用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲幼兒撘保姆車問題
go

2歲幼兒撘保姆車問題 [複製鏈接]

請問有冇人係俾2歲幼兒搭保姆車返學架, 可否分享一下小朋友最初自己返學時的情況? 因為我很擔心若他在車上扭計大喊, 或者不肯上車那怎辦呢?
   0    0    0    0

我個小朋友都係2歲多少少開始坐褓姆車, 最初都有大喊呀, 不過而家ok喇! 你可以問下最初可唔可以比熟人陪佢坐車囉, 等佢初時唔好太驚!

原文章由 QQ_Monster 於 08-1-19 11:39 發表
請問有冇人係俾2歲幼兒搭保姆車返學架, 可否分享一下小朋友最初自己返學時的情況? 因為我很擔心若他在車上扭計大喊, 或者不肯上車那怎辦呢? ...

我囡囡都係足兩歲就自己坐校車,頭兩日就我同佢一齊坐,到第三日.佢就自己坐,但事前要話比佢知,等佢有準備,我囡囡好似喊左兩日,咁佢就沒有再喊了,車上大喊都沒有計了,最多係上車前唔好飲咁多奶,免會嘔奶.如唔肯上車,我就覺得唔好比佢嘗試喊就可以唔坐車,咁會讓她覺得此方法是可行的,到時有排攪

不過真係要睇下個小朋友的適應程度及個性,我囡囡比較外向及成熟少少的,你可以按情況而同學校及校巴商討方法,例如你陪坐幾耐,又或工人陪坐等

原文章由 search 於 08-1-23 11:13 發表

咁初初返到學校有冇唔肯上堂, 大喊要返屋企呢?

我同佢坐了兩日校車,一落車佢要跟住入學校,回頭望住我喊,我只同佢講再見同埋講會買面包等佢放學,一陣再見,咁我就走啦

咁..我想問車上安全措施如何?小朋友會唔會週身郁,要落地等?
我都好擔心:cry:
‹ 上一主題|下一主題