用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 星期日下午12-18個月嬰幼兒自組奇妙探索之旅 ...
go

星期日下午12-18個月嬰幼兒自組奇妙探索之旅 [複製鏈接]

曾經在囡囡表哥上堂的幼兒發展中心試玩,覺得他們的導師有經驗,能透過活動細心的和家長分享BB成長的要缺;而且也有很多不同形式按摩教導及提醒家長如何運用語言提升BB的自信心。

我希望囡囡可以玩多些有關活動,所以和中心商議可否在星期日安排課程,但他們有很多訓練在星期日,現在可以給予以下課程內容及時間:

2月17日至3月30日(23/3休課) 16:45—17:45 共六堂
地點:佐敦
費用:$900 父母可以一同上堂

內容:-

奇妙探索之旅能幫助幼兒踏出學習第一步!

l
寶寶在精心設計的感知活動讓幼兒學習掌握及整統各種感官訊息,不斷改進本身平衡力及動作協調能力,能幫助日後成長發展各種生活技能

l
透過有趣及有目標的感知活動,增強兒童的學習動機及專注力

l
參與集體遊戲,培養寶寶主動性,學習
與他人互動,增強社交情緒發展

如時間適合請在此留BB名字、Age,然後PM我留聯絡電郵

大約可以有十個家庭參與

BB              Age          媽咪名字
Amanda          14個月       Amandamama
   0    0    0    0

在BK不同地方找到一些增參加導師安排的課堂資料給大家分享,雖然他們不是大機構,但對小孩來說最重要是有愛心和鼓勵支持,明白他們內心所需,真的希望多些寶寶一同參加,記得如想參加請留名。

一些日誌和相簿

http://hk.myblog.yahoo.com/heiheichun

http://hk.myblog.yahoo.com/heiheichun/article?mid=951

http://www.fotop.net/Michi/TPPlaygroup

媽媽的留言:

cy-121
自從亞囡參加咗之後, 真係好有進步 上堂時,專業治療師哥哥教我們班媽咪點樣幫小朋友增添信心,又教我們如何在家中幫小朋友做家居的『感覺統合』(視覺、聽覺、觸覺、前庭覺及本體覺)訓練。

亞囡以前很怕玩攀登架,很怕用花灑沖涼、大小肌肉能力及社交能力也較同齡小朋友差,害羞,經個這 4 堂的訓練後,明顯有很大的進步,老師說她昨天開始夠膽完成攀登架動作而不需老師的協助!:loveliness: 個多星期前開始肯嘗試用花灑洗頭沖涼,雖然仍有些緊張,當花灑淋到她身上時,她會全身起雞皮疙瘩,但整個過程是自願及有笑容的,我們能看出她正在努力地去克服困難呢!

大小肌肉能力方面也明顯較以前協調,導師哥哥的遊戲用具大多能在坊間自行購買得到,而且非常平宜,我們可以在家每天與小朋友邊玩邊訓練,氣氛十分愉快:D 亞囡最喜歡在水中用腳指夾彩色膠珠粒、瞓上有彈性的拉架布上讓我們搖晃再拋膠圈套在棍棒上、拋接小圓球玩視覺追蹤遊戲等

在活動中,亞囡學會等候排隊、勇敢地用說話去表達意思、與小朋友有互動交流、禮貌和禮讓、表演出有信心!每天一有時間,我便會幫亞囡做一些導師哥哥所教的健腦操和身體按摩運動,幫助腦部神經系統的發展。亞囡每上完一堂後,便很期待下一堂的出現,我們作家長的又可以學到一些專業的知識,非常值得呢!

small small
我都覺得幾好呀, 最緊要係教我地點同bb玩, 有時busy起上黎mug都唔記得, 時間就咁過左去gar啦:loveliness:

yuki063
好玩呀,囡囡玩到唔舍得走.可以讓我d留意平時不為意的嘢,好似五官學習法,真是幾好,平日生活中就用得到,每次食生果都可以豐富d詞語.

Chanhcmama
Nice to meet all the babies & mamies . I agreed that this program is very good, but it was really exhasted . Hugh was very sleep after that & I am exhasted too . but it was a valuable day. Interested to join the program indeed.

Maklee0811
我都係第一次同澄澄參加呢類型的 playgroup...感覺都唔錯...我覺得澄澄同佢爸爸都玩得幾開心吖...佢地既表現比我想像中好得多...未到之前爸爸好抗拒...成日諗住帶咗我地去就離開喎...可能佢見到有咁多爸爸一齊啦...所以最終都留底係庶...佢都認得蔥爸爸大家都在尖沙咀守過...上完呢堂試堂之後...佢唔反對我之後幫澄澄報讀喇....好野 !!!

chrisitne
多謝你安排試堂, 亞仔好好開心。
導師好專業, 教材丰富。
需然我無陪佢上堂,但有其他媽咪打電話報告,
其他媽咪都覺得 個COURSE 幾好,
剛剛個導師打電話同我談有関亞仔,
玩得好出色, SMART,膽色
因爲所有小朋友晤錦玩, 他有帶頭做。

有機會再開, 請通知我,
希望下次能夠看亞仔上堂, 增進我倆感情

yellow
琴日真的很開心,好好玩,又學到好多野。

Monbaba
我自己覺得幾好玩, 好快又要落堂. 如果對自己小朋友發展上有咩唔明白, 導師又可以解答.

千詠媽
無錯,蔥爸係要返工,佢今日返3點,所以可以陪條蔥上堂囉::" /> 佢一次都未見過,我咪捉佢去囉::" /> 等佢知道肥蔥同其他小朋友既分別,又學識小小教仔知識囉ops:" /> 如果可以既話,我都希望佢堂堂都去,因為教小朋友呢隸野,應該父母意見要一致囉

llcathy2004
我之前上過佢地嘅堂,佢地真係好有心架

can you please give me more details (tel no. or website), thx

大約可以有十個家庭參與

BB              Age          媽咪名字

Amanda          14個月       Amandamama
Lok Lok         16 months    lokitkit (kitty)

原文章由 amandamama 於 08-1-25 12:07 發表
曾經在囡囡表哥上堂的幼兒發展中心試玩,覺得他們的導師有經驗,能透過活動細心的和家長分享BB成長的要缺;而且也有很多不同形式按摩教導及提醒家長如何運用語言提升BB的自信心。

我希望囡囡可以玩多些有關活動,所以和中心 ...

[ 本文章最後由 lokitkit 於 08-2-4 10:25 編輯 ]

i'm also interested, but can you pm me their exact address first?  do they have a website for reference?  thanks!

I am also interested. Would you tell me the exact address and any website information too? Thanks!

大約可以有十個家庭參與

Lok Lok         16 months    loki ... [/quote]
Hei Hei           15months     mickey_hk

Hi,

I am interested too.  My baby is 0704 baby, can he join the class?

Thanks

I alos interest of it. Can you give more information to me. My son 17months. Can we 試堂?
Tks a lot

咁耐都仲未收到pm or reply wor?

Do they have any website? Or can you PM me their phone number? My baby is too small to join your group (he's only 5 months old now), but I would like to join a playgroup when he gets older.
Thanks.

原文章由 amandamama 於 08-1-25 12:07 發表

我希望囡囡可以玩多些有關活動,所以和中心 ...

Hi amandamama,

Hi amandamama,

I am interested too, can y give me more details ( tel no or website). can we 試堂.
my son 1 year old.
Thank a lot!

Hi amandamama

睇過你blog既介紹, 有興趣參加. Plse count me in...
P.s. Plse PM me some more details about this playgroup...thanks !

大約可以有十個家庭參與

Lok Lok         16 months    loki ... [/quote]
Hei Hei           15months     mickey_hk
Linus              16 months    xomama
http://hk.myblog.yahoo.com/babylinus104[Baby Linus's blog/url]

各位媽咪,
不好意思這麼遲才覆大家,因為新年期間到了台灣玩,回來後也和中心嘗試安排一次試堂
現在知道有很多家長想參加,所以得到中心給予兩個時段如下:

24 Feb (星期日) 免費試堂 佐敦訓練中心  每班大約12個家庭
09:30 - 10:30 (早上班)
14:15 - 15:15 (下午班)

請大家到“王國媽媽會07年1月內”填上名字留位,及PM我電郵&Tel no,方便通知上課地點details ,報名先後則以之前在本文報名家長優先

Hi,

I would like to join the trail class.

Gladys        17個月      Ah-bebe

Thanks!

Hi,

Sorry, I've missed something.

I would like to join the trail class "in the morning session".

Gladys        17個月      Ah-bebe

Thanks!

Hello,
I want to join the trail class. Is it any space available.
My Baby girl is 15 mths.

Thanks a lot

hi, amandamama,
i'm interested in PM trial lesson on 24-Feb, could you pls pm the further details to me if we can join it.
BB           Age          媽咪名字
Chrissie    15mths  Yan mama
原文章由 amandamama 於 08-2-14 15:53 發表
各位媽咪,
不好意思這麼遲才覆大家,因為新年期間到了台灣玩,回來後也和中心嘗試安排一次試堂
現在知道有很多家長想參加,所以得到中心給予兩個時段如下:

24 Feb (星期日) 免費試堂 佐敦訓練中心  每班大約12個家庭
09:30  ...

所有資料已經送給中心啦,下午班Full了,現在早上班9:30 - 10:30試堂還有位,如有興趣請PM我留contact no.

hi amandamama,

我想問下仲有無其他日子試堂呀?最好係星期日下午啦!
我有興趣呀,請 pm我。thanks.

原文章由 amandamama 於 08-2-20 12:42 發表
所有資料已經送給中心啦,下午班Full了,現在早上班9:30 - 10:30試堂還有位,如有興趣請PM我留contact no.
蔚蔚 12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs

可唔可以PM或E-mail ([email protected]) 資料比我呀??
我有兩個B喎!! 一個十八個月(三月就十九個月了, 會唔會大了少少呢?) 另一個三歲啦!!!
係唔係會有再大少少的班呢? 會唔會都有試堂呀??
thanks!!

原文章由 amandamama 於 08-2-20 12:42 發表
‹ 上一主題|下一主題