用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我仔仔有學習障礙,有冇媽咪有經驗...平時點教仔仔讀書 ...
go

我仔仔有學習障礙,有冇媽咪有經驗...平時點教仔仔讀書 [複製鏈接]

我仔仔有學習障礙,有冇媽咪有經驗...平時點教仔仔讀書,我仔仔考試包尾

另見到一個topic, 你們的仔仔囡囡個個都取得好成績, 不知道何時輪到我仔仔.....
   0    0    0    0

原文章由 junejune 於 08-2-21 23:24 發表
我仔仔有學習障礙,有冇媽咪有經驗...平時點教仔仔讀書,我仔仔考試包尾

另見到一個topic, 你們的仔仔囡囡個個都取得好成績, 不知道何時輪到我仔仔..... ...

請問你小朋友有無不專注,或多動問題?

有無不專注

你可以join"香港特殊學習障礙協會", 那裡有很多願意分享的過來人媽媽可以教你, 因為我明白你的困難及擔憂, 我仔也是有學習障礙, 不妨我們互相交流, 你可以pm我.

原文章由 junejune 於 08-2-21 23:24 發表

另見到一個topic, 你們的仔仔囡囡個個都取得好成績, 不知道何時輪到我仔仔..... ...

Learning Barrier

原文章由 dickielam 於 08-2-22 10:59 發表
你可以join"香港特殊學習障礙協會", 那裡有很多願意分享的過來人媽媽可以教你, 因為我明白你的困難及擔憂, 我仔也是有學習障礙, 不妨我們互相交流, 你可以pm我.

...

I have 2 kids, one is P3, whom has overcome as his degree of ADHD is low. But my youngest one still under training. As long as you are sitting beside him and helping him to complete his home work with patient. He will improve it. They have training class in hospital's Theoraphy Centre now. My personal feeling which can helping him. The most important is parent's patient and love.

On the other hand, their talent is not below standard.

Pls bring them to Child Accessement Centre for evaluation to see their ADHD's level. You can find such information from their Website.

我仔仔有學習障礙,有冇媽咪有經驗...平時點教仔仔讀書

你要很多愛心及耐性。
他是什麼障礙?讀寫?
如果是讀寫,便要把英文字、中文字用一些有趣的方法幫助他記憶,多與學校的老師溝通,使他們明白多一點。

另外,學校可能按他的情況,可以在考試給他多一點時間作答,但每間學校的情況不同。

有需要,你可以E-mail 給我,我可以給你一點意見吧。[email protected]

你要用比人比較多ge時間慢慢教.......
教一次可能唔記得.....兩次都唔得....三次可能好小小......
一次唔可能要求佢記得好多.........
好似我阿囡咁...人地一日可以記曬10個生字.....
我SET個目標...可能一日記3個....如果太長..就小一個....
不過到第二日同佢記其他3個字GE時間....
最好留小小時間同佢溫之前一日個3個字........
同埋.....你一定要比耐性佢呀.....

(P.S我都有一對孖女係學障,所以唔好太擔心,
佢地次次有進步,我都已經好開心啦)

學校或者一般坊間都有評估可以做嫁

原文章由 sizrachel 於 08-2-26 10:29 發表

請問點知小朋友 有有學習障礙,????? 

我大女7 YRS , 每次溫英交串字都溫成日都不識   

仔仔既然有學習障礙, 你應有心理準備, 不要對他的成績要求大高.只要有進步就多加讚賞. 如不理想亦不要表現得太失望, 小朋友十分敏感會不開心. 慢慢畀時間佢, 只要肯學慢一點不是問題.
(我兒有輕度自閉)

好多機構都有家長工作坊去上,每個小朋友既讀障程度都唔同,最好家長去上呢類工作坊,用適合自己小朋友既方法去教. 我初時教小兒串英文生字,就用左套scramble遊戲幫佢,首先我會將要串既英文字粒抽出黎, 例如: yellow教佢讀,咁佢會知有兩個聲母先,跟住攪亂叫佢砌一次,如佢串到,就放左板上,再串第2個生字,佢會將d生字,橫橫直直,什至打斜都可串成英文生字,當板上生字滿晒時,我會讀出生字,叫佢執番d字粒出黎,咁前前後後,佢都串左同一生字3至4次,如果都串唔熟,都要俾佢休息,或者諗個故事去將生字串連起來.
至於中文,都係玩星願小王子,另加每晚讀故事書兩頁,初時係讀到甩甩咳咳,3,4個生字就停一停,而家已經可以讀晒成段,只會讀錯1,2個字.
對呢類小朋友,真係要有耐心同愛心至得.同埋唔好要求學業成績高,因為始終語文係佢地既弱點,佢認字能力不足,佢都唔想.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

回覆 #5 iberia 的文章

Dear iberia,

Can you pm or e-mail ([email protected]) me where I can take my son for the assessment?  He has some of the symptoms of ADHD.
‹ 上一主題|下一主題