用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 返工既媽咪分享如何陪伴小學子女成長
go

返工既媽咪分享如何陪伴小學子女成長 [複製鏈接]

放左工,你地會點分配時間﹖
有兩個小朋友,d時間成日唔夠分,
都又唔知顧溫書好定顧功課好,但其實放工返到去,
最想自己抖下,或者陪小朋友玩下,
耐何晚晚都係功課、溫書…

大家既時間表係點既呢﹖點樣先可以平衝玩/讀書﹖
   0    0    0    0

我有2位公子(大既p5細既p1)我要番工不過都好準時放工,每晚6:30番到屋企接校車(有時我早左番度去就先去屋企洗落米浸左菜,再落去接校車,有時或者什至不接佢地自己上屋企),回去佢地自己bathing,我要最遲7:15一定要開飯,我就10min內完成dinner,洗煮食工具、洗飯壺、開機洗衫、執定明天上學既校服、socks、鞋 、洗水壺、fill snack box or執第二天有關活動既物件(如跆拳道衫、煮食組就要準備餐具、圍裙)有時間剩就先check左d已finish既功課,佢地食到8:00完成dinner,休息一下做餘下功課(佢地2位有時知當天多功課會在小息唔去玩做咁d)我就做一邊cleaning、一邊教佢地做d唔識既功課,到9:00-9:30 多數finish晒! 就溫下第二日要test或dict既野,10:00 比佢地玩一陣,10:15 就上床再傾一陣計就sleep.總之早d finish 功課就比多d 時間佢地玩,所以佢地都好努力做!
我地多數在every sun 抽1-2小時 出黎溫那week學既書,而且學校好好,friday會比晒那coming week 既dict、test 範圍,我地sun 溫定,到test或dict前一晚再睇一下就多數ok! 平時mon-fri 晚好少溫書,我地番工既放工都想透下氣,何況佢地,每天一定要比少少時間佢地玩下!我地sat night一定去 wet、sun morning一定去do more exercises,sun中午在屋企食完lunch 溫一下書,3-4:00又去出再走下街!

BB2WONG,

嘩! 好有效率!

我小朋友下年小一, 我諗住不再請工人. 我真係要參考你的做法.

想問下DICT.你同佢一起溫 OR 佢自已溫左先,然後你再同佢默?

簽名被屏蔽

BB2WONG,

勁勁勁!你咁堅,你對仔又咁堅,我唔係呢種level

我好想,小學呢六年同小朋友一齊去經歷,如果train得好,去到中學,個底打好左,佢地就可以自動波。所以呢幾年我覺得幾辛苦我都會努力,希望唔使假手補習社,去到中學佢地上左軌道,咁我就老懷安慰:loveliness:

[ 本文章最後由 阿西 於 08-1-21 15:39 編輯 ]

原文章由 SIUBO117 於 08-1-21 13:51 發表
BB2WONG,

嘩! 好有效率!

我小朋友下年小一, 我諗住不再請工人. 我真係要參考你的做法.

想問下DICT.你同佢一起溫 OR 佢自已溫左先,然後你再同佢默? ...

大仔都P5 ,當然係佢自己溫好我幫佢默一次就OK!細仔中文都係一樣叫佢睇左先默,英文就真係要遂隻字同佢一齊大大聲咁串熟先掂!

原文章由 blytheBB 於 08-1-21 14:34 發表
BB2WONG,
你好勁遮,你份工o係咪好"它條"ga?
你家兩位公子真乖,
但o係我有無睇錯,
你10min可以煮完飯??   

我講我10MIN 食完飯!

嘩!你真係好犀利
原文章由 BB2WONG 於 08-1-21 13:37 發表
我有2位公子(大既p5細既p1)我要番工不過都好準時放工,每晚6:30番到屋企接校車(有時我早左番度去就先去屋企洗落米浸左菜,再落去接校車,有時或者什至不接佢地自己上屋企),回去佢地自己bathing,我要最遲7:15一定要開飯,我就10min ...

醒目開學勳章

首先,要揾份可以邊食大家樂早餐,邊上BK既工

原文章由 阿西 於 08-1-21 13:07 發表
放左工,你地會點分配時間﹖
有兩個小朋友,d時間成日唔夠分,
都又唔知顧溫書好定顧功課好,但其實放工返到去,
最想自己抖下,或者陪小朋友玩下,
耐何晚晚都係功課、溫書…

大家既時間表係點既呢﹖點樣先可以平衝玩/讀書﹖ ...

原文章由 YongXin 於 08-1-22 00:06 發表
首先,要揾份可以邊食大家樂早餐,邊上BK既工

作死
上次大難不死,我今日食mc當當

原文章由 bobo2001 於 08-1-21 18:41 發表
hi 各位,
我都係返工的媽媽, 阿囡讀緊小一. 我唔可以準時收工but就有媽媽為我預備dinner, 而且媽媽也會搞掂晒囡囡的日常護理. 我通常都要成8:00先返到阿媽度, 第一件事就係開餐先
食完飯就會同阿囡檢查功課同睇 ...

bobo2001,
你都安排得好好wor!響你同bbwong身上,我發現一樣野,你地都處理得井井有條其中一個好重要原素,就係小朋友本身好合作,佢地自己可以handle功課,大人只係夜晚檢查同執漏,去到weekend,你地仲可以有親子玩樂時間。咁我諗當務之急,我係要好好訓練小朋友自己自動自覺,咁放工之後既時間會順暢好多。

但我有一個問題,(首先我個小朋友仲係kinder,我只係未雨綢繆),我發現我仔響我存在既環境下做功課係做得特別有心機,因為佢平日放學,我都有自己開練習要佢做,佢係做得麻麻地,夜晚我返到屋企,我會同佢一齊做學校果d,其實我只係響間房度睇書,佢就坐書枱做,咁呢批功課明顯係tidy好多,所以我就未放心叫佢下午自己做學校野,睇黎我要加速呢個步伐,咁小學先可以順利過渡!

好好呀,大家繼續分享多d呀,我想學多d野呀,為進入小學打好基礎,因為我覺得呢個階段好緊要!知識野反而係其次,中學先發力都ok,但習慣同態度我覺得幼稚園同小學階段就應該學好師,打好底。

[ 本文章最後由 阿西 於 08-1-22 09:16 編輯 ]

阿西

對! 所以以前好多mummy教話要在p3-p4就開始放手,但我因為無人幫手照顧,所以佢地早左d 開始放手,由細仔k2開始就自己bathing及食飯! 以前我用工人時,佢地連洗面都合埋眼棟係樹,等工人幫佢,我見咁樣唔掂,而且自己一向好多野都自己做,就索性一齊努力!

仲有一樣好重要就係學校,我由2歲開始比佢地讀全日班幼稚園,佢地學到自理能力,所以由2歲開始食飯,bathing、收拾都係自己黎,我只係從旁提醒!到左小學我選左一間家校配合既私校,佢地可以讓學生在學校做功課到6:00才上校車,咁其實大部份功課已可以完成,番屋企我check下就可以,就算唔識做既都可以問老師或者同同學研究,好似 學校舉行家長會,會在晚上,而且仲有地方可以比小朋友等我地,咁我唔洗找人幫手看管.....,總之係配合,咁我地班家長唔洗唔辛苦!

而家讀書我都知好辛苦,仲有要學十八般舞技旁身,所以一定要train佢地獨立,到中學佢地會自己自我學習及照顧,唔通F1 仲要家長接送或者CHECK功課咩? 而家比佢地習慣左,到F1就無咁辛苦適應!

佢地既事佢地自己做,家中既事我同老公分擔,有事也要佢地幫手,好似呢個星期大掃除,各人要負責自己既野!

所以各位MUMMY 都要齊齊努力!

BB2WONG,

你好利害呀,要多多向你學習!

原文章由 BB2WONG 於 08-1-22 11:01 發表
阿西

對! 所以以前好多mummy教話要在p3-p4就開始放手,但我因為無人幫手照顧,所以佢地早左d 開始放手,由細仔k2開始就自己bathing及食飯! 以前我用工人時,佢地連洗面都合埋眼棟係樹,等工人幫佢,我見咁樣唔掂,而且自己一向好多 ...

我兩個小朋友2yrs時都返full day nursery,我都係因為想佢地學習獨立同照顧自己,而家訓覺、食飯、執玩具都唔使我粗心,但沖涼同功課就仲要跟,我會繼續努力

你完全無人幫,咁放長假果陣點算呀﹖

原文章由 阿西 於 08-1-22 13:13 發表

我兩個小朋友2yrs時都返full day nursery,我都係因為想佢地學習獨立同照顧自己,而家訓覺、食飯、執玩具都唔使我粗心,但沖涼同功課就仲要跟,我會繼續努力

你完全無人幫,咁放長假果陣點算呀﹖ ...

以前幼稚園只放紅色假期,大仔上左小學後多左假期,我在公司附近找到一間補習社(以前幼稚園一位老師開既) 長假期就放大仔去,上班前送完細仔返學就帶佢去,放工接左大仔就番屋企接細仔。
到而家佢地放長假,多數係XMAS 老公放假陪佢地,EASTER就係我放,LUNAR NEW YEAR 我同老公公司都放好長,所以唔洗請假!有時一日半日那些假期,佢地仲可以自己留係屋企,我預備定lunch就可以了!

原文章由 BB2WONG 於 08-1-22 15:13 發表

以前幼稚園只放紅色假期,大仔上左小學後多左假期,我在公司附近找到一間補習社(以前幼稚園一位老師開既) 長假期就放大仔去,上班前送完細仔返學就帶佢去,放工接左大仔就番屋企接細仔。
到而家佢地放長假,多數係XMAS 老公放 ...

一個字:勁!

比十個"勁"你.-------你地唔好咁誇啦!我2位公子好多同學既屋企都係咁樣架,一d都唔出奇! 我奶奶以前一個帶3個仔,又係番工放工煮飯,我老爺仲出國做野十多年,所以佢同佢阿仔(即是我老公)覺得我而家好正常,可以話已經叫嘆左啦!不過我以前阿媽唔洗番工,真係好貼身照顧我同細佬,所以我最初都有覺得好可憐,但係好彩我跟2位公子訴苦,佢地明白我,安慰我之餘就開始幫我手:自己bathing、換衫、食飯、自己執書包、放學除晒校服後,會自動放d衫落洗衣機,外套西褲tie會掛起佢(雖然唔整齊但係好過無)開飯會幫手,食完自己放入sink盤,玩完既野自己放回原位,好似呢幾日佢地考試放半日自己2個係屋企溫書,我只需要prepare晒paper 分2張桌放好,佢地番去休息一陣會自動做10張paper 休息10min(有時會偷雞休息多左,就馬上打電話給我報案下轉會做番20張先休息)佢地自己take care 自己,阿哥仲會幫細佬串字,改卷,什至食藥。呢d 都係迫番黎,以前大仔小學前(細仔在奶奶家湊,我就專湊大仔),連去完toilet 條褲都等我幫佢"休",到我細仔2歲跟番我地住後,佢就反而學識左照顧埋細佬,我時時都跟佢講:I PROUD OF YOU(BONUS仲係佢又生性、成績又係頭幾名) 所以我時時都THANK GOD 比2個咁生性又明白我既兒子。

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 08-1-23 09:22 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題