用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘區有邊間N1好?
go

觀塘區有邊間N1好? [複製鏈接]

大家好!
我想問下我住係觀塘區,有邊幾間N1可以推薦比我呢?因為我囡囡先得三個幾月大,好多人都話要我搵定資料都差唔多, 攪到我鬼死咁擔心!

有冇觀塘區既Mami可以一齊分享下,做個朋友呀?

唔該唔該

Cherry1207
   0    0    0    0

原文章由 Cherry1207 於 08-1-17 18:42 發表
大家好!
我想問下我住係觀塘區,有邊幾間N1可以推薦比我呢?因為我囡囡先得三個幾月大,好多人都話要我搵定資料都差唔多, 攪到我鬼死咁擔心!

有冇觀塘區既Mami可以一齊分享下,做個朋友呀?

唔該唔該

Cher ...

cherry,你唔駛咁心急....
我都好似你咁....不過我個仔06年8月..
而家佢16個月都係搵緊學前班....
你可以睇定d資料,
等你個女15-16個月就差唔可以申請幼兒園啦...

回覆 #1 希希豬 的文章

我個月係九月底, 如果黎緊九月先報名都係得一歲未夠, 其實係咪應該比佢遲多年報呢, 咁到時又會唔會太遲呢?

多謝你既分享呀. 我都係最近比班朋友仔嚇一嚇, 話好既N1係小朋友六個月前已經冇哂位架啦, 攪到我先上網八下, 都係呢兩日先做國民渣........

係呢, 你個BB有冇諗住心水報咩學校呀

花園大廈浸信會幼兒學校啦, 在牛頭角港鐵站對面, ok架.

你小朋友幾大呀?

多謝你既回覆呀, 你小朋友幾大讀緊邊間呀? 我其實都心大心細諗緊國際幼兒園. 係咪要早一年報名架? N1應該唔駛面試卦?

Cherry1207

原文章由 CHILLI_MAMA 於 08-1-19 10:50 發表

N1都要面試架, 一般都係早一年既8-10月就收表間間幼兒園都唔同, 我囡囡今年8月會讀 n1班在 lam tin 既 think international, 因為觀塘區佢叫做最多外籍老師, n1-k3 都冇學劵, n1學費$3,000.- 交12個月.  

原文章由 Cherry1207 於 08-1-19 12:49 發表
多謝你既回覆呀, 你小朋友幾大讀緊邊間呀? 我其實都心大心細諗緊國際幼兒園. 係咪要早一年報名架? N1應該唔駛面試卦?

Cherry1207

多謝

多謝你介紹呀, 我都問過朋友, 個個都話好, 加上又近我屋企, 所以我都準備報名啦, 但.......我個女而家先得四個月大, 其實愈早報名會唔會留位愈著數定冇咩影響架?

Cherry1207

原文章由 CHILLI_MAMA 於 08-1-19 10:50 發表

面試?

你係藍田邊間呀(中文名)?$3000/半日? 我打算比個囡係觀塘讀 N1先(全日), 之後先出去出面報幼稚園.

雖然我個月而家得四個月度. 但係我打去兩間觀塘區既n1,佢地都話接受報名啦, 所以我都擔心會冇位. 同埋而家咁早,又擔心唔知係咪真係著數, 轉頭隔左太耐唔受理我既申請咪仲慘!

仲有想問下, 咁細個要面試?? in咩野呀??

Cherry1207

Cherry1207

原文章由 water111 於 08-1-19 14:31 發表
N1都要面試架, 一般都係早一年既8-10月就收表間間幼兒園都唔同, 我囡囡今年8月會讀 n1班在 lam tin 既 think international, 因為觀塘區佢叫做最多外籍老師, n1-k3 都冇學劵, n1學費$3,000.- 交12個月.  

...

其實好睇你的要求, 別人覺得好亦唔代表適合你小朋友...
”基督教服務處觀塘幼兒學校” 收了我囡囡9月開學, 好大機會會去!
你可以開放日去參觀或再約, 另每年亦有教學簡介會給報了名的家長去了解學校的教學理念!

唔該你!

我頭先都打左去問下年九月既N1, 幾時要派表, 佢都覆我話而家已經接受報名啦. 所以我都會報名, 因為都好近我屋企.

我係想比個囡囡返全日,等佢早些適應群體生活, 獨立少少.

咁你有冇諗住比個囡囡係度讀埋幼稚園呀?

Cherry1207

原文章由 reginefhk 於 08-1-22 16:07 發表
其實好睇你的要求, 別人覺得好亦唔代表適合你小朋友...
”基督教服務處觀塘幼兒學校” 收了我囡囡9月開學, 好大機會會去!
你可以開放日去參觀或再約, 另每年亦有教學簡介會給報了名的家長去了解學校的教學理念! ...

幼稚園會試其他學校
原文章由 Cherry1207 於 08-1-22 16:55 發表
我頭先都打左去問下年九月既N1, 幾時要派表, 佢都覆我話而家已經接受報名啦. 所以我都會報名, 因為都好近我屋企.

...

佢地呢間學校都好full的, 所以越早報越有著數.

原文章由 Cherry1207 於 08-1-21 17:59 發表
多謝你介紹呀, 我都問過朋友, 個個都話好, 加上又近我屋企, 所以我都準備報名啦, 但.......我個女而家先得四個月大, 其實愈早報名會唔會留位愈著數定冇咩影響架?

Cherry1207

...

你好丫 !
請問基督教家庭服務中心趣樂幼稚園好嗎 ??

我都想知, 佢地收左我個囝呀!!!

原文章由 winnie1311 於 08-1-23 13:16 發表
你好丫 !
請問基督教家庭服務中心趣樂幼稚園好嗎 ??

原文章由 Cherry1207 於 08-1-22 16:55 發表

...

你可以搵多間比較下....
呢間我都報咗要3月份interview....

唉...今日同同事傾開先知要咁早報名, n1我得一間心水咋
點好呢??

回覆 #1 winnie1311 的文章

我聽日會交4份表啦, 全部都係觀塘區. 你個仔仔幾大呀. 其實我都擔心下年九月先入讀,而家咁早就交, 我怕佢地大半年後review會唔見左我份form,到時就真係多得佢唔少啦!

Cherry1207

回覆 #5 winnie1311 的文章

關於趣樂幼稚園, 你睇下下面個topic,人地係度討論緊.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1126045

Cherry1207

如果你要咁諗都無辦法,一般幼兒園收生係先到先得跟排隊次序,而幼稚園亦要早一年9月10月報名,這是遊戲規則,除非你唔玩,自行 home schooling 。
原文章由 Cherry1207 於 08-1-23 18:26 發表
我聽日會交4份表啦, 全部都係觀塘區. 你個仔仔幾大呀. 其實我都擔心下年九月先入讀,而家咁早就交, 我怕佢地大半年後review會唔見左我份form,到時就真係多得佢唔少啦!

Cherry1207 ...

HI...Cherry1207
我個仔仔係07年2月22日出世ga...而家先得11個月大, 我d同事話07年係金豬年,bb出生率比較高, 所以都係早d排好d
係呢, 你小朋友幾大呀 !
將來可能佢地係同學仔, 佢地可以互相照顧
原文章由 Cherry1207 於 08-1-23 18:26 發表

Cherry1207 ...
‹ 上一主題|下一主題