用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院
go

嘉諾撒聖瑪利書院 [複製鏈接]

想問下如果想入讀---尖沙咀嘉諾撒聖瑪利書院除了成績外, 還要??其他最重要呢  
呢間學校面試又如何呢
   0    0    0    0

Stage I: Through Student's Portfolio
1.  Academic Performance 40%
2. Conduct 20%
3.  Reading Enhancement  10%
4.  Co-curricular Activities & Service to Community  30%
- Cultural Achievements   
- Holding posts of responsibility   
- Social Services   

Stage II: Through Interview
1.  Comprehension power and logical thinking skills 30%
2. Language Competence in both English & Cantonese 30%
3.  Communication Skills 20%
4.  Social Awareness 10%
5. Attitude 10%

兩間直屬小學以外的,
要成績和面試表現突出才有機會~

:) 多謝賜教,以下係了解後o既感覺, 唔知有無feel錯呢

Stage 1---可以操and有計劃去安排.
而Stage 2 ---就係好睇學生o既累積書本經驗,性格及即場表現.

如果你間小學與它有關係,由校長推薦機會大訐多,否則一般小學就算全級第一都未必入到。

果然極品中之極品 我個女想考呢間o者. 如果話比佢知咪好Hurt lor..

我小朋友考全級第3都想報這間喎..... 有壓力...有難度....
請問何知面試時的問題呢???

原文章由 Mandy2002 於 08-1-15 11:15 發表
如果你間小學與它有關係,由校長推薦機會大訐多,否則一般小學就算全級第一都未必入到。

如果阿囡想考,點解唔比她試?原因是她有2個自行收生的機會.就算唔得,也是一次經歷.

原文章由 alulu 於 08-1-15 11:51 發表
果然極品中之極品 我個女想考呢間o者. 如果話比佢知咪好Hurt lor..

回覆 #7 alulu 的文章

有家長個女上年入左, 佢話面試時係好大壓力既, 因家長坐在學生後面,佢話感受到個種氣氛,佢當時諗打了輸數的。但最後都入左。(因佢個女係keep 住係全級第一既連續三年都係,其他方面都係咁出色。仲有校長推薦添啦。我個女今年都被推薦, 但我個女無佢咁叻,最係都放棄左個機會囉!

點解要放棄...你唔試點知唔得?

原文章由 cell 於 08-1-15 19:10 發表
有家長個女上年入左, 佢話面試時係好大壓力既, 因家長坐在學生後面,佢話感受到個種氣氛,佢當時諗打了輸數的。但最後都入左。(因佢個女係keep 住係全級第一既連續三年都係,其他方面都係咁出色。仲有校長推薦添啦。我 ...

回覆 #3 *dora* 的文章

我都係咁諗  反正呢個係呀囡自發性o既意願, 就算唔得, 都可以見下大派頭丫

回覆 #3 cell 的文章

嘩!!你呀囡咁勁都要放棄 咁我個囡咪得個"諗"字, 因為佢祗係全級名次約50咋.....不過諗住有其他學業以外o既野博一博
八一八...咁你地最終選擇邊間學校呀

回覆 #11 alulu 的文章

要看是什麼課外學習體驗,
因為St Mary's把成績看得十分十分重,
她們偏向文靜的小朋友,運動不是她們那杯茶,
以前認識的,不是直屬小學的同學,
基本上都是全級頭十以內,且英文很好,
所以不容易的....

(我在St Mary's畢業....)

聽君一席話, 簡直另我個女o既夢想直跌谷底   究竟比唔比個女知呢

咁又想知你讀書時同學之間有無鬥家底,晒名牌呀
你和同級o既同學出路又好唔好呀

回覆 #5 emilyfmmak 的文章

老師話我個女好大機會入到, 我地學校每年推8個入, 都入到6個, 老師極力推薦, 佢話面試佔分好高,猛咁叫我揀,因老師都係聖瑪利畢業生,不過我上學路途太遠所以忍痛放棄, 不過就人人都話我儍囉!

全級名次約50我認機會真十分微,上年我女d同學有d 30名內都冇得IN。 我地間小學係區內算唔差架啦。  不如唔好浪費左機會,選更有把握果d 啦!

原文章由 alulu 於 08-1-16 08:57 發表
嘩!!你呀囡咁勁都要放棄 咁我個囡咪得個"諗"字, 因為佢祗係全級名次約50咋.....不過諗住有其他學業以外o既野博一博
八一八...咁你地最終選擇邊間學校呀 ...

回覆 #1 Goody 的文章

咁係咪照直同呀囡講:cry: 叫佢死o條心.

你講d例子佢聽同佢分析下啦。

原文章由 alulu 於 08-1-16 13:54 發表
咁係咪照直同呀囡講:cry: 叫佢死o條心.

cell,
可否替我問問面試內容呢?? 萬二分謝謝
囡囡堂家姐在St. Mary畢業,現已港大畢業,極力推薦.但當年就不用面試的
我囡囡係讀書型,好喜歡看書,猶其厚厚的中英文書,佢話看完好有滿足感.成績一向全級7名內.成績方面我不太擔心及操心,佢自己可以keep 到.唯一擔心係佢面試表現

原文章由 cell 於 08-1-15 19:10 發表
有家長個女上年入左, 佢話面試時係好大壓力既, 因家長坐在學生後面,佢話感受到個種氣氛,佢當時諗打了輸數的。但最後都入左。(因佢個女係keep 住係全級第一既連續三年都係,其他方面都係咁出色。仲有校長推薦添啦。我 ...

回覆 #5 cell 的文章

HI,你的女是在哪間學校唸書?哪一區 ?THANK YOU!

cell,
我想你囡囡和我妹妹是同學,
學校是在新蒲崗嗎?囡囡是不是讀6C的?
我妹妹也是被學校推薦去St Mary's,
不過機會應該不高,以她的成績,危險~
‹ 上一主題|下一主題