用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 知否有沒有中學會肯栽培讀障 + 資優仔?
go

知否有沒有中學會肯栽培讀障 + 資優仔? [複製鏈接]

如題 ~ 知否有沒有中學會肯栽培讀障 + 資優仔?
起碼肯收呢....
   0    0    0    0

有冇搵過香港特殊學習障礙協會幫手?(因為學障小朋友其實有好多都屬資優生...佢地接觸個案較多...應該可以介紹合適中學給小朋友!)

如有關於學習障礙的資訊查詢, 請致電家長支留言熱線      

熱線電話 8200 5882
        留言熱線,請來電者留下姓名及電話,
        協會家長義工會於1-2天內回覆。

聯絡處:九龍黃大仙上村耀善樓地下一號

電郵:[email protected]
        傳真:35260934

職員當值時間         (如要探訪請先以電話預約):

星期一至五: 早上 10 時至下午 1 時
               下午 2 時至 6 時
        星期六   :早上 9 時至下午 1時 

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

THANK YOU FOR YOUR INFORAMTION,
BUT I WOULD LIKE TO ASK ANY PARENT HV EXPERIENCE IN THIS CASE?

原文章由 gongonma 於 08-3-8 16:32 發表
THANK YOU FOR YOUR INFORAMTION,
BUT I WOULD LIKE TO ASK ANY PARENT HV EXPERIENCE IN THIS CASE?

gongonma:

你囝囝讀中學拿?
時間過得好快啊!

真道中學唔知得吾得呢?
香港學校對學障呢樣野真係無咩支援!
最多都係俾長D時間做 exam paper。

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-3-10 02:03 編輯 ]
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren,

真系好久無相遇啦!

我大少今年五年級啦!今個學期開始要交分數上教育局,學校總算合理繼續有調適。但要早點努力找肯支援的中學。

真道中學應該唔得,之前轉校都查詢過小學部,但他們表明只收資優,讀寫免問....

其實主要想找的是肯包容明白他們吧了!

你近來好嗎?

原文章由 virgokaren 於 08-3-9 04:07 發表

gongonma:

你囝囝讀中學拿?
時間過得好快啊!

真道中學唔知得吾得呢?
香港學校對學障呢樣野真係無咩支援!
最多都係俾長D時間做 exam paper。 ...

[ 本文章最後由 gongonma 於 08-3-12 18:24 編輯 ]

全香港得佛教志蓮中學全面支援學障,但佢又誇張到唔考會考,咁即是提早職業訓練,抹殺了學障童升讀專上學院的機會。

另一間係大埔佛教大光中學,本身係 band 3 學校,而家搞搞新意思轉型為支援學障教育,聽說好似由辦學團體注資,你參考下:
http://www.taikwong.edu.hk/html/Page03B.html

我記得你囝囝進展不俗架,不如找間 band 2 頭中中,等佢讀輕鬆d,慢慢讀上去。

我聽一位家長說過,浸會王錦輝好似包容學障+資優,她囡囡係這類學生,而家係度讀緊小學,你可以去了解下:
http://www.hkbuas.edu.hk/chi/profile_5.html

原文章由 gongonma 於 08-3-12 18:21 發表
virgokaren,
真系好久無相遇啦!

我大少今年五年級啦!今個學期開始要交分數上教育局,學校總算合理繼續有調適。但要早點努力找肯支援的中學。

真道中學應該唔得,之前轉校都查詢過小學部,但他們表明只收資優,讀寫 ...
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

如孩子對音樂有興趣,可以考慮音樂學校。
校長老師有愛心,會酌情處理。

Dear chanms & virgokaren,

Thank you for yours informations.

其實我一早已努力找資料了,你們所講的大都打聽過 ~
1) 音小 - 已o吾收 SPLD, 所以中學無理由收啦!
2) 志蓮 - 大多學生是有行為問題添, 如virgokaren 說學校希望提供職前訓練, 故對學業並不有要求
3) 佛教大光 - band 3 不重要, 校風要緊, 不過這校評價太差了...
4) 王錦輝 - 未有資料, 他是一條龍, 中學申請入會否好難? virgokaren 你朋友囡囡跟我囝囝近似, 可否提供多些資料?謝謝!!!

現時對大圍林大輝有興趣, 因認識了這兒一個家長詳談過,他囝囝也和gongon一樣學障+資優,所以令我放心。有沒有其他在校的家長呢?

其實gongon已有非常大的進步,作文比賽亦拿過優異獎, 不過要用電腦, 不能用手寫。用電腦的話三五百字無難度, 但手寫100字也不肯! 若一切用電腦的話,他是band1人, 單眼看手寫 - band 3尾了!

原文章由 virgokaren 於 08-3-13 00:36 發表
全香港得佛教志蓮中學全面支援學障,但佢又誇張到唔考會考,咁即是提早職業訓練,抹殺了學障童升讀專上學院的機會。

另一間係大埔佛教大光中學,本身係 band 3 學校,而家搞搞新意思轉型為支援學障教育,聽說好似由辦學團體注資 ...

gongonma

咁你囝囝已經好叻啦!
他閱讀理解也沒問題?
只是看得慢和寫得慢?

那位家長是我姨甥女同學的媽媽,她的囡囡只是讀小學。
雖然王錦輝係一條龍,但應該未排到上中學,2006年才創校。
你不妨去學校參觀下,查詢下。

讀直資中學就包容大D,但去到最殘酷的公開試,一樣無情講。
最衰香港考公開試唔準用電腦,如果唔係,你就咩都唔駛擔心了!

我姨甥女作文係最弱的,你點訓練你囝囝架?

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-3-14 01:07 編輯 ]

我教佢用mind map 作文, 其實對溫習都好有用,
現時也有中學用了這一套, 一般中學生也合用,我教過契女(F4)效果都很好!
左右腦一齊用好好多

咁你囝囝已經好叻啦! ~ 個個孩子都是好叻!
他閱讀理解也沒問題? ~ 眼看就差的, 但你讀比佢聽就100分
只是看得慢和寫得慢? ~ 好多時唔記得的字點寫

原文章由 virgokaren 於 08-3-14 01:03 發表
gongonma :

咁你囝囝已經好叻啦!
他閱讀理解也沒問題?
只是看得慢和寫得慢?

那位家長是我姨甥女同學的媽媽,她的囡囡只是讀小學。
雖然王錦輝係一條龍,但應該未排到上中學,2006年才創校。
你不妨去學校參觀下,查詢下。

讀 ...

原文章由 gongonma 於 08-3-17 23:03 發表
我教佢用mind map 作文, 其實對溫習都好有用,
現時也有中學用了這一套, 一般中學生也合用,我教過契女(F4)效果都很好!
左右腦一齊用好好多

gongonma,

請問是否可多介紹 mind map, 囝囝雖無讀障, 惜專注力不足+資優, 抗拒寫字, 不曉得你所說之方法對他可有幫助, 希望提供多點資料幫助了解, 謝謝.

Leolonglongma

回覆 #1 Leolonglongma 的文章

Dear all,

請問什麽是 mind map? 我的兒子也是資優+書寫困難+專注意力不足,現在讀p.4在東华三院洗次云小學,佢學校同老師都幾好,有調適,但升中派位麻麻,都打算找直資中學‧
希望各位媽咪可以比D意見.

真道中學

我個仔都係ADHD專注力不足 (IQ TEST 數學邏輯推理卻很高分),現讀傳統小學(舊基灣)都幾辛苦,已經5年級了,全級考大概八十幾,都想考慮真道中學,朋友話應該適合佢,但真道中學的網站卻說暫不收中一生。我住港島東,有什麼中學可以俾佢試下?
‹ 上一主題|下一主題