都有57%, 咁我就兩間掉轉擺 .

Talk to you all in June.   

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-28 12:13 發表

好呀,LongRyan, Litte_kiki ~ keep in touch..有望大家都好運la. 我最後交表選擇如下 : -

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 
甲三 聖心小學

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐
乙四 主風

...
‹ 上一主題|下一主題