用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二轉校
go

中二轉校 [複製鏈接]

Hello 大家好,

我女在九龍城某英中讀緊F.1, 啱啱考完第一個學期的EXAM, 全班考第八, 而全級大概係20-30左右, 平均分是74分左右, 如果想F.2轉校, 機會大唔大呢? 轉校又要點做呢?  請幫忙
   0    0    0    0

本身是那中學? 轉去那中學[如果幾間都給個list]? 否則很難幫你......

本身讀聖家書院, 想轉去聖母玫瑰...機會大嗎?

原文章由 nywing 於 08-2-13 18:05 發表
本身是那中學? 轉去那中學[如果幾間都給個list]? 否則很難幫你......

本身讀聖家書院, 想轉去聖母玫瑰... 機會大嗎?

原文章由 nywing 於 08-2-13 18:05 發表

由聖家轉去聖母玫瑰,我相信無難度,但八卦一問,點解要轉呢 ?  ....

原文章由 jessicaching 於 08-2-14 14:58 發表
本身讀聖家書院, 想轉去聖母玫瑰... 機會大嗎?

因為我們本身住北區, 坐完火車還要轉地鐵,落左地鐵還要行10-15分鐘,  阿女話好辛苦, 因為佢地F1沒有locker, 書包非常之重, 而且想佢同阿妹一齊返學, 方便照顧吧!

係呢, 你話無難度, 點解咁講?  我需要點做, 請指教

原文章由 2bzmummy 於 08-2-15 12:02 發表
由聖家轉去聖母玫瑰,我相信無難度,但八卦一問,點解要轉呢 ?  ....

因為我們本身住北區, 坐完火車還要轉地鐵,落左地鐵還要行10-15分鐘,  阿女話好辛苦, 因為佢地F1沒有locker, 書包非常之重, 而且想佢同阿妹一齊返學, 方便照顧吧!

原文章由 2bzmummy 於 08-2-15 12:02 發表

無可能搭巴士嗎 ?。。。。然則當年又為何會選聖家呢 ?

因為我個人覺得聖家比聖母玫瑰的程度高,除非囡囡的成績很不濟,不然,後者會樂得接收 .... 這僅是我個人看法而已 ....

原文章由 jessicaching 於 08-2-18 11:45 發表

...

[ 本文章最後由 2bzmummy 於 08-2-18 13:56 編輯 ]

回覆 #1 2bzmummy 的文章

沒有直接的巴士去到學校門口的, 以往佢都是係又一村附近返學, 所以個邊會方便一點

成績佢都ok既, 但都唔知對方有沒有位吧

我都好想幫個女中二轉校,究竟有冇成功例子,佢在一間Band 2中中考第一,今年取了校際朗誦中文獨誦亞軍,有8級綱琴(己考Merit),6級芭蕾舞,有冇機會轉到英中或程度高一些的中中(如金文泰),請給意見!
‹ 上一主題|下一主題