用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡"一言九頂",唔之點算好?
go

囡囡"一言九頂",唔之點算好? [複製鏈接]

囡囡今年三年級,無論做中/英作/查詞典.....都唔係用腦,
只話"唔識"要媽媽教. 做錯事又唔係認錯,明明係錯
都話無,還 "一言九頂" 頂都 "我" 發.
問佢問題都一定答 "唔知" , 永遠唔會比答案 "我"
我真唔至點教佢!就比佢激死!
   0    0    0    0

原文章由 808280 於 08-2-22 14:20 發表
囡囡今年三年級,無論做中/英作/查詞典.....都唔係用腦,
只話"唔識"要媽媽教. 做錯事又唔係認錯,明明係錯
都話無,還 "一言九頂" 頂都 "我" 發火.
問佢問題都一定答 "唔知" , 永遠唔會比答案 "我"
我真唔 ...

佢怕唔怕老師架? 當佢告訴妳"唔識"時, 妳是否立即或很快就幫佢找答案? 如果佢怕老師, 就由她去告訴妳佢唔識, "空"了個答案, 照交, 然後打電話告訴老師, 妳會這樣做. 因我學識不多, 所以在我個囝囝心中我不是一個好叻的媽媽, 但不是什麼都不懂, 因此, 佢問我問題時, 我都會告訴他我不大懂, 想了很久都不懂, 那我就會同佢一起查字典, 還問他如何查, 更什的是查錯, 佢就會好主動的查給我看. 現在2年級了, 佢有時都是自己查的.
哈哈, 至於"一言九頂", 小朋友愈大就愈想告訴你哋啲大人, 我大了, 我就是可以令你們反駁唔到佢哋, 現在是三年級, 到四年級時更可怕. 我已見識了很多的四年級生, 大部份的(不是全部)都是在大約這個階段反抗大人. 其實我都好怕, 但是必經的.  頂到的就因我們比佢哋頂呀! 只要佢一想出聲"頂倒"我們, 就立即不出聲, 或講其他的問題或話題. 我就是這樣對我個細, 雖然佢未頂到我 , 但有時我都會 . 只要不給他們機會習慣去頂, 佢哋又如何會知道頂的樂趣!!!!

原文章由 baby00 於 08-2-23 18:05 發表

佢怕唔怕老師架? 當佢告訴妳"唔識"時, 妳是否立即或很快就幫佢找答案? 如果佢怕老師, 就由她去告訴妳佢唔識, "空"了個答案, 照交, 然後打電話告訴老師, 妳會這樣做. 因我學識不多, 所以在我個囝囝心中我不是一個好 ...

四年級算遲啦!! 我囡囡而家一年級, 點只九頂, 簡直句句頂到應!!

我覺得唔係教唔教既問題, 而係佢聽唔聽~~~~ 咁大個又唔打得, 佢唔聽你講都無符. 我而家唯有用"唔睬佢"呢一招: 如果話佢唔聽, 我會唔睬/理佢, 到佢認錯為止.........

而家d小朋友好醒目, 知道好多野都係你著緊過佢, 佢地唔想樣樣都聽大人話, 想自己攞番個控制權, 所以樣樣都唔聽你講.....總之日日返屋企都要同佢鬥智鬥力, 超攰.......

有無媽咪可分享應付 "一言九頂"的方法,我都好想學野:idea:

原文章由 YuYuMother 於 08-2-23 21:49 發表

四年級算遲啦!! 我囡囡而家一年級, 點只九頂, 簡直句句頂到應!!

我覺得唔係教唔教既問題, 而係佢聽唔聽~~~~ 咁大個又唔打得, 佢唔聽你講都無符. 我而家唯有用"唔睬佢"呢一招: 如果話佢唔聽, 我會唔睬/理佢, 到佢認 ...

一年級的一言九頂並不抱活反叛, 但四年級就頭痕呢!
有一句我十分認同, 就是他們細細個就想自己攞番個控制權, 又唔知點解大人覺得佢哋做什麼都是錯的, 佢哋覺得好奇怪 . 大人又覺得好奇怪佢哋點解叫了一百次唔好咁做, 佢哋又會繼續做. 叫佢哋做但又唔做.
唔理睬佢哋是一個佢哋最怕又最好的方便法, 因佢哋一向都覺得我哋緊張過佢哋, 一唔理佢哋, 佢哋就會心慌, 無晒安全感. 這一招, 好!!! 不過要忍得呀!

原文章由 baby00 於 08-2-25 19:26 發表

一年級的一言九頂並不抱活反叛, 但四年級就頭痕呢!
有一句我十分認同, 就是他們細細個就想自己攞番個控制權, 又唔知點解大人覺得佢哋做什麼都是錯的, 佢哋覺得好奇怪 . 大人又覺得好奇怪佢哋點解叫了 ...

係, 真係要好忍得.....

我只會係小事上唔理佢, 又或者有時間同佢慢慢"磨"時先會唔理佢.......

不過我囡囡超梗頸, 我試過唔理佢, 佢可以掉番轉唔理我超過2小時, 所以我真係要好忍得先唔會癲..............

原文章由 YuYuMother 於 08-2-26 07:16 發表

係, 真係要好忍得.....

我只會係小事上唔理佢, 又或者有時間同佢慢慢"磨"時先會唔理佢.......

不過我囡囡超梗頸, 我試過唔理佢, 佢可以掉番轉唔理我超過2小時, 所以我真係要好忍得先唔會癲...... ...

嘩! 你個女都係好忍得喎! 佢唔理你超過2小時, 咁佢忍幾耐你們才理返對方呀?

原文章由 baby00 於 08-2-26 18:55 發表

嘩! 你個女都係好忍得喎! 佢唔理你超過2小時, 咁佢忍幾耐你們才理返對方呀?

Hmm....都唔會太耐既........始終都要其中一個開聲先嘛!! 之後我會同佢傾番件事, 問佢知唔知錯囉~~~~

其實小朋友好多時都知咩野岩可以做, 咩唔岩唔可以做, 問題係知易行難嘛........所以有時都要比番個下台階佢落台既!!  

原文章由 YuYuMother 於 08-2-26 20:36 發表

Hmm....都唔會太耐既........始終都要其中一個開聲先嘛!! 之後我會同佢傾番件事, 問佢知唔知錯囉~~~~

其實小朋友好多時都知咩野岩可以做, 咩唔岩唔可以做, 問題係知易行難嘛........所以有時都要比番個 ...

那你同返佢講嘢佢會否立即哭起來呢? 我個仔會架, 如果我哋鬥氣,   我唔理佢, 佢都會唔出聲唔理我, 但後來我同返佢講嘢, 佢會立即哭起來 , 好似好委屈咁架, 跟住佢會話:你唔係唔睬我架咩!跟住便哭了!

原文章由 Fayme 於 08-2-23 22:39 發表
有無媽咪可分享應付 "一言九頂"的方法,我都好想學野:idea:

我既方法就係盡量唔會畀有"一言一頂"既開始,堅持到既話就會推遲"一言九頂"情況出現

大仔而家12歲,呢期都開始頂多左,話佢乜都話冇/唔係,好多野都拗一餐,通常我會停一停同佢講(內容都幾老套): "你唔駛講咁多,剩係講一句,到底你仲想唔想聽我教你,想聽就剩係用耳仔聽就夠,請你收埋把口!"

可能你地會問,如果佢頂番話唔想聽咁又點,我個仔雖然未試過咁夠薑,但都諗定答番佢,唔想聽我都冇野好講,大家唔好講野~~~do~~~~~~

我覺得雖然而家做父母要持開放態度,畀仔女表達意見係岩,但點都要做仔女明白"長幼有序"既道理,當仔女一開始頂咀時就要制止,我經常見好多父母真係畀仔女頂都'咕'聲吞左就算,可能佢地唔覺得果d係頂,只係覺得仔女講野都有道理,但我就覺得一言九頂就係由仔女呢d所謂小道理開始

總之一句講晒,無論同仔女對話內容有冇道理都好,態度係最重要,如果態度唔好話之佢有天大道理都要制止

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-2-27 01:38 編輯 ]

原文章由 baby00 於 08-2-26 21:58 發表

那你同返佢講嘢佢會否立即哭起來呢? 我個仔會架, 如果我哋鬥氣,   我唔理佢, 佢都會唔出聲唔理我, 但後來我同返佢講嘢, 佢會立即哭起來 , 好似好委屈咁架, 跟住佢會話:你唔係唔睬我架咩!跟住便哭了 ...

我囡唔會喊架, 佢受軟唔受硬, 我同佢講番野佢最多睬番我.......

其實佢好眼淺, 同佢講道理or講d touching d既野佢就會喊!!

原文章由 丸媽媽 於 08-2-27 01:26 發表

我既方法就係盡量唔會畀有"一言一頂"既開始,堅持到既話就會推遲"一言九頂"情況出現

大仔而家12歲,呢期都開始頂多左,話佢乜都話冇/唔係,好多野都拗一餐,通常我會停一停同佢講(內容都幾老套): "你唔駛講咁多, ...

制止到就梗係好啦, 問題係佢根本唔聽你講, 學你話齋, 唯有即時停止對話.....再講只會傷感情~~~

但係放學後時間已經好緊迫,如果唔理佢兩個鐘可能乜都未做........   我急佢唔急!

原文章由 baby00 於 08-2-26 18:55 發表

我昨天送女返學時去搵佢訓導主任講囡囡
學習及駁嘴的問題.  回家後收到佢
校長電話約我再談.校長話我太緊張個女,
要我對個女放手不要再理佢功課,只簽手冊
便可以,功課由得佢自己做,對錯有老師跟進.
可能一時成績會差D,但長遠看是要佢學識
學業是自己不是父母的.最重要係我要堅持
不理佢一段時間才可成效.我要堅持到底呀!

原文章由 丸媽媽 於 08-2-27 01:26 發表

大仔而家12歲,呢期都開始頂多左,話佢乜都話冇/唔係,好多野都拗一餐,通常我會停一停同佢講(內容都幾老套): "你唔駛講咁多, ...

贊成!!!!

原文章由 808280 於 08-2-27 12:58 發表
我昨天送女返學時去搵佢訓導主任講囡囡
學習及駁嘴的問題.  回家後收到佢
校長電話約我再談.校長話我太緊張個女,
要我對個女放手不要再理佢功課,只簽手冊
便可以,功課由得佢自己做,對錯有老師跟進.
可能一 ...

我個仔個班主任都叫過我哋咁做, 不過真的好難堅持, 總知唔小心看到佢有嘢錯就忍唔住要 ,現在只是隻眼掃下便算, 睇到就叫佢改, 睇唔到就算, 等老師叫佢自己改囉. 唔睇佢, 佢又話我唔理佢, 那就=唔疼佢喎. 咪睇下算囉, 返正佢一向都覺得我唔叻架, 咪叫佢自己找書及查字典找答案囉.

回覆 #1 808280 的文章

其實想溝通得好,
用多些時間同佢玩,就可以了,
你肯放多些時間陪佢,
子女自然會跟你

陪佢玩=關心佢=有溝通

我成日都同個女玩,
玩玩具,玩咭,玩串字遊戲,打波,打機,講故事......
我地好多時間相處,好多一齊的快樂時光,
佢好喜歡我,所以無駁咀問題,
佢就妮十二歲啦,都唔會咁

對小朋友要以身作則,未肯定做唔做到,
就唔好講出妮,除非你一定做得到,
要講道理,唔可以做父母就好似大晒咁

見過好多父母話小朋友讀書點唔好,
話小朋友懶,
係人都想玩架啦,
做父母又唔想放時間去教佢(做人及讀書),
但係又要求佢好叻??

我見過一些家長,
求其小朋友做完功課,就唔理佢,
唔係去打痳雀,就去左睇碟,打機..
都無真係去關心下個小朋友
大家的關係好先奇

原文章由 彤媽媽 於 08-3-2 18:39 發表
其實想溝通得好,
用多些時間同佢玩,就可以了,
你肯放多些時間陪佢,
子女自然會跟你

陪佢玩=關心佢=有溝通

我成日都同個女玩,
玩玩具,玩咭,玩串字遊戲,打波,打機,講故事......
我地好多時間相處,好多一齊的快樂時光 ...

嘩! 十二歲都沒有駁咀, 真少有, 我個仔雖然好多嘢都唔識, 但都會有時駁咀氣一下我, 妳個女都好乖喎, 而妳都好有耐性, 如果要我同佢玩, 真的好難呀, 佢亞爸仲差過我, 叫佢倍佢, 佢就訓覺, 佢係仔, 有好多嘢我倍唔到佢玩架, 唉!

原文章由 YuYuMother 於 08-2-23 21:49 發表

我覺得唔係教唔教既問題, 而係佢聽唔聽~~~~ 咁大個又唔打得, 佢唔聽你講都無符. 我而家唯有用"唔睬佢"呢一招: 如果話佢唔聽, 我會唔睬/理佢, 到佢認 ...

一年級都算遲喇﹗我囝囝由未識講野開始,已經同所有人 "頂撞"、唱反調;未識講野時用非語言,識講野時加埋語言,至加下7歲,"爭戰"都仍未結束,這源於不肯苟同、抗拒權威兼自尊心極強之故,故此,"同志" (父母、老師)實在仍需努力,不要放棄
‹ 上一主題|下一主題