用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘區有邊間N1好?
樓主: Cherry1207
go

觀塘區有邊間N1好? [複製鏈接]

回覆 #1 winnie1311 的文章

我囡囡而家得4個月大渣, 但知道全日幼兒園位好緊張, 所以都馬上打去學校問問, 點知佢地話下年九月班而家已經收緊表. 咁我就拿拿林寄比佢地羅.

你仔仔今年滿二歲插班呀?因為佢好似未夠開學年齡?

係呢, 想問埋, 你有冇打算出去搵幼稚園定會係返N1學校直升呀, 因為我都考慮緊......

有冇見到我比你既趣樂幼稚園討論區呀?

Cherry1207

我諗住九月先入學, 費時插班啦,返幾個月又話放暑假,返下停下,我另原九月先返, k1都諗住直升,免得仔仔又要識應新環境
原文章由 Cherry1207 於 08-1-24 10:50 發表
我囡囡而家得4個月大渣, 但知道全日幼兒園位好緊張, 所以都馬上打去學校問問, 點知佢地話下年九月班而家已經收緊表. 咁我就拿拿林寄比佢地羅.

你仔仔今年滿二歲插班呀?因為佢好似未夠開學年齡?

係呢, 想問埋, 你 ...

我都係住觀塘區,但因在太子返工,所以揀九龍塘D幼兒園,其實毎一間幼兒園D收生日期都唔同,真係要一間一間打電話去問收生日期及程序,留意幼兒園同幼稚園唔同,幼兒園有兩歳班,但幼稚園只收兩歳八個月D小朋友,仲有救世軍D幼兒園/幼稚園都好Full... BB一出世有出世紙就要去報... 你可去社會福利署個web去download幼兒園D資料...
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

回覆 #4 winnie1311 的文章

開學你仔仔都係十七個月度,都未夠年齡入N1,咪就要遲三四個月插班??佢地唔會比未夠年齡小朋友入讀N1架!

Cherry1207

回覆 #2 mypang 的文章

嘩!一有出世紙就要去報?我以為我囡囡四個月去報已經早tim. 等好多人仲話我誇張,其實講真一D都唔誇啦.

Cherry1207

我之前都唔知,都係D有經驗o既朋友講先知,我仔仔依家歲半,Interview 時只係得15個月,仲好BB,但入學時剛好兩歲....但其實都唔駛太緊張,只要準時交Form就ok 啦...:loveliness:

原文章由 kimmiechiu 於 08-1-23 13:43 發表
我都想知, 佢地收左我個囝呀!!!

我剛剛收通知趣樂收我個仔....
你個B而家幾大呀!!!
可能同你個b做同學仔~~

趣樂都收左我個仔, 但係我都係想讀基督教服務處個間....所以E+仲諗緊....我仔E+16考個月!!

原文章由 希希豬 於 08-1-25 14:24 發表

我剛剛收通知趣樂收我個仔....
你個B而家幾大呀!!!
可能同你個b做同學仔~~
‹ 上一主題|下一主題