用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學2nd interview
go

協恩中學2nd interview [複製鏈接]

Hello!

今早收到協恩中學通知, 囡囡下星期有機會attend the 2nd interview. 你們收到通知未呀?  
知唔知會 in D 咩呀? 請各位家長交流下心得.

Thanks!
   4    0    0    0

還未收到,你是收到信呢還是電話通知,有冇叫帶d file 去見呢?

原文章由 JJ_Ma 於 08-2-29 14:15 發表
Hello!

今早收到協恩中學通知, 囡囡下星期有機會attend the 2nd interview. 你們收到通知未呀?  
知唔知會 in D 咩呀? 請各位家長交流下心得.

Thanks! ...

Hi 亞女巴巴,

係電話通知嘅, 我主動問她才說可帶original 証書去, 只係同小朋友傾吓計.
希望所有BK fans 都有得2nd in 啦

原文章由 亞女巴巴 於 08-2-29 16:07 發表
還未收到,你是收到信呢還是電話通知,有冇叫帶d file 去見呢?

恭喜哂,不過我個心就呯呯跳,唔知幾時先輪到個女呢,請問是下星期幾呢?可否分亨1st in 時你女女在1st in 的感受,覺唔覺得難呢,邊科難d?
Thanks!

原文章由 JJ_Ma 於 08-2-29 16:19 發表
Hi 亞女巴巴,

係電話通知嘅, 我主動問她才說可帶original 証書去, 只係同小朋友傾吓計.
希望所有BK fans 都有得2nd in 啦

Hi 亞女巴巴,

首先在此多謝你的祝福. 我相信上得BK嘅家長都係care自己嘅小朋友, 包括你和我. 我見你都上BK好密war, 希望你都好快收到通知啦!

我下星期一早上返去in, 睇佢自己表現啦!

我問過囡囡, 佢話英文好easy;  中文'文言文'都掌握到,都算簡單啦; 數學就淺過學校所教嘅課程. (但都係佢自己認為....)

但我在等接她時, 都聽到有好多小朋友話好難\超難\唔識, 仲有一位考生話佢隔離那位考生完全冇出聲答問題...(唔知係咪太緊張)

那你囡囡又如何?

原文章由 亞女巴巴 於 08-2-29 16:31 發表
恭喜哂,不過我個心就呯呯跳,唔知幾時先輪到個女呢,請問是下星期幾呢?可否分亨1st in 時你女女在1st in 的感受,覺唔覺得難呢,邊科難d?
Thanks!

...

囡囡的英、數都做得不錯,只是中文古文有難度。
祝你囡囡2nd in 成功,到時記得比tips 我們

原文章由 JJ_Ma 於 08-2-29 17:21 發表
Hi 亞女巴巴,

首先在此多謝你的祝福. 我相信上得BK嘅家長都係care自己嘅小朋友, 包括你和我. 我見你都上BK好密war, 希望你都好快收到通知啦!

我下星期一早上返去in, 睇佢自己表現啦!

我問過 ...

Hi JJ_Ma,
  我個女都系下星期2ndin, 要埋家長去, 你呢? 你女女讀邊間,有冇sports achivement 架?

Hi 亞女巴巴  ,

我囡in 完了, 家長也要in, 一齊見三位校長.
(聽校長講會見佰幾人...)

你收到通知未呀? 等你好消息!

原文章由 亞女巴巴 於 08-3-1 10:28 發表
囡囡的英、數都做得不錯,只是中文古文有難度。
祝你囡囡2nd in 成功,到時記得比tips 我們

Hi ha1234,

你好! 你囡in成點呀? 緊張嗎???

校長一路問問題, 一路marked down答案, 圍繞住你嘅答案再去問問題...

主要都是用英文對答, 並要用普通話作介紹, 最後才會用廣東話交談.

過程都不算輕鬆, 因其中一位校長會不斷challenge囡囡嘅答案, 看她臨場反應...

囡囡表現, 不過不失啦!

我囡讀九龍區女校, 冇咩特別sports achivement, 只有游水, 而課餘亦有學樂器.

那你囡囡呢? 分享吓!

原文章由 ha1234 於 08-3-2 11:40 發表
Hi JJ_Ma,
  我個女都系下星期2ndin, 要埋家長去, 你呢? 你女女讀邊間,有冇sports achivement 架?

Hi, JJ_Ma,

至今未有通知,我估凶多吉少,真沮喪。她是一個非常出色的學生,在全港很多公開比賽中獲獎無數,比如伯樂計劃等都有獎呢,卻在1st in上失手,唉。我估1st in 的分數很重要,你話呢? P.s. 你囡囡有冇報另一間呢,情況如何?

原文章由 JJ_Ma 於 08-3-6 17:15 發表
Hi 亞女巴巴  ,

我囡in 完了, 家長也要in, 一齊見三位校長.
(聽校長講會見佰幾人...)

你收到通知未呀? 等你好消息!

我個女又唔係, 游水乒乓都曾經在學界中攞過不少奬項, 加埋之前努力"鑽研"英數, 自問問心無愧便算.  不過自我反思, 可能實在有太多比自己更高的高人, 所以唯有寄望次選中學吧!  

原文章由 亞女巴巴 於 08-3-7 09:53 發表
Hi, JJ_Ma,

至今未有通知,我估凶多吉少,真沮喪。她是一個非常出色的學生,在全港很多公開比賽中獲獎無數,比如伯樂計劃等都有獎呢,卻在1st in上失手,唉。我估1st in 的分數很重要,你話呢? P.s. 你囡囡有冇報另一間呢,情況如 ...

我想協恩是以1ST IN 成績去取錄同學而無計算學業成績及校外表現等去計分,因為我囡囡在這方面爆燈,分數一定比很多人要高,但1ST IN 失手後,便玩完了,覺得不太公平。

原文章由 maywei 於 08-3-7 10:29 發表
我個女又唔係, 游水乒乓都曾經在學界中攞過不少奬項, 加埋之前努力"鑽研"英數, 自問問心無愧便算.  不過自我反思, 可能實在有太多比自己更高的高人, 所以唯有寄望次選中學吧!  

...

Hi 亞女巴巴, maywei,

我覺得未in 完嘅, 都係本星期二至開始in, 可能你仲有機會嘅, 唔好咁快唸個假設嘅答案先!

一日咪最多in 十多人, 因有些in 大約30分鐘, 亦有些in 20分鐘左右就出得嚟. 平均一小時會見2位申請者, 所以應該未in 晒, 再等下先啦!

亞女巴巴, 你說得對, 1st in 的分數很重要, 相信係按當天表現來衡量是否可進入第二回合, 再在2nd in時選合適嘅學生.

2nd in時, 校長會好子細問你: 有玩咩嘢體育和樂器, 幾時開始學, 學了多少年, 有冇參加過比賽等等. 

我在交表時只是給學校六份文件 (按學校要求, 無多無少), 咁可能只係初步作一個參巧吧!  聽你地咁講, 我囡都無你地囡囡咁多獎 , 即係你地囡囡都好叻叻啦,你地應該以她為榮至係!

我當初都有幫我囡申請DGS, 囡囡也充滿信心, 但我知DGS都會首選成績卓越嘅學生, 但我囡不是頂尖級, 所以有機會in 已好好彩, 雖然現在只是waiting, 但我覺得沒所謂啦, 正所謂: 此處不留人, 便有留人處.

而另一間都in 完, 囡囡話好滿意自己表現. 點都好, 盡力就算, 唔好俾小朋友壓力. 你人, 人你.

[quote]原文章由 亞女巴巴 於 08-3-7 13:12 發表
我想協恩是以1ST IN 成績去取錄同學而無計算學業成績及校外表現等去計分,因為我囡囡在這方面爆燈,分數一定比很多人要高,但1ST IN 失手後,便玩完了,覺得不太公平。

不如現在寫信給校長,說明囡囡的成績,只是1st失手,希望有機會再2nd in。

Dear All,

很多謝大家的意見及關心,我囡囡一定會比心機,但願她能考入更top的學校。

原文章由 hkee33 於 08-3-8 07:33 發表
[quote]原文章由 亞女巴巴 於 08-3-7 13:12 發表
我想協恩是以1ST IN 成績去取錄同學而無計算學業成績及校外表現等去計分,因為我囡囡在這方面爆燈,分數一定比很 ...

亞女巴巴,
你有沒有幫女兒考拔萃或聖保羅男女或其他宜資學校?

elsa2005,

你不是跟你的插圖一樣 (這個符號 -- ), 在開玩笑吧!  
你知道有這樣的情況來作收生要求嗎?  你這樣說, 會令家長希望越大, 失望越大!

1st in時有位男校長已解答其中一位家長是有2nd in的. 這是我親耳聽到的.

但我讚成你所提及:
總之考學校,千祈唔好灰心、輕言放棄。

各位家長, 就算真的未能2nd in, 仲有攪珠機會博翻個位都未定.

原文章由 elsa2005 於 08-3-8 19:52 發表

我覺得你的女兒有可能是1st in後(甚至遞交申請資料後),HY已決定收了,唔需要2nd in

‹ 上一主題|下一主題