用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想阿仔返大陸讀中學
go

想阿仔返大陸讀中學 [複製鏈接]

好5好?揾問好質素寄宿!
   0    0    0    0

原文章由 anitapooh 於 08-2-5 20:05 發表

可吾可以講下點解有此想法?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我無力管教,他又懶又曳!教而不善,我老公又不理

原文章由 anitapooh 於 08-2-6 07:49 發表

教子雖辛苦, 但自己都唔理個仔, 人地更加無責任幫你教.

簽名被屏蔽

原文章由 anitapooh 於 08-2-6 07:49 發表

你諗諗先啦, 我都有朋友仔在中國升學, 不過佢係因為兩夫婦在中國工作, 想一家團聚先上去讀, 如你係因為唔想煩而送佢去, 佢會知兼會覺得你地放棄佢, 佢反叛起上來, 會更加難教, 你要三思呀~

中國近廣東尼附近, 要學壞仲容易呀..

如果係因為呢個原因,我覺得真係"唔好"!
有父母在身邊都"又懶又曳,教而不善",
你認為放佢去寄宿,佢會忽然間變好嗎?
我認為寄宿反而係適合一些有自律、自理能力的學生,
而且中港兩地根本有文化差異,唔係咁易適應!
(除非你們是從內地來港,對國內教育制度已很熟悉)

再考慮下吧!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

大陸中學的質素比本地的更參差不齊,
不是間間都是傳說中的軍校式,
有些富貴寄宿學校,學生都是世襲幹部後代,
又吸煙又吸毒,難道你認為,
送他回內地升學會把他教得更好?!
從孩子的角度,你現在的做法代表你也放棄他,
他又怎會珍惜自己?!

即使係貴族寄宿學校, 入面都再有分等級架。
有錢d  o既住貴d  o既宿舍
仲有冇其他就唔知
你真係要諗清楚

ha8mo,
你可以打格仔嘛
btw, 我有冇眼花, 我隱約見倒有煙仔wor

邊間學校呀?無人巡樓架?

大陸d學校同香港一樣,有幾級制架!
入讀重點中學=入讀香港top band one,佢地真係計分架,吾同香港成個 banding 計。
高中入吾到就要入讀果d職訓學校,無得考大學。(精英制度甚名顯!)
昨天至聽說如東莞一地,有學生考到清華或北大,即刻有60萬元獎金送到府上。

原文章由 anitapooh 於 08-2-5 20:05 發表

假如是因為教唔到而送返大陸寄宿,我未見過有成功例子。

仔,係要自己教的。

唔好咁做, 大陸D丸仔重平過香港, 仔係你身邊都可以時時觀察佢, 但去到咁遠, 你點睇佢? 學壞重易過香港   

原文章由 ha8mo 於 08-2-14 10:17 發表
我遇過一個晌珠海教小學既
佢地要勁SELL家長買哩樣果樣
因為有QUOTA同埋計佣

私校好興要收"贊助費"。
無當地戶藉的,又要交貴學費。
而家好興"北大附中"、"清華附中" .....周圍都有,係咪間間都好架?

原文章由 virgokaren 於 08-2-15 01:54 發表

私校好興要收"贊助費"。
無當地戶藉的,又要交貴學費。
而家好興"北大附中"、"清華附中" .....周圍都有,係咪間間都好架?

係北京果兩間北大附中同清華附中就真係有料到, 幾年前香港幾十間名校同北京名校結盟做姐妹學校時, 呢兩間都有份。
至於其他o既"北大附中"、"清華附中"質素係點就唔知喇。
‹ 上一主題|下一主題