用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章九 (08年2月-4月) ...
go

「家長發問及閒聊區」舊文章九 (08年2月-4月) [複製鏈接]

恭喜發財

0    0    0    0

hello yesboby,

蝦佬蝦佬,你好你好,

恭喜恭喜, 月入26萬幾.....

恕亞水眼拙,響邊度同你傾過計??

定係兩條細路做同學仔??

新年快樂!!

原文章由 yesboby 於 08-2-3 01:10 發表
恭喜發財

我地同sa仔係老友鬼鬼(lisa)

我地同sa仔係老友鬼鬼(lisa):恭: :喜: :財: :發:

新正頭人日同大家拜個年兼祝位生日快樂!

P.S. 差d唔記得今日仲係情人節,祝大家同另一半甜甜蜜蜜。

[ 本文章最後由 Odin 於 08-2-26 14:01 編輯 ]

yesboby,

oic....

Odin,

大家咁話:發: :財: :財: :財:

原文章由 yesboby 於 08-2-14 00:32 發表
我地同sa仔係老友鬼鬼(lisa):恭: :喜: :財: :發:

醒目開學勳章

各位新年快樂

點解呢排大家咁靜o既?

係咪大家都係度"收拾心情" "嚴陣以待"緊2.29o既來臨?!

我而家反而好輕鬆,因為聽左佢d中文results後,就知個仔既"第一次"考試實全級包底,而家只係想緊到時老師鬧時點答好....同埋點炮制個仔

對我地應該係大喜訊, 真係感謝天主.

母語教學勢被推翻

備受爭議的母語教學政策面臨徹底改革。教育局局長孫明揚昨透露,將提出限制性措施容許中學自行選擇授課語言,此舉有如向中文中學英語授課「開綠燈」,孫明揚強調,當局會制訂客觀準則及監管措施,杜絕「掛羊頭賣狗肉」,期望在六年後,有六成中學生可接受英文授課。有學者及教育界形容母語教學為學界帶來十年浩劫,新政策料推翻母語教學政策、有撥亂反正之效。

當局正諮詢學界意見,將在未來兩、三個月內公布具體措施,希望將來在學校彈性、家長信心之外,推行三個條件容許中學自選教學語言,包括嚴謹客觀的準則、監察機制確保有效運作、以及提升透明度,學校需在網上公布有多少學生、哪些學科以英文授課,當局會仔細跟進有關情況。

母語教學為學界帶來十年浩劫,中中標籤嚴重,學生英文水平下降,當局現時急急補鑊煞停政策,配合學界發展,惟推行時的細節可能引起其他問題,包括教師水平及適應問題,當局可否監察全港三百多間中學的「真面目」,亦擔心學校會「充大頭鬼」,催谷學生成績增加英文班數目,令學生學習適得其反,而中中英中標籤亦未必可消除。

我都覺得係天大喜訊,而且應該可以紓緩學校轉直資的壓力, 因為我重有個細仔, 2012年至入學, 如果學校要因為要保持英中地位而改為直資, 到時都唔知會點.

原文章由 Bambi 於 08-2-23 12:09 發表

母語教學勢被推翻

備受爭議的母語教學政策面臨徹底改革。教育局局長孫明揚昨透露,將提出限制性措施容許中學自行選擇授課語言,此舉有如向中文中學英語授課「開綠燈」,孫明揚強調,當 ...

新年快樂!:)
想問吓大家29/2會唔會去6樓見其他科老師,如果會......,會問d什麼問題?

原文章由 luvbobo 於 08-2-23 04:56 發表
各位新年快樂

點解呢排大家咁靜o既?

係咪大家都係度"收拾心情" "嚴陣以待"緊2.29o既來臨?!

我而家反而好輕鬆,因為聽左佢d中文results後,就知個仔既"第一次"考試實全級包底,而家只係想緊到時老師鬧時點答好... ...

醒目開學勳章

我會o架! 問下Eng.及Maths.老師個仔上堂情況同邊方面較差law! (因為佢睇完d exam.卷返o黎,淨係識話有錯law,不過唔記得錯乜law! )

[quote]原文章由 tlomum 於 08-2-23 15:18 發表
新年快樂!:)
想問吓大家29/2會唔會去6樓見其他科老師,如果會......,會問d什麼問題?

我都係想問吓dexam卷多數錯咩!

原文章由 luvbobo 於 08-2-23 16:53 發表
我會o架! 問下Eng.及Maths.老師個仔上堂情況同邊方面較差law! (因為佢睇完d exam.卷返o黎,淨係識話有錯law,不過唔記得錯乜law! )

[quote]原文章由 tlomum 於 08-2-23 15:18 發表 http://forum.baby-kingdom.com ...

多數衰粗心大意,錯d根本就識o既問題.....真唔抵

原文章由 tlomum 於 2008/2/23 23:18 發表
我都係想問吓dexam卷多數錯咩!

Bambi 講呢個絕對係好消息,如果再冇規定教學語言同收生成績掛勾,咁 LSC 就唔駛再驚收唔夠 band one 學生,小學都可能因此唔駛谷得咁「行」,嘩~希望早d落實廢除有關政策啦。

太陽報全文

原文章由 Bambi 於 2008/2/23 12:09 發表

母語教學勢被推翻

備受爭議的母語教學政策面臨徹底改革。教育局局長孫明揚昨透露,將提出限制性措施容許中學自行選擇授課語言,此舉有如向中文中學英語授課「開綠燈」,孫明揚強調,當 ...

見完老師照完肺,一句講哂---"近" 呀,咁既成績都考得出  

懶係嚴肅D咁講,單以語文而論,除左死鍊之外,其實又真係無乜其他方法個播.......結果好可能都係 "谷".....

有D人成日講活動教學,活動教學唔使認字、做句既咩....咁咪只會教出一大批文盲。見過有個響外地回流既青年人,一口陳冠A式既北美口音,係呀,講係無問題呀,不過 " hello" 會串成 " hallio",都唔好講 syntax了。

原文章由 Odin 於 08-2-26 13:33 發表
Bambi 講呢個絕對係好消息,如果再冇規定教學語言同收生成績掛勾,咁 LSC 就唔駛再驚收唔夠 band one 學生,小學都可能因此唔駛谷得咁「行」,嘩~希望早d落實廢除有關政策啦。

太陽報全文

...

c+操行

點教好丫!!!!!!!!!!!!!!!

zitalin好耐冇見,派左成績表之後終於見你浦頭!
你囝囝得到好多獎,睇怕佢成績一定唔錯,恭喜晒!

原文章由 zitalin 於 2008/3/1 07:43 發表
問問老師佢發生咩事, 上堂時係點, 點解會咁樣, 問埋老師們既期望同要求, 問吓仔仔可唔可以做到, 同佢傾吓點樣幫佢去達成, 唔好迫佢去做, 要由心去做先會服, 否則只會反叛!
如果係低年級, 就簡單地重覆老師對佢既要 ...

請問今次張成績表駛仲唔駛簽返學校呢?

‹ 上一主題|下一主題