用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請轉介- 課外活動教坊對流感事件的安排 ...
go

請轉介- 課外活動教坊對流感事件的安排 [複製鏈接]

0    0    0    0

YMCA of Hong Kong (尖沙咀梳士巴利道)所有課程如常

奇傑創作坊課程繼續,還加添額外時段。

好明顯好像"香兒"等,緊張學生健康多過緊張錢的centre停課

原文章由 deandut 於 08-3-14 22:16 發表
奇傑創作坊課程繼續,還加添額外時段。

我小朋友的芭蕾舞學校沒有停課, 我們有上課, 他們的原則是:
1) 學生人數不及幼稚園的多
2) 每位進出學生都探耳測體溫, 確保安全情況下上課
3) 學生停課已很苦悶
4) 學生已報公開考試 (我的也報了), 要計出席率; 如報了考試也自行停課的設無限期補課
今天上課我覺沒問題, 他們處理得很好!
我贊成安全情況下繼續課外活動!
停課已令我的小朋友不開心, 現只有芭蕾舞課可以繼續, 我本人支持他們的做法; 但這當然見仁見智. 還是自己衡量風險.

原文章由 worrywong 於 08-3-15 00:38 發表
好明顯好像"香兒"等,緊張學生健康多過緊張錢的centre才停課

都唔可以咁講既, "香兒"係收雙月費, 課程取消都唔會補課/ 退錢既, 有D細既教室可能經營係幾困難下既, 佢地都好無辜架

我學嗰間舞蹈學院無停課but如果家長自己選擇停課可安排補課, 自由度高且非強制性; 阿囡話不但無少左人番, 仲多左同學番去補課. (每月以堂數收費$100堂共1小時)

而fri學的畫班不停課而不安排補課, 返而得一半人返; 可能同佢地無為學生探熱有關.(每月以堂數收費!$150堂共1.5小時)

公民呢停了無補.(收月費!$1000兩科共1小時)

溜冰呢不停不補(每月以堂數收費$100堂共1小時)

鋼琴呢因私人教授隨我停or不停 (每月以堂數收費$170堂共0.5小時)

做法見仁見智! 我都唔mind, 相信因各centre有不同顧慮.

音樂事務處器樂班課程提早放復活節假, 所有青年樂團內的小學生不用去綵排.

原文章由 worrywong 於 08-3-15 00:38 發表
好明顯好像"香兒"等,緊張學生健康多過緊張錢的centre才停課

好難講係唔係緊張學生,因為人多病做左都會無生意,不如避下風頭。

因為香兒合唱團, 每班約有30-40人上堂, 桌鈴較少, 只得9人, (我仔話我知), 因此, 無論緊張錢或緊張健康, 點都要停...
‹ 上一主題|下一主題